Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Παντελή Καραλευθέρη, Ειδικό Στέλεχος ΔΕΗ.
Ερωτηθείς για τα σταυροδρόμια στον ενεργειακό χάρτη, τόσο τοπικά και εθνικά, τη θέση του λιγνίτη σήμερα, την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή (αν)ασφάλεια αν φύγουν τα καύσιμα βάσης, ο κ. Καραλευθέρης περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση εστιάζοντας την ευθύνη της ασφάλειας τροφοδοσίας της χώρας, ευθύνη για την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνεται, όπως σημείωσε με έμφαση, καθώς αντίστοιχα πληρώνονται οι παραγωγοί φυσικού αερίου.
«Το μεγάλο πρόβλημα, για το ποιος διασφαλίζει την επάρκεια της τροφοδοσίας, μετατοπίζεται στους διαχειριστές, τους εθνικούς διαχειριστές, στη ΡΑΕ κατά κύριο λόγο και στον ΑΔΜΗΕ. Πρέπει κάποιος να κληθεί να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης του ζητήματος ενεργειακής ασφάλειας», σχολίασε σχετικά.
Μάλιστα τόνισε πως για να κρατηθεί ο λιγνίτης σε λειτουργική επάρκεια θα πρέπει να αποζημιώνεται, καθώς δεν μπαίνει στο σύστημα σήμερα, αύριο βγαίνει και μεθαύριο ξαναμπαίνει, περιγράφοντας την κατάσταση.
«Η ΔΕΗ πρέπει να έχει επάρκεια καυσίμων, επάρκεια αποθεμάτων και λειτουργικά εργοστάσια. Εάν θέλει το σύστημα να χρησιμοποιεί λιγνίτη, θα τον αποζημιώνει», λέει με έμφαση ο κ. Καραλευθέρης, ξεκαθαρίζοντας πως στάση της ΔΕΗ είναι ότι η εφεδρεία θα πρέπει να αποζημιώνεται από το Κράτος.
«Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού έως και σήμερα ότι ο λιγνίτης θα υπάρχει όταν το χρειαζόμαστε, αυτό θα πρέπει να είναι και το αίτημα της περιοχής μας: Εμείς θέλουμε να λειτουργεί ο λιγνίτης, αλλά δεν θα πανηγυρίζουμε χαρούμενοι όταν μπαίνει στο σύστημα, ότι μας έχουν ανάγκη. Είναι δεδομένο ότι μας έχουν ανάγκη. Πρέπει να πανηγυρίζουμε όταν μας πληρώνουν για αυτήν την ανάγκη. Μας χρησιμοποιούν 5-10 ημέρες το χρόνο, χαιρόμαστε εμείς, γεμίζουμε το facebook δηλώσεις επί δηλώσεων όλων των παραγόντων της περιοχής και την επόμενη ημέρα αφού μας χρησιμοποίησαν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν όλα τα άλλα καύσιμα θησαυρίζοντας από το φυσικό αέριο», λέει με έμφαση.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι στόχος της περιοχής είναι η λειτουργική εφεδρεία του λιγνίτη να πληρώνεται», επανέλαβε για μια ακόμη φορά, λέγοντας παράλληλα ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν εργοστάσια ζωντανά, εργαζόμενοι που θα κάθονται και θα αποζημιώνονται ως λειτουργική εφεδρεία και σημαντικό ότι δεν θα απολύονται. «Η περιοχή πρέπει να αξιοποιησει την εποχιακή ανάγκη του λιγνίτη με φειδώ και να την αξιοποιήσει με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι απαραίτητη στο σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», είπε επίσης, καταλήγοντας:
«Όπως κάθονταν το φυσικό αέριο επί δεκαετίες και αποζημιώνονταν γιατί έπρεπε να υπάρχει ως λειτουργική εφεδρεία, έτσι πρέπει να υπάρχει και ο λιγνίτης . Εάν συμβεί αυτό τότε και όλα τα άλλα προβλήματα των σχέσεων της περιοχής με τη ΔΕΗ και με την ελληνική πολιτεία στα ενεργειακά θα λύνονται ευκολότερα».