«Πιστεύω βαθιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είναι διαμάντι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πιστεύω πολύ στην αναπτυξιακή του πορεία», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής.
Όπως είπε, στόχος είναι η ενίσχυση των φοιτητών και η προσέλευση ξένων φοιτητών, χαιρέτησε τη δουλειά του Πανεπιστημίου για τα ξενόγλωσσα τμήματα, ενώ δήλωσε σίγουρος πως στο πρόγραμμα διεθνοποίησης του Υπουργείου θα το Ίδρυμα θα καταθέσει πολλές προτάσεις τις οποίες ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει.
«Θα στηριχθεί η αναπτυξιακή στρατηγική του Πανεπιστημίου σας. Θα στηρίξουμε αυτόν τον ρόλο που παίζει στην περιοχή. Ένα μεγάλο μπράβο για τη δουλειά που κάνετε», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ, ανέφερε πως φέτος θα γίνουν 1000 προσλήψεις σε όλα τα Πανεπιστήμια, δεν ήταν σε θέση να πει ακριβή αριθμό για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο όμως θα κερδίσει από αυτές τις προσλήψεις όπως τόνισε.
«Θα έρθουμε να το στηρίξουμε όπως το έχουμε πει, θα στηρίξουμε συνολικά τους διορισμούς. Το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι κομμάτι της εξίσωσης».
Ο «Π» έθεσε στον Κυριάκο Πιερρακάκη το ζήτημα της ενίσχυσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων με εισακτέους, έναντι των κεντρικών, ένα πάγιο αίτημα των Πρυτάνεων των Ιδρυμάτων εκτός Θεσσαλονίκης και Αθήνας, με τον Υπουργό να σημειώνει πως οι εισακτέοι αυξήθηκαν και αυτό συμβαίνει γιατί το Πανεπιστήμιο τα πάει πολύ καλά.
«Είναι ένα ψηφιακό Πανεπιστήμιο και αυτό που συζητήσαμε είναι πως θα αντλήσουμε εφαρμογές και τεχνογνωσία από εδώ για να τη μεταφέρουμε στο Υπουργείο Παιδείας. Στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι να μεγαλώσουμε συνολικά το πλήθος των ανθρώπων που απευθυνόμαστε ως τριτοβάθμιο σύστημα εκπαίδευσης. Ναι μεν περισσότερους φοιτητές εδώ αλλά και πολλούς ξένους φοιτητές. Να είστε αισιόδοξοι η δουλειά είναι εξαιρετική».
Από την πλευρά του ο Πρύτανης, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, έκανε λόγο για μια παραγωγική συζήτηση για τον ιδιαίτερο ρόλο του Πανεπιστημίου στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και σημείωσε πως μπήκαν κάποια ζητήματα ενίσχυσης του Ιδρύματος:
«Βρήκαμε καλές προθέσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε ένα που λέγαμε υπήρχαν δύο ιδέες παραπάνω. Μιλήσαμε για τρεις άξονες, το κτιριολογικό, τη διεθνοποίηση και τη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα».