Τη τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εκχώρησε την αγορά ενέργειας σε χρηματιστηριακούς μηχανισμούς, χωρίς να προβλέψει διαδικασίες ελέγχου. Η ΡΑΕ ευτυχώς άνοιξε πρωτοποριακούς δρόμους ελέγχου και ανάκτησης υπερκερδών με προσωρινή έστω ρύθμιση, που όμως τείνει να γενικευθεί. Υπερκέρδη υπάρχουν βεβαίως και στα καύσιμα, αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή.
Η ΕΕ, με συμμετοχή μόνο 9% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επίσπευσε την απανθράκωση χωρίς εναλλακτική ενεργειακή ασφάλεια και κυρίως χωρίς να έχει ωριμάσει η τεχνολογία ΑΠΕ. Η υστερόβουλη επιλογή της κυρίας Μέρκελ φθηνού αερίου με τον Nordstream 2, που θα της εξασφάλιζε οικονομικό προβάδισμα έναντι των άλλων χωρών, ήταν φευγαλέα.
Γιατί στοχοποιείτε το λιγνίτη που μέχρι τώρα λειτουργούσε με παρωχημένη τεχνολογία, από ανεπάρκεια των κυβερνήσεων να ανανεώσουν τις υποδομές; Τώρα για πρώτη φορά με τη Πτολεμαΐδα 5 θα έχουμε σύγχρονο λιγνιτικό ΑΗΣ, που σε τελική αξιολόγηση είναι περιβαλλοντικά προτιμότερος από στους σταθμούς αερίου. Γιατί; Διότι το αέριο μέχρι να φθάσει στο σταθμό έχει μολύνει πολλαπλάσια με διαρροές μεθανίου που είναι τριάντα φορές χειρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Σήμερα η λύση θα έρθει από νέες τεχνολογίες και θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η υποστήριξή τους. Ποια είναι τα ερευνητικά προγράμματα που προωθεί η Κυβέρνηση στη χώρα μας; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της ΕΕ;
Χιώτης Ευστάθιος, Δρ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός
[1] EnergyPress, 13/9/22, https://disqus.com/by/eustathioschiotis/
[1] Τσάφος: Ήλιος, άνεμος και νερά θα μας σώσουν το χειμώνα, όχι μόνο ο λιγνίτης, EnergyPress 9/9/22, https://energypress.gr/news/tsafos-ilios-anemos-kai-nera-tha-mas-sosoyn-heimona-ohi-mono-o-lignitis#comment-5979720469