- Χαμόγελα στο Μουσικό Σχολείο
Κάμψη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σημείωσαν οι επιδόσεις των υποψηφίων – αποφοίτων των τριών Γενικών Λυκείων της Πτολεμαΐδας για τα ΑΕΙ της χώρας μας, που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς με βάση τις βαθμολογίες που αναρτήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στα τρία Γενικά Λύκεια της Πτολεμαΐδας υπάρχουν φέτος λιγότεροι αριστούχοι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένας απόφοιτος των τριών Γενικών Λυκείων της Πτολεμαΐδας ή του Μουσικού Σχολείου δεν ξεπέρασε φέτος τα 19.000 μόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στο «e-ptolemeos.gr» οι διευθύνσεις των ανωτέρω σχολείων.
Τις πιο ψηλές βαθμολογίες κατέγραψαν απόφοιτοι του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, αφού σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Σάββα Μαυρόπουλο, η μαθήτρια Αθανασιάδου Δήμητρα έπιασε 18.943 μόρια, ο Δαδόπουλος Μιχάλης 18.805 μόρια. 18.100 μόρια συγκέντρωσε η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Μήτκα Ελευθερία και 18.013 η Κυδώνα Γεωργία. Ο κ. Μαυρόπουλος δήλωσε ότι «η εικόνα του ΓΕΛ στις πανελλήνιες είναι καλή, αν και όχι όπως άλλες χρονιές, αφού μειώθηκαν τα άριστα», επισημαίνοντας ότι οι βαθμολογίες των περισσότερων υποψηφίων συσσωρεύτηκαν στις μεσαίες βαθμολογίες από 14.000 – 16.000 μόρια.
Μείωση των αριστούχων παρατηρείται φέτος και στο 1ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, αν και όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου Μανώλης Κουρκούτης, τα ΓΕΛ της Πτολεμαΐδας έχουν μακροχρόνια παράδοση στις καλές επιδόσεις, γιατί η ελληνική οικογένεια στην Πτολεμαΐδα υποστηρίζει πολύ τη μόρφωση των παιδιών. Ωστόσο φέτος είναι 3-4 τα παιδιά που συγκέντρωσαν πάνω από 18.000 μόρια.
Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ δήλωσε ότι οι μαθητές του σχολείου του κατάφεραν και πήγαν αρκετά καλά στην Έκθεση, ενώ «τα παιδιά της θεωρητικής όπως πάντα σταθήκανε καλά και είναι πολλά τα παιδιά που θα περάσουν Νομική και σε άλλες σχολές, όπως ήταν το αναμενόμενο. «Το φετινό παράδοξο είναι μαθητές που είχαν δουλέψει πανικοβλήθηκαν στο μάθημα της Φυσικής και της Χημείας. Στη Φυσική -παρόλο που τα θέματα ήταν πάρα πολλά, αρκετοί καλοί μαθητές «κατάφεραν να γράψουν πάρα πολύ καλά, αλλά χάθηκαν οι μεσαίοι βαθμοί από 17 μέχρι 15, δεν είχαμε μια καλή κατανομή με βάση τη δυναμική των μαθητών μας», αλλά και «εκεί που είδαμε βαθμούς σχετικά μικρούς ήταν στο μάθημα της Χημείας». Στα μαθηματικά όμως «αρκετά παιδιά κατάφεραν να σταθούν πολύ ψηλά».
Στο 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας «η γενική εικόνα είναι καλή, περιμένουμε επιτυχίες των παιδιών σε καλές σχολές», δήλωσε ο υποδιευθυντής του σχολείου Ευστάθιος Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει τα παιδιά να προσέξουν στην επιλογή σχολών, πρέπει να επιλέξουν και χαμηλόβαθμες σχολές, γιατί δεν ξέρουμε πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις».
Και στο 2ο ΓΕΛ όμως παρατηρείται μείωση αριστούχων. Οι πιο ψηλές βαθμολογίες ξεκινούν από 18.300 μόρια, η δεύτερη είναι 18.100 μόρια και η επόμενη 17.900 μόρια. Πολύ καλά πήγαν όμως κάποιοι απόφοιτοι που έδωσαν για δεύτερη φορά. Ο κ. Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι πολλά παιδιά έμειναν ευχαριστημένα, ενώ άλλα τα αποτελέσματα δεν τους δικαίωσαν, διότι, όπως είπε, «γενικά τα φετινά θέματα των πανελλαδικών ήταν αρκετά απαιτητικά». Σημείωσε για παράδειγμα ότι στη Φυσική προσανατολισμού ήταν πολλά τα θέματα και έτσι πολλοί δεν πρόλαβαν να τα απαντήσουν όλα και ένα θέμα, το Β3, το έλαβαν κάπως λάθος τα παιδιά και απ’ ότι είδαμε από το βαθμολογικό γύρω στο 90% με -92% των παιδιών ξεκίνησαν με λάθος αντιμετώπιση στο πρόβλημα αυτό, ενώ και η Χημεία είχε πολύ απαιτητικά και πολύ απρόσμενα θέματα.
Χαρούμενοι στο Μουσικό Λύκειο
Την χαρά και ικανοποίησή του για τις επιδόσεις των μαθητών του Μουσικού Σχολείου στις πανελλαδικές εξέφρασε στο «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, Παύλος Ταγτεβερενίδης, λέγοντας: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις επιδόσεις των μαθητών μας στις πανελλαδικές, γιατί το 50% έχει γράψει από 17.000 μόρια και πάνω. Πράγμα που καταδεικνύει ότι οι μαθητές μας δεν είναι καλοί μόνο στα μουσικά αλλά διακρίνονται και στις πανελλαδικές εξετάσεις». Συμπλήρωσε ότι την καλύτερη επίδοση σημείωσε μαθήτρια που συγκέντρωσε 18.127 μόρια, ενώ 18.119 μόρια συγκέντρωσε μια δεύτερη μαθήτρια του Μουσικού.