Την Κυριακή 12 Ιουνίου έπεσε η αυλαία της 2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης. Ήταν μια Γιορτή βαθιάς ευγένειας και συνανθρωπίας, η οποία εμψύχωσε το μοίρασμα, τη συνάντηση, την επικοινωνία, τη διεπαφή ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές του Δήμου Κοζάνης και μεταξύ των λαών της Βαλκανικής μέσα και πέρα από τις γλώσσες, τις οποίες πρόβαλε και σεβάστηκε. Η Γιορτή ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας, χαράς, φιλίας και πολιτισμού.
Η 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας της Κοζάνης διατήρησε για ακόμη μια φορά ανοιχτές τις πύλες της επικοινωνίας με τα Βαλκάνια φιλοξενώντας δράσεις από γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων (Αλβανία, Fyrom, Βουλγαρία, Σερβία, ) και από την μακρινή μας Ουκρανία, την Αρμενία και την Τουρκία.
Με αφετηρία τα κοινά μουσικά ακούσματα της Βαλκανικής δόθηκε η αφορμή για να γίνει πράξη η διασύνδεση των φυλών και των λαών εντός κι εκτός ελλαδικού χώρου, η ενότητα και η εκεχειρία των λαών από τις εθνικές τους πληγές.
Σε θαυμαστό τόπο βαλκανικής συναδέλφωσης, επικοινωνίας και αδελφοποίησης των διαφορετικών φυλών του Δήμου μας και των λαών της Βαλκανικής εξελίχτηκε η αυλή του 3ου-4ου Δημοτικού Σχολείου(Χαρισίου Μούκα) όταν στα πλαίσια της 2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης προσφυγικές γλωσσικές κοινότητες του Δήμου και της Περιφέρειάς μας αντάμωσαν στο χορό και στο τραγούδι με άλλες βαλκάνιες κοινότητες ανταλλάσσοντας τις γλώσσες τους, τα κεράσματά τους και μιλώντας τη γλώσσα της μίας καρδιάς!
Η Γιορτή αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας διαδρομής που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 με το σεμινάριο 25 ωρών «Αφύπνιση στις Γλώσσες και στους Πολιτισμούς του Δήμου Κοζάνης» που διοργάνωσε ο ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Η Γιορτή περιλάμβανε εξήντα πέντε περίπου δράσεις που υλοποιήθηκαν από 46 φορείς κατανεμημένες σε δυο άξονες τον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό. Αυτές περιλάμβαναν βιωματικά πολυγλωσσικά εργαστήρια και δρώμενα, διαλέξεις, εκθέσεις, φωτογραφικά οδοιπορικά, παραδοσιακά παιχνίδια και παραμύθια, παρουσιάσεις πολυπολιτισμικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικές και τραγούδια από τις γειτονιές των Βαλκανίων, γεύσεις τοπικές και γλωσσικά ακούσματα απ’ όλο τον κόσμο, το λιγότερο και περισσότερο μακρινό σε σχέση πάντα με τον τόπο μας.
Στα πλαίσια της Γιορτής οργανώθηκε επίσης, ένα φόρουμ συζήτησης επικεντρωμένο στο προσφυγικό ζήτημα καθώς ως κοινωνία μας άγγιξε πρόσφατα με αφορμή την διαχείριση των προσφυγικών ροών στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης. Σε αυτό κατατέθηκαν μαρτυρίες και βιώματα από όσους φορείς ή μεμονωμένους πολίτες με ιδιαίτερη και περισσή ευαισθησία προσφέρθηκαν εθελοντικές υπηρεσίες για μια πιο ανθρώπινη διαβίωση των εκατοντάδων προσφύγων της Λευκόβρυσης. Σε αυτά προστέθηκαν οι εμπειρίες των απογόνων των προσφύγων του 1922 για να συνθέσουν το πορτρέτο της Κοζάνης ως μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη διαχρονικά στους πρόσφυγες ελληνικής ή μη καταγωγής.
Συμμετέχοντες και κοινό ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Γιορτή Πολυγλωσσίας.
Ευχαριστούμε θερμά τους φορείς και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν:
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τον Πρόεδρό του κ. Νικόλαο Ασημόπουλο και τις καθηγήτριες του ΤΕΙ Αγάπη Αλτίνη και Σταυρούλα Ταβουλτζίδου που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επικοινωνία των διεθνών φοιτητών με την τοπική κοινωνία.
Τα Δημοτικά Σχολεία:
«Χ. Μούκα», «Γ. Κονταρή», 2ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, 11ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρόκου, Δημοτικό Σχολείο Κοίλων, Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού, 8ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, 14ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης, Νηπιαγωγείο Πρωτοχωρίου, ιδιωτικά νηπιαγωγεία Α μπε μπα μπλομ και Λιλιπούπολη
Ακόμη:
Τον Γυμναστικό Σύλλογο Ποντοκώμης και την ομάδα «παραμύθια παντού».
Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης (Παιδικά τμήματα ζωγραφικής, Τμήμα Κοσμήματος).
Το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης (Τάξη Μονωδίας Άννας Παπαδοπούλου, Τμήμα Μουσικοκινητικής, Σύνολο Κρουστών Ενηλίκων, Χορωδία Νηπίων), το Ωδείο Δημητρίου Δημόπουλου (Παιδική Χορωδία) και το Νέο Ωδείο Πτολεμαΐδας.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εικαστικό κα Τέτη Σώλου και τον κ. Ηλία Ταμπακέα, για την αφιλοκερδή φιλοτέχνηση της αφίσας και τους Νικολέττα Διάφα, Κώστα Λατσκούλη και Σούλα Παλέντζα για το φωτογραφικό υλικό.
Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους:
Σύλλογος Νέας Νικόπολης «Αη Γιάννης», Πολιτιστικός Σύλλογος «Πλατάνια», Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί», Σύλλογος Φαρασιωτών Καππαδοκίας Βαθυλάκου, Πανελλήνια Ένωση Κουβουκλιωτών «Ο Όσιος Βαραδάτος εκ Προύσης», Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Νέας Χαραυγής, Σύλλογος Μικρασιωτών Π.Ε Κοζάνης, Σύνολο ποντιακής λύρας Νίκου Κοτταρίδη, Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δρεπάνου, Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και τους Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Βασιλική Βόντσα και Έφη Κωνσταντινίδου για την παρουσία τους και τις κυρίες των Συλλόγων Νέας Νικόπολης «Αη Γιάννης», Φαρασιωτών Καππαδοκίας Βαθυλάκου, Πανελλήνιας Ένωσης Κουβουκλιωτών «Ο Όσιος Βαραδάτος εκ Προύσης», Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Νέας Χαραυγής, Μικρασιωτών Π.Ε Κοζάνης για την παρασκευή ιδιαίτερων τοπικών εδεσμάτων.
Ο Δήμος Κοζάνης ευχαριστεί τέλος ιδιαίτερα τους Χορηγούς της 2ης γιορτής πολυγλωσσίας μεταξύ των οποίων την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.