Σας προσκαλούμε στις περιφερειακές προβολές του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας (αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος) που πραγματοποιούμε σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, στις 9:00 μμ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Από το Δ.Σ της Λ.Π.Φ
_________________
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προβολών
Πεμπτη 24/10 | 9:00 μ.μ
9:00μμ: Απολιθώματα
(Πάνος Αρβανιτάκης) (50΄)
Οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας μεταλλάσσουν ένα τόπο που μοιάζει “ξένος”, ανοίκειος. Μια αέναη διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ. Άνθρωποι και μηχανές στήνουν ένα σκηνικό δυσοίωνου μέλλοντος. Ο μόχθος και η ελπίδα διαφυγής εξανθρωπίζουν αυτό τον τόπο.
9:50μμ: ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ – Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη
(Σταύρος Ψυλλάκης) (98΄)
Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. Αλλάζει τη ζωή, όποιος αλλάζει ζωή, λέει.
___
Παρασκευή 25/10 | 9:00 μ.μ
9:00μμ: Ο Αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή
(Λεωνίδας Βαρδαρός) (72΄)
1941. Όπως και σήμερα, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, όσοι δεν πνίγονται, περνάνε προς τα τουρκικά παράλια, κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία. Οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους στους καταυλισμούς και οι άντρες: «στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη» στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Οι επεμβάσεις των Άγγλων σηματοδοτούν την αρχή του εμφυλίου.
10:15μμ: Βάλσαμο
(Ελιάνα Αμπραβανέλ) (15΄)
Οι ιθαγενείς Εμπερά ζουν απομονωμένοι σε μια τροπική περιοχή στον ποταμό Τσάγρες στον Παναμά, μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την καθημερινότητα της κοινότητας τους. Ο θεραπευτής της φυλής δείχνει στην κάμερα τα φυτά που θεραπεύουν τις ασθένειες τους ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν τους παραδοσιακούς τους χορούς.
10:35μμ: Η Μαρία Πολυδούρη στο Παρίσι του Μεσοπολέμου
(Κωστής Νταντινάκης) (65΄)
Η αντισυμβατική ποιήτρια και πεζογράφος Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) δραπέτευσε από τη μικρόψυχη κοινωνία της Αθήνας το 1926 και κατέφυγε στο Παρίσι για ν’ ανταμώσει τη Μοίρα της. Το χρονικό μιας αναζήτησης.