Σε θετικό έδαφος κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” η ανταπόκριση των Βρυξελλών απέναντι στο ελληνικό αίτημα για παράταση της διάρκειας ζωής του σταθμού της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, από τις 17.500 ώρες λειτουργίας στις 32.000 ώρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανταπόκριση που έχει συναντήσει το ελληνικό αίτημα είναι θετική, και η ημερομηνία απόσυρσης του σταθμού ισχύος 600 MW δεν αποκλείεται να επεκταθεί αρκετά αργότερα από το 2019, αφού το κλίμα που προκύπτει από τις επαφές του ΥΠΕΝ με το περιβάλλον του Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς αποπνέει αισιοδοξία. Αλλωστε όπως λένε τα ίδια στελέχη, ο καλός δίαυλος επικοινωνίας επιβεβαιώνεται και από την έγκριση που πήρε το ΥΠΕΝ για τα ειδικά τιμολόγια ηλεκτρισμού σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη.
Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ήταν εξαρχής και συνεχίζει να είναι ότι αν αποσυρθεί το 2019 ο σταθμός, τότε θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην τηλεθέρμανση του Αμυνταίου και της Πτολεμαϊδας αφού η νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας (5) δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το 2021.
Στον αντίποδα βέβαια, εφόσον παραταθεί η ζωή του Αμυνταίου, σημαίνει ότι όποιος αγοράσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (Μελίτη, και Μεγαλόπολη) αποκτά έναν επιπλεόν ανταγωνιστή στο λιγνίτη, με ότι αυτό συνεπάγεται. To γεγονός έχουν διαμηνύσει καιρό τώρα προς όλες τις κατευθύνσεις (Ελλάδα και εξωτερικό) κάποιοι από τους εγχώριους παίκτες που συμμετείχαν στο market test.
Οπως και να έχει, η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Ηδη, τρεις επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμπλακούν στην αναβάθμιση του Αμυνταίου, κάνοντας εδώ και μήνες σχετικές κρούσεις και υποβάλλοντας συγκεκριμένα σχέδια.
Ο πρώτος ενδιαφερόμενος εντοπίζεται στο σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua, που πρώτος απ’ όλους εδώ και καιρό γνωστοποίησε το ενδιαφέρον του για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ισχύος 600 MW λιγνιτικού σταθμού. Σε αντάλλαγμα της επένδυσης, το σχήμα μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστόστη μονάδα και να πουλά το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα.
Πρόταση τόσο προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, όσο και προς τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, φαίρεται να έχει κάνει και εκπρόσωπος μεγάλου ενεργειακού ομίλου της χώρας ο οποίος είχε διατυπώσει πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το ποιές μονάδες θα ενταχθούν στο προς πώληση πακέτο, συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης του Αμύνταιου.