Την κωμόπολη της Σιάτιστας με τα πολλά αρχοντικά επισκέφτηκαν οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 για να παρακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Τα χρώματα της Σιάτιστας» που υλοποιείται στο αρχοντικό της Πούλκως.
Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς υποδέχτηκαν οι Μουσειοπαιδαγωγοί Φωτεινή Βακρατζή και Ιωάννης Γάτας στο μικρό σοκάκι στην συνοικία Γεράνεια της Σιάτιστας.
Με υπομονή και εγκαρδιότητα ξενάγησαν στο επιβλητικό αρχοντικό εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, τη διακόσμηση και την καθημερινή ζωή του αρχοντικού.
Αφηγήθηκαν την ζωή του ιδιοκτήτη, πάμπλουτου εμπόρου, Εμμανουηλίδη ο οποίος επιμελήθηκε την κάθε λεπτομέρεια του αρχοντικού του για να αποκτήσει υψηλή αισθητική αλλά και την τέλεια λειτουργικότητα! Ζωγραφιστά βιτρώ, ξυλόγλυπτα ζωγραφισμένα ταβάνια, φεγγίτες, τοιχογραφίες πόλεων, μεσάντρες, ξύλινες ντουλάπες, τεράστιες οντάδες και περίτεχνες πόρτες που διακοσμούν το αρχοντικό εντυπωσίασαν τα παιδιά και εγείραν την φαντασία τους! Η αφήγηση των Μουσειοπαιδαγωγών μετέφερε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες στην καθημερινή ζωή του αρχοντικού με τους στρωμένους σοφράδες τις μακεδονίτικες πίτες και το ζεστό τσάι έως τις γιορτινές μέρες όπου η ορχήστρα έπαιζε και οι καλεσμένοι διασκέδαζαν στη μεγάλη κάμαρα των εκδηλώσεων.
Δεν παρέλειψαν να τους δείξουν την καταπακτή που κρύβονταν σε περιόδους απειλής από κάποιους επιδρομείς και να εγείρουν μια σειρά από ερωτήσεις και πάλι αλλά και να εξηγήσουν την ονομασία που πήρε το αρχοντικό από τον νέο ιδιοκτήτη Λάζαρο Πουλκίδη. Ενθουσιάστηκαν οι μικροί επισκέπτες από το παραμύθι του κυρίου Γάτα και αποτύπωσαν στο χαρτί τις αρχιτεκτονικές τους ικανότητες.
Συνέχισαν το πολιτιστικό μονοπάτι στη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και Αγίας Αικατερίνης, ένα θησαυρό αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής καθώς και αξιόλογο μνημείο βυζαντινής τέχνης. Με ιερή ευλάβεια οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την εξαιρετική ξενάγηση του εθελοντή Χρήστου Καρακουλάκη ο οποίος με κάθε λεπτομέρεια ξενάγησε στη θολοσκέπαστη τρίκλιτη βασιλική, εξηγώντας την ανάγκη να χτιστεί μέσα στη γη στην τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία. Θαύμασαν το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, τις τοιχογραφίες του 1711, εντυπωσιάστηκαν από τη πέτρινη μικρή κολυμβήθρα, στη μέση του γυναικωνίτη, επικεντρώθηκαν στο πιο ξακουστό κομμάτι της αγιογράφησης της Εκκλησίας, που είναι το γενεαλογικό δέντρο του Ιησού αλλά και τη τοιχογραφία όπου απεικονίζονται οι αρχαίοι φιλόσοφοι (Πλούταρχος, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Θουκυδίδης, Σόλωνας και Σίβυλλας). Φεύγοντας ευχαρίστησαν τον κύριο Καρακουλάκη και ομολόγησαν ότι ένοιωσαν εσωτερική γαλήνη σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης!
Ένα ακόμη μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει να κάθε μαθητική κοινότητα να επισκεφθεί αποτελεί το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο στη Σιάτιστα Κοζάνης το οποίο κτίστηκε το 1888 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωστή Πεπιλιάγκα, με δωρεά του μεγαλέμπορου Τραμπαντζή.
Εκεί οι μαθητές/τριες είχαν ζεστή υποδοχή από την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΒΟ κα. Ελένη Χαλαμούτη – Κακάλη και την εξαιρετική ξενάγηση της κυρίας Κατερίνας Ντούβλου. Δύο λειτουργικοί χώροι φιλοξενούνται στο μεγαλοπρεπές κτίσμα:
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο με τα εκθαμβωτικά εκθέματα (μαμούθ, ρινόκεροι, πετρώματα και ορυκτά), αλλά και τον προϊστορικό ελέφαντα του Καλονερίου δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει έκπληξη για τους μαθητές/τριες και να παρακινήσει να καταγράψουν, να φωτογραφήσουν και να ρωτήσουν την ξεναγό για την προϊστορία τους!
Το Βοτανικό Μουσείο, ήταν ο τελευταίος προορισμός που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές/τριε να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν μερικές δεκάδες από τα 388 δείγματα αποξηραμένων φυτών, και 500 σπάνιων ειδών πεταλούδας της περιοχής του Μπούρινου που αποκτήθηκαν με την προσωπική και εθελοντική εργασία μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας.
“Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί ευχαριστούμε θερμά όλους τους υπεύθυνους που μας υποδέχτηκαν και ξενάγησαν με εγκαρδιότητα ώστε να φύγουμε ευεργετημένοι και ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή μας στην ορεινή κωμόπολη της Μακεδονίας την Σιάτιστα!“, αναφέρει σε εχετική ανακοίνωση της η γυμνάστρια του Δημοτικού Σχολείου Πύργων, Μάγκου Νατάσα