Με τον δήμαρχο Εορδαίας και εκ νέου υποψήφιο Παναγιώτη Πλακεντά έγινε η επίσημη πρώτη του Αντώνη Πουγαρίδη πίσω από τα μικρόφωνα του True Story Radio τη Δευτέρα. Ο Δήμαρχος έκανε έναν απολογισμό θητείας, μίλησε για τους στόχους και τα οράματα για την επόμενη ημέρα.
Ο ίδιος, θυμίζουμε ότι θήτευσε στο πάλε ποτέ Δημοτικό Ραδιόφωνο Πτολεμαΐδας, κάνοντας ένα σχόλιο για τις ραδιοφωνικές εκείνες ημέρες ότι ήταν γεμάτες με «αγωνία , χαρές και λύπες για να καταγράψουμε και να μεταδώσουμε πράγματα».
Ακούστε εδώ Live το True Story Radio μέσω του e-radio
Κληθείς, αρχικά, να σχολιάσει τη μειωμένη συμμετοχή ανθρώπων στα κοινά και τους μόνο δύο συνδυασμούς στο Δήμο Εορδαίας και γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο και κατά πόσο χωρούσε ένας νέος συνδυασμός, ο κ. Πλακεντάς απάντησε, αρχικά, πως είναι κακό για τον τόπο να υπάρχουν μόνο δύο συνδυασμοί, σημειώνοντας πως ο ίδιος βρήκε νέους ανθρώπους με όραμα, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τη δημοκρατία, σημειώνοντας πως «εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας να πείσουμε τον κόσμο για το όραμά και τι έχουμε κάνει. Έχουμε την αγωνία για τον τόπο μας και πρέπει να κάνουμε την προσπάθειά μας. Κοινός παρονομαστής είναι για εμάς η ένωση δυνάμεων για την επόμενη ημέρα. Και αυτό παρουσιάζουμε ως συνδυασμό «Ενωμένη Εορδαία», ώστε να βγάλουμε μια συνισταμένη για την επόμενη μέρα».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιό του υπάρχουν άνθρωποι από πολλούς κομματικούς και πολιτικούς χώρους και ποιος είναι ο στόχος του ιδίου για την αυτοδιοίκηση, ο κ. Πλακεντάς απάντησε πως «στην αυτοδιοίκηση δεν χωρούν κόμματα», κάτι που ο ίδιος το τόνισε από το 2019, υπηρετώντας αυτό το στόχο και συνεχίζει και σήμερα. Συμπράττει, άλλωστε, με τον Γιάννη Καραβασίλη . «Η πυξίδα μας είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ένωση δυνάμεων και στην επόμενη ημέρα. Και για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις», τόνισε επίσης.
Κληθείς να κάνει μια αξιολόγηση της πρώτης τετραετίας του ιδίου στο τιμόνι του δήμου και αν στόχος του ήταν η καθημερινότητα του πολίτη και ποια είναι τα σημαντικά έργα που θα γίνουν την επόμενη τετραετία, ο κ. Πλακεντάς τόνισε πως σχέδιο του ιδίου ήταν εξαρχής η αλλαγή της καθημερινότητας και ο σχεδιασμός του μέλλοντος:
«Καταφέραμε να γίνει η αλλαγή στην καθημερινότητα και σχεδιάσαμε μια σειρά ζητημάτων για μεγάλους στόχους. Πρώτος, είναι η αξιοποίηση αυτού που χάνουμε, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αξιωποιόντας τον πλούτο της ΑΕΒΑΛ για την προσέλκυση επενδύσεων και αυτό έχει υπηρετηθεί. Επίσης, παρείχαμε σε έργα ουσίας και διασφαλίσαμε ζητήματα, όπως στο θέμα της τηλεθέρμανσης, όπου διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία της, ενώ διασφαλίζουμε τη σύνδεση των χωριών μας με την Τ/Θ. Υλοποιούμε το ΣΒΑΚ στην πόλη, σχεδιάζοντας ένα τρίγωνο ανάπτυξης στην πόλη, μέσα από τις μελέτες που υλοποιούμε». Στα σχέδια του, πρόβαλε την επέκταση του εμπορικού πολυκέντρου και την υλοποίηση κλειστής λαϊκής αγοράς, την αισθητική αναβάθμιση του παλιού πάρκου, που θα δώσει άλλη οντότητα στην πόλη.
Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα που σχεδιάζονται για τον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα που έλυσε με αρδευτικά και τα λήμματα που έρχονται από τον π. δήμο Βερμίου αλλά και άλλες περιοχές, με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις περιοχές αυτές.
Ακόμη, αναφέρθηκε σε δράσεις που γίνονται και προγραμματίζονται στον αθλητισμό και πολιτισμό, αλλά και παρεμβάσεις όπως την επαναλειτουργία του «Σουηδικού» στη Βλάστη. «Δεν είναι όλα αυτά αυτονόητα. Έγιναν σε ένα δύσκολο περιβάλλον δύο χρόνων, όπου η περιοχή μας ζούσε σε συνθήκες covid. Βοηθήσαμε να λειτουργήσει ακόμη αρτιότερα το Μποδοσάκειο εν μέσω αυτών των συνθηκών», προσέθεσε.
Ερωτηθείς τι αφήνει το απερχόμενο Δημοτικό συμβούλιο, απάντησε πως αφήνει θετικό συναίσθημα. «Είχαμε έντονες μάχες αλλά η δημοκρατία αυτό επιβάλει», σημείωσε.
