Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο στην βουλή. Οι βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερψήφισαν μια σειρά διατάξεων που (θεωρητικά…) αποτελούν το τελευταίο προαπαιτούμενο ώστε να ολοκληρωθεί η περίφημη αξιολόγηση και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές. Το πολυνομοσχέδιο μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα «φορολογικό παραλήρημα», όπου κυριολεκτικά προστίθενται δεκάδες νέοι φόροι και έμμεσες επιβαρύνσεις. Ενώ τα ενδιαφέρονται σημεία του είναι ο «κόφτης» σε περίπτωση αποτυχίας των στόχων, όπως και η δημιουργία του «υπερταμείου» που θα έχει διάρκεια λειτουργίας 99 ετών.
Είναι γνωστό πως ο γράφων απεχθάνεται τις υπερβολές και τους δημαγωγικούς εντυπωσιασμούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε, έκανε μια στρατηγική «πολιτική» επιλογή. Προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι «κόβει μισθούς και συντάξεις», αποφάσισε να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού επιβάλλοντας μια εξωφρενική φοροκαταιγίδα, που όμοιά της δεν έχει ψηφιστεί καθόλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις κατευθύνονται κατά πάντων, με τους μισθωτούς του δημοσίου να έχουν τις μικρότερες επιβαρύνσεις, ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλεται μια απίστευτη καταλήστευση του εισοδήματός τους, με την άμεση και έμμεση φορολόγηση να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και το 65% του εισοδήματός τους. Χωρίς να έχω κάνει την ανάλογη έρευνα, προσωπικά είμαι βέβαιος πως αυτού του επιπέδου η «υφαρπαγή» εισοδημάτων του ελεύθερου επιχειρείν, δεν συμβαίνει αυτήν την στιγμή σε καμιά χώρα του πλανήτη, τουλάχιστον μεταξύ αυτών που θέλουν να ονομάζονται «κράτη δικαίου». Ειδικά για την περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, μπορώ με ασφάλεια να πω πως ουδέποτε στο παρελθόν ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλλει τέτοια τερατώδη φορολόγηση.
Έτσι, πέρα από τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ψηφίστηκε η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά, ψηφίστηκε επιπρόσθετα «φόρος διαμονής» για τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, φόρος τηλεφωνίας σε ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, αύξηση στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων ντίζελ, αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης της βενζίνης και του ντίζελ, αύξηση στα τσιγάρα και τυχερά παιχνίδια, διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις μπύρες και μια σειρά ακόμα φόρων που θα χρειαζόμουν πολύ χώρο ακόμα για να καταγράψω.
Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν. Πέραν αυτών, ο «κόφτης» θα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων όπως η αύξηση στην φορολόγηση των εισοδημάτων και αυτόματες περικοπές συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι. Ωστόσο το πιο «ενδιαφέρον» κομμάτι του πολυνομοσχεδίου είναι το λεγόμενο «υπερταμείο». Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ σταματά να παίρνει στην κατοχή του νέα ακίνητα (σε αυτά που κατέχει ήδη, θα ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις) και δημιουργείται το νέο ταμείο.
Ήδη σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλάει για τεράστιο σκάνδαλο, και ο όρος «ξεπούλημα κρατικής περιουσίας» με το υπερταμείο φαίνεται πως αποκτά «άλλη διάσταση». Καθώς φαίνεται πως οι όροι λειτουργίας του είναι «ευέλικτοι» ώστε το εν λόγω ταμείο να προχωρά ελεύθερα σε άμεση παραχώρηση κρατικής περιουσίας χωρίς καν να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο. Σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών της αντιπολίτευσης, στο υπερταμείο έχει την εξουσία το Εποπτικό Συμβούλιο, αφού ορίζει το ΔΣ και είναι αυτό που τροποποιεί το καταστατικό ενώ το ελληνικό δημόσιο στερείται των βασικών εξουσιών που θα είχε ο βασικός μέτοχος οποιασδήποτε εταιρείας. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, το συγκεκριμένο ταμείο θα έχει διάρκεια ζωής 99 έτη, δηλαδή δεν θα μπορεί καμιά ελληνική κυβέρνηση να το καταργήσει.
Φαίνεται τελικά πως αυτοί που κατήγγειλαν εδώ και 6 χρόνια κρίσης «το ξεπούλημα κρατικής περιουσίας στους ξένους τοκογλύφους», ήρθαν να το υλοποιήσουν με την βούλα. Διότι είναι γεγονός πως παρόλο που η χώρα πέρασε 2 μνημόνια μέχρι να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είχε ολοκληρωθεί σχεδόν καμιά ιδιωτικοποίηση. Αντίθετα, από την ημέρα που εκλέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση ολοκλήρωσε άμεσα την πώληση του Λιμένα Πειραιά και των 11 αεροδρομίων, και φαίνεται πως επί των ημερών της θα ξεπουληθούν κυριολεκτικά τα πάντα. Και δυστυχώς όχι μόνο. Διότι ενώ αυτή η κυβέρνηση θα είναι οριστικά παρελθόν σε λίγους μήνες, το υπερταμείο που μας άφησε κληρονομιά θα παραμείνει για 99 χρόνια. «Η ελπίδα είναι καλό πρόγευμα αλλά κακό δείπνο» αναφέρει γνωστή αγγλική παροιμία. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται πως εξελίσσεται σε «δείπνο-εφιάλτη»…
Παύλος Κιλίντζης
Μέλος της Ένωσης Κεντρώων