Oι μαθητές /τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής επισκέφτηκαν την πόλη των Ιωαννίνων την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 για να παρακολουθήσουν τη Διεπιστημονική Εκπαιδευτική Δράση: «Τέχνη και Λόγος – Μία σχέση αμφίδρομη» η οποία φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου γνωστό ως «Σουφαρί Σεράι», ένα κτήριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Η Διευθύντρια του Μουσείου, κα Μάρθα Παπαδοπούλου, υποδέχτηκε εγκάρδια εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες ξεναγώντας τους ενδελεχώς στην εξαιρετική έκθεση με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες 650 και πλέον μαθητών/τριών από 31 Γυμνάσια και Λύκεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Οι μαθητές/τριες εμπνεύστηκαν από λογοτεχνικά κείμενα αλλά και από ποιητικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και ποιητών αποτυπώνοντας με την τέχνη τους μηνύματα και αξίες απαραίτητα για την ακαδημαϊκή ζωή τους, ως έφηβοι αλλά και ως ενήλικοι αργότερα!
Την υψηλής αισθητικής καλλιτεχνική-φιλολογική δράση διοργάνωσαν: οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, Δρ. Γιώργος Παλιάτσιος (Καλλιτεχνών) και Δρ. Μαρία Παπαευσταθίου (Φιλολόγων), σε συνεργασία με την Δρ. Μάρθα Παπαδοπούλου (Διευθύντρια Γ.Α.Κ. Ιστορικό Aρχείο-Μουσείο Ηπείρου) για την προώθηση της σύνδεσης του πεδίου των Τεχνών και της Λογοτεχνίας με τη συμβολή των Καθηγητών (Καλλιτεχνικών και Φιλολογικών μαθημάτων), μαθητών και μαθητριών των Γυμνασίων και Λυκείων του Ν. Ιωαννίνων.
Θερμά συγχαρητήρια από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης σε Συμβούλους, Καθηγητές και μαθητές/τριες που συνέβαλλαν με τις ιδέες, την τέχνη, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία τους στην πλούσια σε καλλιτεχνήματα διεπιστημονική δράση!
Στη συνέχεια η η Διευθύντρια του Μουσείου, κα Μάρθα Παπαδοπούλου, συνέχισε την ξενάγησή κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην ένδοξη ζωή του κτηρίου όπου εκπαιδεύτηκαν για πρώτη φορά οι ήρωες του 1821, αλλά και στις συλλογές που φιλοξενεί το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου. Το πλούσιο υλικό των συλλογών μαρτυρά την πνευματική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και την αγάπη των Γιαννιωτών για τις Τέχνες και τα γράμματα με τη συνδρομή των Εθνικών Ευεργετών και Δωρητών της πόλης των Ιωαννίνων που σκοπό είχαν να δουν την Πατρίδα ελεύθερη, αλλά και σε γερά θεμέλια στηριγμένη.. όπως υποστηρίζει η κα Μαρούλα Παπαευσταθίου για το Φαινόμενο των Ηπειρωτών Ευεργετών. Οι εκθεσιακές συλλογές περιελάμβαναν μαρτυρίες από τις εμπορικές τους συναλλαγές, στοιχεία από την ζωή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των αθλητικών συλλόγων, καθώς και τη δωρεά των Ολυμπιακών Μεταλλίων από την αδερφή του Χάρη Γύρα ο οποίος σχεδίασε τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004!
Θερμά ευχαριστώ στην κυρία Μάρθα Παπαδοπούλου καθώς και το προσωπικό του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου για την εξαιρετική ξενάγηση και φιλοξενία!
Νατάσα Μάγκου
γυμνάστρια