Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. και Υ.ΕΘ.Α στη Δυτική Μακεδονία και με αφορμή το ενδιαφέρον και την αναφορά του στα ενεργειακά θέματα που απασχολούν το λεκανοπέδιο, θέλω να υπενθυμίσω προσθέτοντας στη φαρέτρα του, επιχειρήματα για την σπουδαιότητα του λιγνίτη ως εθνικού καύσιμου και την ανάγκη να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5.
Προσπερνώ την επανάληψη της υπόσχεσης για το «ειδικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ που όπως τόνισε δεν ξεχάστηκε και προχωρεί, σημαντική ρύθμιση-ανάσα για τους κατοίκους της περιφέρειάς μας και στέκομαι στο ενεργειακό μέλλον της περιοχής.
Ο στόχος της κυβέρνησης ΓΑΠ και της ΥΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη, ήταν η μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, άμεσα (από 57% σε 47%) με απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Να σημειωθεί βέβαια ότι στο σχεδιασμό της ΔΕΗ προβλεπόταν η απόσυρση των παλαιών, να συνοδεύεται με την εγκατάσταση νέων αντιρρυπαντικής τεχν. μονάδων. Επιδίωξη η αύξηση διείσδυσης του Φ.Α. στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Το πρώτο 4μηνο2015 το μίγμα ηλεκτροδότησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν: Από λιγνίτη 33% από εισαγωγές 24% – Νερά 14% – Φ.Α. 10% – ΑΠΕ 10% και Φ/Β 9%. Ευτυχής συγκυρία να έχουμε πολλά νερά, με αποτέλεσμα να μην ανέβουν κι άλλο οι εισαγωγές, οι οποίες παρακάμπτουν τις μονάδες Φ.Α.στην Οριακή Τιμή Συστήματος.
Αναφερόμαστε σε μια περίοδο όπου οι τιμές ζήτησης Η/Ε είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με την δυνατότητα ονομαστικής (και πραγματικής) ισχύος των εγκατεστημένων ενεργειακών υποδομών.
Όμως άλλο επάρκεια τροφοδοσίας και άλλο επάρκεια ασφάλειας εφοδιασμού του συστήματος Η/Ε. Την ασφάλεια μπορούν να εγγυηθούν μόνον οι σταθερές πηγές εγχώριων καυσίμων και τέτοια έχουμε μόνον τον λιγνίτη. Τα νερά, ο ήλιος, ο άνεμος δεν παρέχουν καμία εγγύηση σταθερότητας στην παραγωγή Η/Ε και άρα και ασφάλειας. Μακάρι να είχαμε ή να αποκτήσουμε σύντομα δικό μας Φ.Α.
Αφού λοιπόν δεν έχουμε Πυρηνικά, αφού δεν έχουμε δικό μας Φ.Α. αναγκαστικά θα πρέπει να αυξήσουμε σταδιακά την παραγωγή Η/Ε από λιγνίτη μίνιμουμ 40% έως και 50% για να καλύψουμε τουλάχιστον κοντά στα 2/3 των αναγκών μας.
Η είσοδος των ιδιωτών στην παραγωγή Η/Ε από λιγνίτη μπορεί κάλλιστα να γίνει από νέες ορύξεις στις περιοχές της Ελασσόνας και της Δράμας και η ανάμειξή τους να έχει και παραγωγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα και όχι κερδοσκοπικό!
Το κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας με «πράσινες» τυμπανοκρουσίες των μονάδων Ι&ΙΙ και η πυρκαγιά στις ΙΙΙ &VI (τουλάχιστον η μονάδα ΙΙΙ πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα και για λόγους παραγωγής θερμικής ενέργειας για την πόλη της Πτολεμαΐδας), καθιστά απολύτως αναγκαία την επίσπευση κατασκευής της νέας μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5.
Αξιοποιώντας το εθνικό μας καύσιμο διασφαλίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια ,προστατεύουμε το ακριβό μας συνάλλαγμα και την Ελληνική οικονομία, πετυχημένη συνταγή παλαιόθεν δοκιμασμένη!!!