Ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά από τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, θέλει η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, αφού όπως επισημαίνεται, η αφρικανική σκόνη έχει κατέβει χαμηλότερα.
Όπως δηλώνει στο Dnews, η πνευμονολόγος-φυματιολόγος, Πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, κ. Στ. Τσικρικά, η «σημερινή ημέρα είναι λίγο πιο δύσκολη, γιατί βλέπουμε ότι η σκόνη έχει κατέβει χαμηλότερα. Είναι σαν ομίχλη. Υπήρχαν χθες πολλά περιστατικά, όπου ζητήθηκε η βοήθεια των πνευμονολόγων. Όλοι οι συνάδελφοι αναφέρουν ότι είχαν πολλά τηλεφωνήματα να δώσουν οδηγίες για ασθενείς. Ειδικά τις απογευματινές ώρες και με αυτό που είδε ο κόσμος, υπήρχε «ζήτηση», για κάλυψη από πνευμονολόγους».
Η κ. Τσικρικά συμβουλεύει, να μην βγει σήμερα ο κόσμος έξω χωρίς λόγο:
«Δεν θα πρέπει οι πολίτες να βγουν σήμερα έξω χωρίς λόγο. Επίσης δεν είναι καλή ημέρα σήμερα για άθληση, ή έντονη σωματική άσκηση. Ας μην επιλέξουμε σήμερα το πρωί να βγούμε έξω να πιούμε καφέ με τέτοια σκόνη».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για τα παιδιά και τους πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
«Τα παιδιά δεν θα πρέπει επίσης σήμερα να πάνε στην παιδική χαρά. Ας μην τα πάνε και μία ημέρα οι γονείς, με αυτές τις συνθήκες. Όχι άσκοπες μετακινήσεις λοιπόν και ειδικά για άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προσέξουν. Δεν θέλει πανικό, δεν είναι η πρώτη φορά, θα περάσει. Θέλει απλά προσοχή»
Η ανακοίνωση της Ένωσης Πνευμονολόγων
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.
Η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.
Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.
Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.
Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.