Τα σαλιγκάρια είναι ένα πιάτο που είτε τα αγαπάς είτε δεν θέλεις να τα βλέπεις!
Θεωρούνται εκλεκτός μεζές σε γκουρμέ εστιατόρια, αλλά και απαραίτητο πιάτο σε ταβέρνες.
Υπάρχουν ενδείξεις πως τα σαλιγκάρια ήταν μέρος της διατροφής του ανθρώπου, από την προϊστορία, έχει βρεθεί σωρός από πεταμένα κελύφη στο σπήλαιο Φράγχθι , από φαίνεται να κατοικήθηκε συνεχώς από το 20.000 μέχρι το 3.000 π.Χ.
Ο Γαληνός αναφέρει τα σαλιγκάρια στην αρχαιότητα, όμως ως ένα κοινό φαγητό.
Την σκυτάλη παίρνουν οι Ρωμαίοι οι οποίοι αναβαθμίζουν το πιάτο και το θεωρούν εκλεκτή λιχουδιά και μάλιστα αναπτύσσουν μεθόδους πάχυνσις των σαλιγκαριών !
Το 1390 εμφανίζεται η πρώτη γαλλική συνταγή για σαλιγκάρια στο βιβλίο Managier de Paris , θα περάσει όμως μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να καθιερωθεί ως σπεσιαλιτέ των Γάλλων και δεν θα γίνει νωρίτερα από το 1850!
Τα σαλιγκάρια κρύβονται συνήθως κάτω από θάμνους και γύρω από τις ξερολιθιές.
Θέλουν μεγάλη προσοχή στη συλλογή και στο καθάρισμα τους και για να τα καταναλώσετε, πρέπει να είναι ζωντανά και να έχουν περάσει κάποιες μέρες σε ελεγχόμενο χώρο με τροφή.
Οι συνταγές με σαλιγκάρια στην ελληνική κουζίνα είναι πολλές , με ρύζι , με πλιγούρι, με λεμόνι και φυσικά στιφάδο, έτσι θα τα μαγειρέψουμε το Σάββατο στην Κανελόριζα!