Ο χειμώνας του 1962-63 ήταν ο πιο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη με περίπου 700 θύματα. Επίσης και στη χώρα μας είχαμε πολύ μεγάλη βαρυχειμωνιά. Στη Φλώρινα το χιόνι είχε φτάσει τα 2 μ. και μέσα στην πόλη της Πτολεμαϊδας είχε ξεπεράσει το 1μ. Τότε στα τέλη του Γενάρη (27-1-1963) σημειώθηκε στην πόλη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κατώτερη θερμοκρασία σε ελληνική πόλη -27,80 C.
Τη δεκαετία του 50 και του 60 δεν υπήρχαν οι δορυφόροι για να στέλνουν στοιχεία μετεωρολογίας και φωτογραφίες για την κατάρτιση μετεωρολογικών χαρτών. Ο πρώτος δορυφόρος στον κόσμο ήταν ο ΣΠΟΥΤΝΙΚ που εκτοξεύθηκε από τους Ρώσσους τον Οκτώβριο του 1957 και για 3 μήνες περιφέρονταν γύρω από τη γη.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ελλάδος είχε Μετεωρολογικούς Σταθμός με Κλωβούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και συλλέγοντας τα στοιχεία από αυτούς, προέβαινε στην πρόγνωση του καιρού κλπ.
Αυτή τη δεκαετία του 50-60 υπήρχε στη ΒΔ πλευρά, πίσω από το παλιό Γυμνάσιο, στον αυλόγυρο, ο Μετεωρολογικός Κλωβός της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με υπεύθυνο τον καθηγητή Στάθη Πετρίδη , αν και ο κ. Πετρίδης ήταν φιλόλογος καθ/τής. Από το 1962 έως το 1964, εγώ (μαθητής τότε του Λυκείου πρακτικής κατεύθυνσης) ήμουν βοηθός του κ. Πετρίδη και έπαιρνα μια συμβολική αμοιβή 100 δρχ το μήνα. Στον ξύλινο Μετεωρολογικό Κλωβό της ΕΜΥ υπήρχαν διάφορα όργανα και σημειώναμε κάθε φορά: την τρέχουσα, την ελάχιστη και τη μέγιστη θερμοκρασία, την υγρασία, τη βαρομετρική πίεση, τη φορά του ανέμου από το ανεμούριο, το είδος των νεφών, βοηθούμενοι από έναν χάρτη με απεικόνιση διαφόρων ειδών νεφών ( Cirus, Cumus,Cumulonibus κλπ.) και το νεφοσκέπαστο ποσοστό του ουρανού εκφραζόμενο σε όγδοα, την ποσότητα της βροχής από το βροχόμετρο που βρίσκονταν δίπλα στον κλωβό και τέλος το ύψος του χιονιού σε εκ.
Με όλα τα ανωτέρω στοιχεία συμπληρώναμε ένα τηλεγράφημα προς την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ελλάδος και το παραδίδαμε στον ΟΤΕ, καθημερινά, λίγο πριν από τις 8.οο πμ., στις 2.30 μμ. και στις 20.00 μμ.
Στις 27 Ιανουαρίου 1963, θυμάμαι ότι λόγω σφοδρής χιονόπτωσης το Γυμνάσιο και όλα τα σχολεία ήταν κλειστά. Τη νύχτα όλη χιόνιζε και τα ξημερώματα είχε ξαστεριά. Στις 7.30 το πρωϊ βρισκόμουν στο Γυμνάσιο για να κάτω τις συνηθισμένες μετρήσεις και δυσκολεύθηκα να φτάσω στον κλωβό λόγω του χιονιού. Το θερμόμετρο του minimum έδειχνε -27,80 C. Πριν να τελειώσω τις μετρήσεις κατέφτασε και ο κ. Πετρίδης (είχε ανησυχήσει μήπως δέ μπορέσω να φτάσω στον κλωβό λόγω του χιονιού..) .
Έτσι καταγράφηκε επίσημα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ελλάδος η χαμηλότερη θερμοκρασία Ελληνικής πόλης -27,80 C. Η δεύτερη χαμηλότερη θερμοκρασία Ελληνικής πόλης καταγράφηκε στη Φλώρινα -25,10 C στις 17 Ιανουαρίου 2012.