Για το ΒΙΟΠΑ και για την προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί ότι τα πράγματα θα έτρεχαν πολύ γρηγορότερα και κατά πόσο ήταν στις προτεραιότητες των σχεδίων που γινόταν για την περιοχή και αν καθυστέρησε όντως κάτι και καθυστέρησαν να μπουν μέσα οι δύο εταιρίες, ο κ. Πλακεντάς απάντησε πως ο εν λόγω χώρος είναι «πλούτος αναξιοποίητος» και η όποια καθυστέρηση δεν έχει να κάνει με τον δήμο, εξαίροντας τις προσπάθειες Παπαθανάση για να τρέξουν ζητήματα και προσθέτοντας πως όλα εξαρτώνται και με το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της απολιγνιτοποίησης, δηλώνοντας «δικαιωμένος» για τα όσα έλεγε μιας και η κυβερνητική στόχευση μπήκε στην πορεία. «Είναι η μοναδικός ελεύθερος χώρος στη Δ. Μακεδονία που δεν έχει αγκυλώσεις.
Ανήκει στο 100% στο δήμο και μπορεί να τρέξει γρήγορα», είπε επίσης. Προσέθεσε πως είναι πολλές εταιρείες που κατέθεσαν αίτηση στο πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας του Δήμου, ενώ αναφέρθηκε στα σχέδια για τον Κόμβο Υδρογόνου και το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας μέσω ΣΔΙΤ που θα γίνουν στο χώρο, μη μπορώντας να επιβεβαιώσει κάτι περισσότερο σχετικά, διαβεβαιώνοντας ότι είναι μεγάλες εταιρείες με αποτύπωμα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ερωτηθείς για το νέο γήπεδο και τις ενέργειες που γίνονται, με δεδομένη την προσπάθεια του Εορδαϊκού στη νέα κατηγορία, ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη, τη συνένωση δυνάμεων με τον Μακεδονικό Φούφα, αλλά και τη στήριξη της δημοτικής αρχής σε όλες τις ομάδες. Διέγνωσαν τις ανάγκες του γηπέδου και προχωρούν στη διαδικασία εκπόνησης μελέτης για την υλοποίηση 5.500 θέσεων, με εμπορικές θέσεις, ώστε να φιλοξενεί και άλλες αθλητικές δράσεις. Αυτό χωροθετείται στο π. Στρατόπεδο και αναζητείται η δυνατότητα χρηματοδότησης, ώστε να χωροθετηθεί και το αθλητικό καμπους. Για τη μελέτη είπε ότι υπήρχε καθυστέρηση και ίσως να εκπονηθεί από άλλο φορέα, ώστε να προσδιοριστεί το ύψος του κόστους, οπότε και θα προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως στο τέλος του χρόνου θα μπορούν να γίνουν σοβαρές ανακοινώσεις.
Ερωτήσεις ακροατών
Ο δήμαρχος απάντησε και σε ερωτήσεις ακροατών, μια εξ αυτών ήταν και το πάρκινγκ της κλειστής λαϊκής αγοράς, κάνοντας λόγο στις κατασκευαστικές βλάβες του χώρου, λέγοντας πως στην μελέτη περιλαμβάνεται η εξυγίανση του χώρου, επέκταση, οι μονώσεις, ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένας λειτουργικός χώρος. Επίσης, τόνισε πως δεν υπάρχουν ιδιωτικά οικόπεδα για στάθμευση στην πόλη. Η μελέτη υπάρχει, προσδιορίζει το κόστος και μάλιστα ο κ. Πλακεντάς έκανε λόγο για στοίχημα, προκειμένου να λειτουργήσει.
Επίσης, ρωτήθηκε για τη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης, απαντώντας πως και φέτος θα γίνει στον ίδιο χώρο, ο οποίος χρειάζεται παρεμβάσεις, αλλά υπάρχουν σκέψεις για κάποιους νέους χώρους και γίνονται συζητήσεις.
Απαντώντας για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών είπε ότι ασχολείται νυχθημερόν για το θέμα, με την αποζημίωση των επαγγελματιών να είναι πιο χρονοβόρες ενώ των ιδιωτών έχουν γίνει.
Τόνισε πως προχωράει η πολεοδομική επέκταση της Πτολεμαΐδας, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του Δήμου απέναντι στα έργα ΑΠΕ στο Δ.Σ., κάνοντας λόγο για «βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος και κατά του πρωτογενούς τομέα», ζητώντας να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός και χωροταξικό ΑΠΕ για την περιοχή.
Τέλος, αναφέρθηκε στους εγκαταλελειμμένους χώρους στις παλιές εργατικές, τονίζοντας πως ανήκει στη ΔΥΠΑ, υπήρξε πρόταση να γίνουν εκεί οι δικαστικές αρχές της πόλης και το όλο προτζεκτ θα γίνει με χρηματοδότηση του Υπ. Δικαιοσύνης. Επίσης, έχει ζητηθεί η από τη ΔΕΗ η παραχώρηση του χώρου δίπλα από το Πάρκο Λιγνίτη, ώστε να αξιοποιηθεί και να γίνει κάτι φιλόδοξο.
Τέλος, στοιχειοθέτησε τους στόχους για τη νέα θητεία δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ακολούθως στην ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων που δεν προχωρούν και κινδυνεύουν να μείνουν ανενεργές και τρίτον, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης μέσω αξιοποίησης κονδυλίων και ακόμη ο δήμος να συνεχίσει να είναι παρόν στις ενεργειακές εξελίξεις, καθώς όπως τόνισε με έμφαση «ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».