Με την μεγαλύτερη είδηση να είναι η εκφρασμένη πρόθεση του Υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φλεβάρη, αποχώρησαν από τη συνάντηση της Δευτέρας οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων που βρέθηκαν με τον Υπουργό αλλά και τον Υφυπουργό, Γεράσιμο Θωμά.
Όπως επιβεβαίωσαν Δήμαρχοι που ήταν στη συνάντηση, ο Υπουργός είναι έτοιμος να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς να πει όμως συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο θα γίνει μετά την ανακοίνωση της μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επόμενη μέρα στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» στο πρόγραμμα του Κωστή Χατζηδάκη, έχει τσεκαριστεί ήδη το Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου, με συνεργάτες του να μεταφέρουν σε κομματικά στελέχη της περιοχής πως εκείνες οι μέρες γράφουν «Κοζάνη».
Τίποτα φυσικά δεν είναι δεδομένο και κανείς δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τη συγκεκριμένη επίσκεψη, καθώς οι παράμετροι μιας τέτοιας παρουσίας στη Δυτική Μακεδονία για τον Υπουργό Ενέργειας είναι πολλές.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που επέμεναν, μιλώντας στον «Π», πως μια τέτοια επίσκεψη είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί ενώ ακόμα ηχεί στα αυτιά πολλών η φράση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, από τη Μελίτη όταν αναφερόμενος στην παρουσία του Υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, είπε: «Βοηθήσαμε πολύ για να γίνει αυτή η επίσκεψη, δε θα είμαστε τόσο ευγενικοί την επόμενη φορά».
Από τον… μακρινό Σεπτέμβρη του 2019 τα δεδομένα έχουν αλλάξει κατά πολύ, με την ανακοίνωση του 2028 να μετατρέπεται σε 2023 και το συνδικαλιστικό κίνημα να έχει εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του για τον Κωστή Χατζηδάκη.
Είναι απορίας άξιο πως θα διασφαλιστεί μια τέτοια επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, ενώ όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που οι παραταξιακές διαμάχες τόσο στο «ΣΠΑΡΤΑΚΟ» όσο και στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα στόματα να έχουν ανοίξει για πρώτη φορά τόσο έντονα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται φυσικά και η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, όπως και ο ορισμός του συντονιστή υψηλού επιπέδου που θα συμβάλλει τόσο στην εκπόνηση του σχεδίου για τη Δίκαιη Μετάβαση, όσο και την επίβλεψη της εφαρμογής του.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν αποκαλύφθηκε στους Δημάρχους, αλλά η ηγεσία του Υπουργείου τον περιέγραψε με τον αδόκιμο όρο «ΕΣΠΑ-ΤΖΗΣ», εννοώντας φυσικά πως θα είναι ένας καλός γνώστης διαδικασιών ΕΣΠΑ, απορρόφησης κονδυλίων και των ανάλογων διαδικασιών. Άλλωστε το σημαντικό κομμάτι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι αυτό που θα κρίνει πόσα κονδύλια θα αντλήσει η χώρα, σε μια κυριολεκτικά κρίσιμη και δύσκολη «μάχη».
Οι Δήμαρχοι ζήτησαν από την πλευρά τους τη συμμετοχή του οργάνου των Ενεργειακών Δήμων στην επιτροπή σχεδιασμού για τη Μετάβαση, αίτημα για το οποίο δεν πήραν ακόμα ξεκάθαρη απάντηση, είναι δεδομένο πάντως πως θα έχουν άποψη με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.
Για τα χρήματα του Τοπικού Πόρου, ύψους 130εκ. Ευρώ, η διάθεση του Υπουργείου είναι εκφρασμένη ουκ ολίγες φορές ώστε να αποδοθούν τα χρήματα αυτά που αφορούν προηγούμενες χρήσεις, όπως λένε όμως και οι Δήμαρχοι στην παρούσα φάση θα ομαλοποιηθεί η ροή απόδοσης των οφειλόμενων και δεν θα μπουν με τη μία στα ταμεία 130εκ. Ευρώ.
Ζήσης Πιτσιάβας