Ο ύπνος θρέφει τα μωρά, έλεγαν οι παλιοί και σε αυτόν θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τα στρώματα ύπνου. Είναι πια κοινός τόπος, ότι ένας βαθύς, ξεκούραστος, γεμάτος ύπνος είναι κλειδί στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξής του συντελείται κατά τη διάρκεια του ύπνου του, γι’ αυτό και μεγαλώνουν ταχύτερα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής τους. Σε αυτό το διάστημα κοιμούνται το 50% περίπου ενός 24ωρου, εξηγεί ο σύμβουλος ύπνου και παιδιατρος, Ronee Welch.
Ωστόσο η σωματική ανάπτυξη δεν είναι η μοναδική σημαντική διαδικασία, που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ήσυχος ύπνος προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και μεταβολισμό, τη γνωστική λειτουργία, το μνημονικό και την εκμάθηση. Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με αργοπορία στην ανάπτυξη και διαταραχές συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται 12 με 16 ώρες σε ένα 24ωρο. Τα νήπια χρειάζονται 11 με 14 ώρες ύπνου και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 10-13 ώρες.
Στο διά ταύτα λοιπόν, το τι στρώματα ύπνου είναι κατάλληλα για τα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία, το στάδιο ανάπτυξής τους και φυσικά τις προτιμήσεις τους. Εκτός από τα διαφορετικά μεγέθη τα στρώματα ποικίλουν ανάλογα με το υλικό και τον τρόπο κατά τον οποίο κατασκευάζονται.
Στρώματα: Τα κατάλληλα μεγέθη ανά ηλικία
Το πρώτο που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη, πριν ψάξει για στρώματα, είναι το μέγεθος τους που εξαρτάται από την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού.
Στρώμα κούνιας: Για τα μωρά χρειαζόμαστε συνήθως στρώματα μεγέθους 70×130. Τοποθετούνται εντός της κούνιας χωρίς να υπάρχουν κενά, ώστε να είναι βέβαιο, ότι δε θα παγιδευτεί κάπου το μωρό. Είναι σκληρά για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος ασφυξίας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Στρώμα για νήπια: Αν δείτε στρώματα, που λένε ότι είναι ειδικά για νήπια συνήθως είναι τα ίδια με τα βρεφικά, καθώς η κούνια μετατρέπεται σε κρεβάτι. Παρόλα αυτά κάποια από αυτά τα στρώματα, μπορεί να είναι πιο μαλακά από εκείνα της κούνιας. Υπάρχουν μάλιστα εταιρείες, που κατασκευάζουν στρώματα μαλακά από τη μια μεριά και σκληρά από την άλλη, ώστε να τα γυρίζετε καθώς το παιδί μεταβαίνει από το ένα στάδιο ανάπτυξης στο άλλο.
Ημίδιπλο στρώμα: Το επόμενο στρώμα είναι το ημίδιπλο, με συνηθέστερο μέγεθος το 100×190. Κάποια παιδιά πηγαίνουν κατευθείαν από την κούνια στο διπλό στρώμα. Τα περισσότερα παιδιά άλλωστε είναι αρκετά ψηλά μέχρι την προσχολική ηλικία για να κάνουν αυτή τη μετάβαση.
Διπλό στρώμα: Όταν φθάσουν στην εφηβεία τα παιδιά προτιμούν να έχουν μεγαλύτερα κρεβάτια για να τεντώνονται και να κάνουν πάνω σε αυτά τις ασκήσεις τους. Τα καταλληλότερα για την περίσταση είναι τα διπλά στρώματα διαστάσεων 140×190.
Η κατάλληλη σκληρότητα στρώματος για τα παιδιά
Η σκληρότητα του στρώματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα, όταν μιλάμε για παιδικά στρώματα. Σύμφωνα και με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται σε σκληρά στρώματα χωρίς κουβέρτες ή μαξιλάρια, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος ασφυξίας.
Αν είστε σε μεταβατικό στάδιο και πηγαίνετε από κούνια σε κρεβάτι, μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο μαλακό στρώμα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά δεν είναι απαραίτητο το τόσο σκληρό στρώμα. Συνήθως χρειάζονται στρώματα μεσαίας σκληρότητας, ώστε να στηρίζεται ο λαιμός και η σπονδυλική τους στήλη, αλλά και αφράτα και μαλακά για να κοιμούνται ήσυχα.
Το ιδανικό υλικό για τα στρώματα
Όσον αφορά το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο, τα οργανικά υλικά είναι καλύτερα για τα παιδιά. Ο πρώτος λόγος είναι, ότι αναπνέουν καλύτερα και ο αέρας κυκλοφορεί ανεμπόδιστα. Αυτό σημαίνει, ότι εμποδίζεται η ανάπτυξη ακάρεων. Αφετέρου είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν χημικά ακατάλληλα για παιδιά. Μελέτη του 2019 εντόπισε, ότι όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με το στρώμα, μπορεί να απελευθερωθούν επικίνδυνα χημικά εξαιτίας της θερμοκρασίας του σώματος στα συμβατικά στρώματα. Το ίδιο ισχύει και για τα μαξιλάρια ύπνου.
Κι ενώ οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι δεν είναι ικανά τα ποσοστά των επιβλαβών ενώσεων για να βλάψουν τους ενήλικες, έφταναν σε ανησυχητικό επίπεδο στα παιδιά και τα μωρά. Επιλέγοντας προϊόντα ύπνου κατασκευασμένα από οργανικά, μη τοξικά υλικά αποφεύγετε τον κίνδυνο.