Την αγωνία του για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του δημάρχου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μείνει χωρίς παροχή θερμότητας η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας τους προσεχείς χειμώνες (’19 -’20 – ’21), στο μεσοδιάστημα δηλαδή που θα κλείσει ο ΑΗΣ Καρδιάς (σημερινός τροφοδότης του δικτύου) και μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής της 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Ο Σάββας Ζαμανίδης ενημέρωσε ειδικότερα ότι απέστειλε πριν λίγες μέρες και δεύτερη επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τον Υπουργό Ενέργειας την οποία κοινοποίησε και στους βουλευτές του νομού Κοζάνης, καθώς δεν απαντήθηκε η πρώτη από τη ΔΕΗ, η οποία μόλις πριν λίγες μέρες ενημέρωσε ότι απορρίφθηκε από την ΕΕ το αίτημα για παράταση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς και ότι θα διεκδικήσει ξανά, τεκμηριωμένα, την παράταση των ωρών λειτουργίας του εν λόγω ΑΗΣ. «Εφόσον δεν παραταθεί η λειτουργία της 3η και 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς με αύξηση των ωρών λειτουργίας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μείνει η πόλη χωρίς θέρμανση», είπε.
Ενημέρωσε επίσης για τα “αγκάθια” που υπάρχουν στη διαβούλευση με τη ΔΕΗ για την υπογραφή νέας σύμβασης για την παροχή τηλεθέρμανσης, καθώς έληξε η σύμβαση το 2012 και η ΔΕΗ πιέζει για υπογραφή αναδρομικής σύμβασης από το 2013 έως το 2019- 2020. «Δεν μπορούμε να υπογράψουμε σύμβαση μέχρι το 2019, γιατί η νέα μονάδα (Πτολεμαΐδα 5) υπολογίζεται να είναι έτοιμη το 2020», είπε, αν και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου – κυρίως λόγω των οικονομικών συγκυριών. Παράλληλα δήλωσε την κάθετη αντίθεσή του στα όσα λέει η ΔΕΗ, ότι δηλαδή η επιχείρηση δεν έχει καμία ευθύνη για την κάλυψη θερμικής ενέργειας (στο μεσοδιάστημα) και σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του δικτύου η θέρμανση είναι ευθύνη των καταναλωτών. Ανέφερε μάλιστα ότι μέχρι τώρα η Πτολεμαΐδα έχει μείνει χωρίς τηλεθέρμανση συνολικά 704 μέρες και η ΔΕΗ λέει απλά ότι θα αφαιρέσουμε (χρήματα) από τα πάγια. Δεν μπορεί η ΔΕΗ όποτε θέλει να αφαιρεί την πάγια προκαταβολή».
Ένα άλλο σημείο τριβής με τη ΔΕΗ, ανέφερε ο κ. Ζαμανίδης, αποτελεί και το ποιος θα κάνει τα έργα μετασκευών που πρέπει να γίνουν την “Πτολεμαΐδα 5” η οποία πρόκειται να τροφοδοτήσει μελλοντικά την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, αλλά και για το νέο δίκτυο μεταφοράς από τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα. Η ΔΕΗ, είπε, θεωρεί ότι η δαπάνη πρέπει να βαρύνει την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, ΔΕΤΗΠ και δήμος όμως απαιτούν ή να αποζημιωθούν όλες οι μετασκευές που έχουν γίνει στον ΑΗΣ Καρδιάς – που έγιναν πριν 4 μόλις χρόνια – ή να πληρώσει η ΔΕΗ τις μετασκευές στη νέα μονάδα και το δίκτυο που απαιτείται, σε αντικατάσταση αυτών που αχρηστεύονται και δεν έχουν αποσβεστεί και κόστισαν 20 εκατομμύρια ευρώ.
Η συζήτηση επεκτάθηκε όπως ήταν φυσικό στις ώρες που καταναλώνονται από τον ΑΗΣ Καρδιάς εν μέσω θέρους επαυξάνοντας τον κίνδυνο να μείνει κενό τροφοδοσίας στην τηλεθέρμανση τους ερχόμενους χειμώνες, καθώς και στην απουσία εναλλακτικής λύσης (εφεδρείας) ακόμα κι όταν δοθεί θερμική ενέργεια από την “Πτολεμαΐδα 5”.
Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για τα έργα μετασκευών που απαιτούνται στην “Πτολεμαΐδα 5”, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα είναι τεράστια αμέλεια να μείνει η πόλη χωρίς τηλεθέρμανση», τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παρασκευή Βρυζίδου.
Ευθύνες και στην προηγούμενη δημοτική αρχή καταλόγισε η επικεφαλής της «Εορδαϊκής Ανατροπής», Ιωάννα Ανδρονικίδου, λέγοντας ότι πέρασαν χρόνια από το 2011 που έμεινε για καιρό η πόλη χωρίς θέρμανση λόγω παγετού και ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑP.
Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η “Πτολεμαΐδα 5” ακόμα και αν λειτουργήσει θα δώσει τηλεθέρμανση, ανέφερε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Έκρουσε μάλιστα κώδωνα κινδύνου για όλες τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής, λέγοντας πως «όλες οι τηλεθερμάνσεις είναι στον αέρα εάν δεν γίνουν νέες επενδύσεις».
Τον κακό προγραμματισμό της ΔΕΗ το κόστος του οποίου το πληρώνει η τοπική κοινωνία, κατήγγειλε ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος έχει καταθέσει ήδη δύο αναφορές για το θέμα στη Βουλή. Ανακοίνωσε δε πως αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για να αναδείξει το πρόβλημα αλλά και συνολικά το θέμα της ΔΕΗ στη Βουλή, με αίτημα να σχηματισθεί μια διακομματική επιτροπή για την παρούσα περίοδο έως τη μεταλιγνιτική εποχή, διότι οφείλει η πολιτεία να δώσει λύση και μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη.