Η αξιοποίηση και επανάχρηση των βιομηχανικών μνημείων της Εορδαίας και συγκεκριμένα των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ και του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, θα αποτελέσουν τις πηγές οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής στα επόμενα χρόνια, στη μεταλιγνιτική περίοδο.
Αυτό τονίστηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης BRAU3.
«Η ΑΕΒΑΛ αποτελεί την κοιτίδα του μετασχηματισμού του ενεργειακού λεκανοπεδίου» τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων δήμου Εορδαίας, Κώστας Πολυχρονίδης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο σχέδιο του δήμου για επανάχρηση του χώρου της ΑΕΒΑΛ ως βιομηχανικού και επιχειρηματικού κέντρου αλλά και ως βιομηχανικού μουσείου και στις επενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα αποκλειστικά με πρωτοβουλία και πόρους του Δήμου Εορδαίας, επισημαίνοντας πως το σχέδιο ανάπτυξης που εκπόνησε ο Δήμος Εορδαίας παραμένει ανολοκλήρωτο.
Τόνισε ότι ο Δήμος Εορδαίας συνεχίζει να καταβάλει κάθε προσπάθεια αξιοποίησης και επανάχρησης- έστω και τμηματικής, των εγκαταστάσεων της πρώην ΑΕΒΑΛ. «Με την εγκατάσταση των συνεργείων του Δήμου, τη διάθεση της ΑΕΒΑΛ ως χώρου ανοικτής εκπαίδευσης πυροσβεστών-διασωστών με στόχο να αποτελέσει Πολυθεματικό Πάρκο Πολιτικής Προστασίας, την πιθανή εγκατάσταση του Σταθμού Βιομάζας της τηλεθέρμανσης και λοιπές δραστηριότητες που αξιολογούνται, επιχειρούμε να διατηρήσουμε ζωντανή την περιοχή, ώστε σταδιακά η μεγάλη αυτή περιουσία να καταστεί αποδοτική και χρήσιμη υποδομή, κέντρο γνώσης και επιχειρηματικότητας, σε όφελος της πόλης και όλης της Περιφέρειάς μας.»
Ο κ. Πολυχρονίδης επισήμανε τέλος ότι η παρούσα και μελλοντική διάθεση πόρων για την επανάχρηση της ΑΕΒΑΛ, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, μπορεί να προέλθει από:
– τον Αναπτυξιακό Νόμο και Ιδιωτικά Κεφάλαια (για ιδιωτικές επενδύσεις)
– το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ (Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πολιτισμού, καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας
– το ΕΑΠ/ΤΠΑ (τοπικός πόρος)
– Ειδικά Χρηματοδοτικά Εργαλεία Ενίσχυσης Αναπτυξιακών Επενδύσεων (τύπου Jessica) –
– την ΔΕΗ α.ε., το ΤΕΙ και το Πανεπιστημιακά ΔΜ, το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ
Η επανάχρηση του χώρου της ΑΕΒΑΛ ξεκινά ήδη με τη δημιουργία Πολυθεματικού Πάρκου Πολιτικής Προστασίας και Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στις εγκαταστάσεις της, τόνισε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Ηλίας Κάτανας. Επισήμανε μάλιστα ότι η ΑΕΒΑΛ είναι το λαμπρότερο παράδειγμα αστικής αποκατάστασης όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε εθνικό επίπεδο, αφού υπήρξε για χρόνια μια σειρά μελετών για την αποκατάσταση της ΑΕΒΑΛ και πάγιο αίτημα όλων των φορέων της περιοχής για αξιοποίηση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ, σεβόμενη την βιομηχανική κληρονομιά, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την περιοχή της Εορδαίας.
«Εμείς ως Τεχνικό Επιμελητήριο θεωρούμε ότι η κοιτίδα και το κέντρο της βιομηχανικής κληρονομιάς είναι η Πτολεμαΐδα, είναι η Εορδαία τόσο με την ΑΕΒΑΛ όσο και με τα μεγάλα βιομηχανικά μνημεία της ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης. Επισήμανε ότι στόχος της ημερίδας αυτής είναι «να δουν οι φορείς της περιοχής το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα και πως μπορεί η βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής, αυτά τα πολύτιμα βιομηχανικά μνημεία, να αποτελέσουν μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής.» Σημείωσε ακόμη ότι το ΤΕΕ μαζί με την Περιφέρεια και το Δήμο Εορδαίας εκτός από την καταγραφή και την επισήμανση των βιομηχανικών μνημείων επεξεργάζονται και τα ζητήματα της χρηματοδότησης των αναγκαίων υποδομών και των επόμενων βημάτων για την αξιοποίηση της βιομηχανικής αυτής κληρονομιάς.