Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της γούνας, στην Καστοριά, πριν καλά -καλά αρχίσουν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ που τους οδήγησε η κρίση της πανδημίας.
Οι επαγγελματίες, από τους εκτροφείς και τους βιοτέχνες στον τομέα της μεταποίησης γουνοδερμάτων και γουναρικών μέχρι τους λιανέμπορους γούνας εκφράζουν φόβους ότι οι κυρώσεις στην ρωσική ελίτ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις τους. Προβλέπουν ότι ο κλάδος μπαίνει σε νέα κρίση, μετά την πτώση τζίρου άνω του 70% στην πανδημία, καθώς οι εξελίξεις αφορούν τους “καλύτερους πελάτες” τους. Καστοριανοί γουνοποιοί μίλησαν στους Antennes Καστοριάς για την κρίση και τις επιπτώσεις στη γουνοποιία και όπως μεταφέρει το sentra.com.gr, η ανησυχία είναι μεγάλη.
«Η μοναδική μας ανησυχία είναι να μην γίνει εμπάργκο στις τραπεζικές συναλλαγές , εκεί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, εμάς όμως θα μας πλήξει ιδιαίτερα. Αυτά που εξήγγειλαν σήμερα δεν μας έχουν πληγεί σημαντικά», τονίζει ο Απόστολος Τσούκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, θέτοντας ζήτημα πληρωμών των παραγγελιών, ενώ επεσήμαναν ότι τα εν λόγω προβλήματα τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου Εξωτερικών, πριν τεθεί ζήτημα πολέμου.
Από την πλευρά του ο Νίκος Κατσάνος, Αναπληρωτής πρόεδρος Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, χαρακτήρισε την κατάσταση «απρόβλεπτη», λέγοντας πως πλέον τα πράγματα πήραν δυσάρεστη τροπή και αφού η Ελλάδα συντάσσεται με τη στάση της ΕΕ και δεν γίνεται να γίνουν ιδιαίτερες συμφωνίες που να αφορούν τη γούνα ή τον τουρισμό. «Θα υπάρχει αναστάτωση για πολύ καιρό», εκτιμάει και τονίζει ακόμη πως χώρες και περιοχές που εξαρτώνται με το εμπόριο με τη Ρωσία θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, ειδικά η Καστοριά, που είχε πελάτες και στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Τόνισε, ενδεικτικά, ότι Ουκρανός πελάτης του ήδη παγώνει παραγγελίες.
Ο γουνοποιός Σάκης Μαλεγκάνος σημείωσε ότι «ήταν μια χρονιά που θα άρχιζε να ανακάμπτει η δουλειά μας αλλά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, γιατί Ρώσοι και Ουκρανοί ήταν οι χώρες με τους περισσότερους πελάτες. Ακούγονται κυρώσεις για μπλοκάρισμα οικονομικών συναλλαγών».
Για τεράστια προβλήματα, που έχουν να κάνουν με παραλαβές και αποστολές εμπορευμάτων, έκανε λόγο, τέλος, ο Γ. Χατζησυμεωνίδης π. πρόεδρος Σ.Ε.Γ., μιλώντας για τα προβλήματα που επιφέρουν οι τραπεζικές και οικονομικές κυρώσεις: «Θα πρέπει να δούμε την γουνοποιία, ήταν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν για χρόνια και το κράτος πρέπει να δει ότι τελειώνει η γουνοποιία, εμεί παθαίνουμε μια τεράστια οικονομική ζημιά, και να υπάρξει μια τεράστια ομπρέλα και στους εργαζόμενους. Να σηκωθούμε από τις καρέκλες και να δουν ότι ο κλάδος πεθαίνει. Η πανδημία στοίχισε πολύ στον κλάδο. Προστασία ζητάμε, να προστατευθεί ο κλάδος, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Είχαμε ξεκινήσει αισιόδοξα τη χρονιά, αλλά πλέον πάμε στο μηδέν. Όλοι οι θεσμικοί να αντιδράσουν, σύνδεσμοι και επιμελητήριο να είναι πρωτοστάτες», λέει με αγωνία.