ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
- Βουλευτές, Περιφέρεια, ΔΕΗ και Υπουργείο, προ των ευθυνών τους
Οργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Ακρινής για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης του χωριού, καταλογίζοντας πολιτική ευθύνη για τις τραγικές καθυστερήσεις που υπάρχουν, επιρρίπτοντας τις μεγαλύτερες πολιτικές ευθύνες στους κυβερνητικούς βουλευτές και φέρνοντας τους τοπικούς άρχοντες και τη ΔΕΗ προ των ευθυνών τους. Μάλιστα, προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν λάβουν έγγραφες δεσμεύσεις.
Ένα ολόκληρο Υπουργείο δεν μπορεί να αποφασίσει ποιος πρέπει να πληρώσει τη μετεγκατάσταση, και να λύσει βασικά τεχνικά ζητήματα. Η ΔΕΗ κάνει ότι μπορεί να αποφύγει να αποφύγει το ποσό που της αναλογεί, αδιαφορώντας για την αγανάκτηση των πληττόμενων κατοίκων. Αντίστοιχα αδιαφορεί και η πολιτική ηγεσία, μη μπορώντας καν να παίξει το ρόλο του «διαιτητή» και να βγάλει τους κατοίκους από το αδιέξοδο.
Πολύ αργά τα βήματα που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία. Γίνονται συναντήσεις, ξανά συναντήσεις, τεχνικές συσκέψεις, ξανά τεχνικές συσκέψεις, λαϊκές συνελεύσεις και ξανά λαϊκές συνελεύσεις σε ένα θέμα που κατά γενική ομολογία παραμένει στάσιμο.
Στην λαϊκή συνέλευση που έγινε την Κυριακή στο χωριό σε κλίμα έντασης, παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη, Γιώργο Ντζιμάνη και Μίμη Δημητριάδη, του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη, του Δήμαρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη, αυτοδιοικητικών και θεσμικών εκπροσώπων, αποφασίστηκε να γίνει κοινή κυβερνητική ερώτηση στη Βουλή και των πέντε βουλευτών του Νομού, όπου θα ζητείται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, για την συμμετοχή της επιχείρησης στο κόστος μετεγκατάστασης. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα γίνουν σχετικές συναντήσεις, στην Αθήνα, με τον Υπουργό και τα κορυφαία στελέχη της επιχείρησης.
«Οι πάντες απέτυχαν»
Ο πρόεδρος του χωριού Παύλος Πουτογλίδης στην τοποθέτησή του ήταν ιδιαίτερα καταγγελτικός επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον Υπουργό, όσο στη ΔΕΗ, όπως και στους βουλευτές και τους τοπικούς άρχοντες , λέγοντας πως οι κάτοικοι τόσον καιρό έχουν εισπράξει μόνο υποσχέσεις. Η ΔΕΗ κατέθεσε το Σχέδιο Μετεγκατάστασης στο οποίο και αρνείται την οικονομική συμμετοχή της κατά 50%, με συνέπεια οι κάτοικοι όχι μόνο να μην πάρουν το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά όπως τονίζει ο ίδιος, μετά από 3,5 χρόνια υποσχέσεων ο κ. Σταθάκης από τη μια να επικαλείται τη ΔΕΗ και από την άλλη ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Κατηγόρησε ευθέως Βουλευτές, Περιφέρεια, ΔΕΗ και Υπουργείο ότι «απέτυχαν», λέγοντας πως την μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει «πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση», θέτοντας παράλληλα το καυτό ερώτημα: «Μπορεί ο δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και οι 5 βουλευτές του Νομού να προωθήσουν ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο άλλωστε είναι και νόμος του κράτους από το 2011, ή όχι;».
Οι κάτοικοι απαιτούν από τους τοπικούς άρχοντες και τους έχοντες εξουσία, να τους πουν την αλήθεια, «χωρίς πολιτικές και προεκλογικές σκοπιμότητες», ζητώντας δεσμεύσεις για το Π.Δ. ή σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αγανάκτηση κατοίκων: «Ισχύει ή όχι ο νόμος;»
«Η ουσία ποια είναι; Ισχύει ο νόμος; Αν ισχύει, κύριοι Βουλευτές, αύριο το πρωί στον Σταθάκη», είπε με αγανάκτηση –μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης.
Για εμπαιγμό από πλευράς ΔΕΗ και αρμοδίων στην μετεγκατάσταση της Ακρινής έκανε μεταξύ άλλων λόγο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, προτείνοντας να εφαρμοστεί στο έπακρο η περιβαλλοντική νομοθεσία και να γίνει αυστηροποίηση των ελέγχων προς την επιχείρηση.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Αποφασίστηκε να γίνει νέος κύκλος συναντήσεων για το θέμα στην Αθήνα, με τη συνδρομή νομοτεχνικών κλιμακίων. Από τεχνικής άποψης, οι Γιώργος Αμανατίδης (Δ/ντης ΑΝΚΟ) και Δημήτρης Μαυροματίδης (Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΜ) έκαναν κρίσιμες και χρήσιμες τεχνικές παρατηρήσεις αναδεικνύοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Από εδώ και πέρα, αναμένονται πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το αυτονόητο και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι κινητοποιήσεις που προαναγγέλθηκαν θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές.
Ο πόλεμος για την «Α’ Ζώνη»
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το γνωστό θέμα του ένταξης του οικισμού της Ακρινής στην Α’ ζώνη των κριτηρίων εντοπιότητας για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ. Ένα θέμα που κατά κοινή ομολογία αποτελεί κατάφορη αδικία για τους πληττόμενους κατοίκους, οι οποίοι όμως νιώθουν πληττόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του χωριού, «Σε συνάντηση που είχα με τον κ. Παλαβό μου ανέφερε ότι βρίσκει το αίτημα ρεαλιστικό και δίκαιο. [..] Η Ακρινή έπρεπε να είχε μπει στην Α΄ Ζώνη από το 2011. Επειδή η ΔΕΗ, όμως, θεωρεί ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Περιφέρεια και τον Δήμο και τους βουλευτές, τονίζει ο ίδιος, δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή της». Έτσι, κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης, ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές να δεσμευτούν πως δεν θα αντιδράσουν σε μια τέτοια εξέλιξη, κάτι που έγινε δημόσια αποδεκτό. Η δέσμευση αυτή έχει μεγάλη σημασία από πολιτικής άποψης, και είναι ένα μεγάλο βήμα ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για να γίνει αποδεκτό το αίτημα αναβάθμισης της Ακρινής στην Α’ Ζώνη.