ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Πυρετώδεις είναι τα τελευταία 24ωρα οι διαδικασίες στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων, μετά το «λουκέτο» που είχε μπει προληπτικά σε όλες τις σχολικές μονάδες πανελλαδικά, λόγω περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η Γ΄ Λυκείου θα πάει σχολείο στις 11 Μαΐου, ενώ στις 18 Μαΐου θα πάνε επίσης και τα Γυμνάσια και η Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Ωστόσο, η ΕΛΜΕ Κοζάνης εκφράζει πολλές απορίες για τη διαδικασία, αλλά και ερωτηματικά για το πόσοι τελικά εκπαιδευτικοί δεν θα μπορέσουν λόγω προβλημάτων υγείας να πάνε στα σχολεία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π» η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης Βασιλική Βόντσα, η πρώτη ενέργεια που γίνεται είναι επαφές με όλους τους δήμους της περιοχής και όλες τις σχολικές επιτροπές, ώστε να υπάρχουν στα σχολεία όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισηψίας. Δηλαδή, αντισηπτικά, απολυμαντικά, σαπούνια, χειροπετσέτες απόρριψης μίας χρήσης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τους από τους μαθητές.
Επίσης, καταγράφονται οι ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, βάση νομοθεσίας, που είναι συγκεκριμένη και αφορά: Εκπαιδευτικούς με βαριά καρδιοπάθεια, βαριά πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη και καρκινοπαθείς με ενεργή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. Όσοι εκπαιδευτικοί ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα πάρουν ειδική άδεια και δεν θα πάνε σχολείο για διδασκαλία.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει θέμα, μιας και για να αναπληρωθεί μια θέση θα πρέπει να υπάρχει σε αυτή την ειδικότητα πλεόνασμα. Επίσης, κάποιοι θα λάβουν άδειες ειδικού σκοπού (όσοι εργάζεται ο/η σύζυγος και έχουν παιδιά δημοτικού). Αφού εξαιρεθούν και αυτοί η διεύθυνση εκπαίδευσης θα κάνει τον προγραμματισμό της για να δει πως και με πόσο εκπαιδευτικό προσωπικό θα λειτουργήσει η τάξη.
Ήδη, επίσης, για τη Γ΄ Λυκείου που ξεκινάει πρώτη μαθήματα, η διεύθυνση βγάζει το πρόγραμμα μαθημάτων, που θα πάει εναλλάξ, Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή οι μισοί μαθητές και Τρίτη Πέμπτη το άλλο τμήμα, και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ανάποδα, δηλαδή αυτοί θα αλλάξουν μεταξύ τους.
Σύμφωνα με αυτά που εξαγγέλθηκαν βγαίνουν ήδη τα προγράμματα μαθημάτων, ενώ σύμφωνα με την κ. Βόντσα εξετάζεται και η δυνατότητα εξ αποστάσεων διδασκαλίας για την παρουσίαση του μαθήματος που γίνεται στο σχολείο για τους μαθητές που θα λείπουν.
Επίσης, η Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει μια εκτίμηση για πόσους μαθητές πιθανώς θα λείπουν από την τάξη. Αυτοί θα είναι, πιθανώς, μαθητές με γονείς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, παιδιά από ευπαθείς ομάδες ή με παππούδες και γιαγιάδες στο σπίτι.
Για το λόγο αυτό χθες έγινε και τηλεδιάσκεψη όλων των διευθυντών εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας, με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, για τον προγραμματισμό των σχολείων.
Προγραμματισμός και για τη Μαθητεία
Επίσης, σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του θεσμού της μαθητείας, από τις 18 Μαΐου, για τα παιδιά των ΕΠΑΛ. Όπως τόνισε η κ. Βόντσα, θα δούμε πως μπορούμε να επισπεύσουμε τα μαθήματα για να μην υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς μαθημάτων τον Οκτώβριο. Τα μαθήματα εκεί θα πάνε αναγκαστικά μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο, εκεί όπου θα τελείωναν τον Σεπτέμβριο, με στόχο στην παρούσα φάση είναι να μην χαθούν σήμερα μαθήματα, ώστε ακόμη και αν ισχυροποιηθεί η πανδημία το φθινόπωρο, να έχει βγει μέρος της ύλης.
Ανησυχία από τους καθηγητές
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας μιλώντας στον «Π» μετέφερε την αγωνία δεκάδων συναδέλφων του με υποκείμενα νοσήματα, λέγοντας πως θα φανεί τελικά πόσοι εκπαιδευτικοί θα πάνε τελικά στα σχολεία. Η ίδια απορία ισχύει και για τους μαθητές, αφού κάποιοι ενδεχομένως να μην μπορέσουν να πάνε στο σχολείο.
«Το προσωπικό των σχολείων μας είναι γερασμένο. Από τη Μεγάλη Εβδομάδα εκπαιδευτικοί με προβλήματα υγείας εκφράζουν την ανησυχία τους για την επαναλειτουργία των σχολείων. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί στο οικείο περιβάλλον τους άτομα με προβλήματα υγείας ή υπέργηρους. Λόγω του γερασμένου προσωπικού και της φοβίας των ημερών εκτιμάται ότι αρκετοί θα πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, ακόμη και μάνες με παιδιά μικρά», τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Ντέντης εκτίμησε πως και αρκετοί μαθητές δεν θα πάνε στο σχολείο, ενώ οι ημέρες που θα περάσουν μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία οι διαδικασίες είναι πυρετώδεις. Να σημειωθεί πως στο Νομό Κοζάνης υπάρχουν αρκετά σχολεία με λιγότερα παιδιά που δεν θα χρειαστεί να πάνε σε δύο τμήματα οι μαθητές.
Παρόλα αυτά η ασάφεια παραμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά και πως θα λειτουργήσουν τα μαθήματα, με το λύκειο αλλά και το γυμνάσιο, από την μεθεπόμενη εβδομάδα. «Ακόμη και η επιτήρηση στην αυλή δεν θα είναι εύκολη», συμπληρώνει.
Θα πάμε με μάσκες, γάντια ή χωρίς, αναρωτιέται ο ίδιος, τέλος, εκφράζοντας άγχος, αγωνία για τη διαδικασία.