Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ορίστηκε το 1994, με κοινή απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας. Η ανάδειξη της ημέρας αυτής όχι μόνο στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα, αλλά λειτουργεί και ως εξαιρετική αφορμή για να κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής ερωτήσεις «Πόση σημασία δίνουμε στα αλήθεια στην ψυχική μας υγεία;» «Πόσες φορές έχουμε κρύψει από φόβο για την κριτική ή από ντροπή το άγχος, το φόβο, τη θλίψη, την απογοήτευση για να απαντήσουμε με ένα «όλα είναι καλά».
Οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται παγκοσμίως. Τα τελευταία έτη σημειώθηκε αύξηση κατά 13% των ψυχικών διαταραχών και των διαταραχών χρήσης ουσιών. Περίπου το 20% των παιδιών και των εφήβων παγκοσμίως έχουν κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, με την αυτοκτονία να είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών. Περίπου ένας στους 5 ανθρώπους σε συγκρουσιακά περιβάλλοντα έχει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Τα σύνορα της Ψυχικής Υγείας είναι πέραν ηλικίας, φύλου, κοινωνικής κατάστασης και καταγωγής και οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν σημαντικά όχι μόνο τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειές τους αλλά και την ίδια την κοινωνία.
Οι ψυχικές διαταραχές συνοδεύονται επίσης από στίγμα, προκατάληψη και φόβο. Με τη συνεχή πληροφόρηση και εξέλιξη των τελευταίων ετών ωστόσο, παρατηρούμε πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι περνούν την πόρτα κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας για να ζητήσουν βοήθεια. Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το στίγμα και τις διακρίσεις – και να άρουμε τα εμπόδια που αποτρέπουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν φροντίδα και υποστήριξη. Ένα αίτημα για βοήθεια δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας αλλά δύναμης και η ανάγκη για φροντίδα της ψυχικής υγείας πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα αφού είναι θεμελιώδους σημασίας για μια καλή και ουσιαστική ζωή.
Ενώ όμως η ψυχική υγεία αποτελεί «κλειδί» για μια καλύτερη ζωή δυστυχώς η πρόληψη και η παρέμβαση, παραμένει μια από τις πιο παραμελημένες πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης. Οι καλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον όλων μας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη διασφάλιση ένταξης σε κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και υποστήριξης.
Είναι μύθος πως οι ψυχικές διαταραχές δεν αντιμετωπίζονται. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση τους, αυξάνουν την θετική εξέλιξη της πορείας της ασθένειας. Ειδικότερα, η πρόσβαση σε υποστήριξη και πόρους ψυχικής υγείας στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην υγεία και την ευημερία των νέων και των ενηλίκων στη μετέπειτα ζωή τους.
Η επένδυση στην ψυχική υγεία σημαίνει επένδυση σε υγιείς και ευημερούσες κοινότητες!!!