Το διαβατήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία θα διεξαχθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην Ταϊλάνδη, εξασφάλισε η ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ήρθε πρώτη στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, πριν από δέκα ημέρες στην Αθήνα.
Στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Γαλατσίου στην Αθήνα, στη 1 Ιουλίου 2018, η αποστολή της ομάδας ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Hyperion Robotics, στέφθηκε με επιτυχία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, καθώς έδωσε το παρόν με δύο συμμετοχές και κατέκτησε την 1η και 3η θέση αντιστοίχως. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά κυρίως η σημαντική αυτή διάκριση άνοιξε διάπλατα τον δρόμο και εξασφάλισε το εισιτήριο της ομάδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις 16-18 Νοεμβρίου στη Chiang Mai της Ταϊλάνδης.
Η Hyperion Robotics ξεκίνησε την προετοιμασία με εντατικούς ρυθμούς το Μάιο του 2018 αμέσως μετά την επιστροφή της από το ευρωπαϊκό διαγωνισμό Eurobot. Καθημερινά η ομάδα ανέλυε, εξέταζε και πειραματίζονταν με το υλικό και λογισμικό, ώστε να δημιουργήσει δύο αυτόνομα ρομπότ που θα εξέταζαν το χώρο χρησιμοποιώντας μηχανική όραση, θα έβρισκαν και θα τοποθετούσαν συγκεκριμένα κυβάκια σε ένα διαμορφωμένο πλαίσιο, ακολουθώντας τους κανόνες του γνωστού παιχνιδιού Tetris, με σκοπό τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πόντων.
Στον εθνικό διαγωνισμό, οι προσπάθειες των ρομπότ ήταν πολύ καλές, επιδεικνύοντας τον πετυχημένο σχεδιασμό υλικού και λογισμικού, εκμεταλλευόμενα στο μέγιστο τους αισθητήρες και την υπολογιστική ισχύ κάτι που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της βαθμολογίας και την εξασφάλιση της 1ης και 3ης θέσης.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που ήρθε πρώτη στην Αθήνα και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ταϊλάνδη, αποτελείται από τους φοιτητές: Αντώνη Χατζησάββα από την Πτολεμαΐδα, τα δύο αδέρφια Ακριβή Χασχατζή και Χρήστο Χασχατζή από την Κρήτη, καθώς και από τον Γεώργιο Φράγκο. Η ομάδα που ήρθε τρίτη αποτελείται από τους φοιτητές: Γεώργιο Ζάχαρη, Βασίλειο Τζίκα, Αικατερίνη Μαγγίρογλου και Μαρίνα Σανιδά. Και στις δύο ομάδες συμμετέχουν φοιτητές των τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ την επίβλεψη των ομάδων είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Μηνάς Δασυγένης. Τόσο οι φοιτητές όσο και ο καθηγητής ευχαριστούν θερμά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που «μας
εμπιστεύτηκε να το εκπροσωπήσουμε». Σημειώνουν επίσης ότι «θα είναι η 3η φορά που η ομάδα μας θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής».
Βεβαίως, το σημαντικό αυτό εγχείρημα και η συμμετοχή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, αποτελούν τη μέγιστη διάκριση για τα παιδιά, τον καθηγητή τους, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο η μετάβαση και η διαμονή στην Ταϊλάνδη έχει κόστος το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια για 6 άτομα υπολογίζονται στα 6.000 ευρώ και άλλα 2.500 ευρώ για το ξενοδοχείο. Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναζητά χορηγούς είτε από δημόσιους φορείς είτε από τον ιδιωτικό τομέα.