Το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπως π.χ. κατασκευή 3ης λιγνιτικής μονάδας στο Αμύνταιο και αποθείωση στις δύο υφιστάμενες μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και πάνω απ’ όλα από αυτό που λέμε εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα, στο πλαίσιο της 4ήμερης περιοδείας του στην περιοχή, κληθείς να σχολιάσει ερώτηση του «e-ptolemeos.gr» για το πώς βλέπει το αίτημα συνδικάτων της περιοχής για νέες επενδύσεις στην περιοχή μας και ειδικότερα στο Αμύνταιο.
Απαντώντας εξάλλου σε σχετικά αιτήματα που κατέθεσαν συνδικάτα της ΔΕΗ στη συνάντηση που είχε μαζί τους το απόγευμα της Παρασκευής, τόνισε την ανάγκη στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος, όπως είπε, πρέπει να διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρα μας και θα πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής και να δεσμεύει όλα τα κόμματα.
Αξιοσημείωτη ήταν μάλιστα η αναφορά του κ. Παναγιωτάκη στη σύσκεψη με τους εργαζόμενους ότι, μέχρι τώρα όλες οι επενδυτικές επιλογές της ΔΕΗ «έγιναν απρογραμμάτιστα ή εκεί που ζητούσαν τα συμφέροντα», αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα ότι η 5η μονάδα της Μεγαλόπολης έπρεπε να γίνει κοντά στην Πάτρα για να κουμπώσει με τον αγωγό φυσικού αερίου.
Μεγάλη αίσθηση έκανε επίσης η καταγγελία του Μ. Παναγιωτάκη στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου, ότι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλεύτηκαν την ενεργειακή κρίση τον φετινό χειμώνα για να κερδοσκοπήσουν, χειραγωγώντας την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παρακρατούσαν το 1/3 της παραγωγής για να το πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα την κρίση να την πληρώσει η ΔΕΗ και μάλιστα πολύ ακριβά. «Η ΔΕΗ κλήθηκε να επωμιστεί το βάρος, οι τρίτοι είδαν την κρίση σαν ευκαιρία για αποκόμιση κερδών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μόνο από την κατανάλωση πετρελαίου που υποχρεώθηκε να κάψει η ΔΕΗ για να λειτουργήσει τις μονάδες Φυσικού Αερίου της Κομοτηνής και του Λαυρίου η ΔΕΗ υπέστη ζημία ύψους 35,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να καταφέρει να πάρει η χώρα μας τις 32.000 ώρες λειτουργίας για τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αμυνταίου, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα κλείσουν τέλος του 2018, πριν δηλαδή είναι έτοιμη η νέα μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”. Σημείωσε μάλιστα ότι τις μέρες αυτές δίνεται μια μεγάλη μάχη στην Ευρώπη για την προμήθεια δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα και για το σκοπό αυτό έχουν δραστηριοποιηθεί ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα. Χαρακτήρισε μάλιστα τη μάχη αυτή «εθνική μάχη», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει για το εν λόγω θέμα ότι «έχουμε γίνει αποδέκτες πολύ απειλητικών μηνυμάτων από περιβαλλοντικές οργανώσεις».