Το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών εξακολουθεί πάντα να κυριαρχεί στην επικαιρότητα.
Μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια- συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε πολλά μέρη του εξωτερικού, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, έχουμε συνεχόμενες συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, που μπορεί να μην έχουν την ίδια συμμετοχή, κάτι λογικό και φυσιολογικό, αλλά δείχνουν κι αυτές πως οι πολίτες δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν τόσο εύκολα.
***
Έτσι, εξακολουθούν να αντιδρούν για τα Τέμπη αλλά και για όσα, κατά τη γνώμη τους, δεν πηγαίνουν καλά στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Το για τι ακριβώς αντιδρούν και τι μηνύματα θέλησαν αλλά και θέλουν να στείλουν, προσπάθησε να καταγράψει μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata, η οποία ανέδειξε μερικά πολύ σημαντικά αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
***
Η συγκεκριμένη έρευνα της Prorata διενεργήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 4 και 5 Μαρτίου, σε δείγμα 720 ατόμων άνω των 17 ετών, που δήλωσαν πως συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας.
Ένα ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν ν’ απαντήσουν οι συμμετέχοντες ήταν:
«Εσείς προσωπικά, ποια δύο από τα παρακάτω μηνύματα θέλατε να στείλετε με τον πιο ηχηρό τρόπο;»
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, με τους ερωτηθέντες να έχουν τη δυνατότητα της πολλαπλής επιλογής και γι’ αυτό το άθροισμα είναι πάνω απ’ το 100, προέκυψε πως:
- Το 76% των πολιτών θέλει «Να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση των Τεμπών και να τιμωρηθούν οι ένοχοι»
- 46% συγκέντρωσε το μήνυμα «Είμαστε εδώ και λογοδοτείτε για όσα δεν πηγαίνουν καλά τα τελευταία χρόνια».
- Το 31% επέλεξε το μήνυμα «Ποτέ ξανά, να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
- Το μήνυμα «Να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν για να μαθευτεί η αλήθεια στην υπόθεση των Τεμπών», συγκέντρωσε το 19%.
***
Το άλλο ερώτημα που τέθηκε ήταν «Για ποιες απ’ τις παρακάτω αξίες διαδηλώσατε κυρίως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου».
Με βάση τις απαντήσεις η «Δικαιοσύνη» συγκέντρωσε 87%, η «Διαφάνεια» 40%, η «Λογοδοσία» 24%, η «Ασφάλεια» 23%, ενώ η «Αξιοπρέπεια» και η «Αλληλεγγύη» από 11% κάθε μια.
***
Πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα «Το πολιτικό μήνυμα που στείλατε με την συμμετοχή σας, ποιον είχε ως αποδέκτη;»
Το 38% απάντησε «Την κυβέρνηση της Ν.Δ.», το 34% «Κυρίως την κυβέρνηση της Ν.Δ. και δευτερευόντως τις προηγούμενες κυβερνήσεις άλλων κομμάτων», ενώ το 28% επέλεξε την απάντηση «Εξίσου όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών».
***
Τέλος, υπήρξε και η ερώτηση που φαίνεται να βάζει πολύ δύσκολα στην κυβέρνηση, η οποία έλεγε το εξής: «Κατά τη γνώμη σας, αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή της κυβέρνησης ή η άμεση βελτίωση της απόδοσης της στα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα;»
Και το γιατί βάζει δύσκολα το εξηγούν οι απαντήσεις που δόθηκαν καθώς το 78% επέλεξε την «αλλαγή της κυβέρνησης», το 19% «την άμεση βελτίωση της απόδοσης της κυβέρνησης», με το 3% να επιλέγει το Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.
***
Κατά τη δική μας εκτίμηση η έρευνα αυτή της Prorata ίσως εξηγεί γιατί παρά τη φθορά της κυβέρνησης που δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τα κόμματα που, θεωρητικά πάντα, διεκδικούν την εξουσία, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αντί να κερδίσουν σε ποσοστά φαίνεται να χάνουν κι αυτά.
Κι αυτό το συμπεραίνουμε, κυρίως, από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα «Το πολιτικό μήνυμα που στείλατε με την συμμετοχή σας, ποιον είχε ως αποδέκτη;», καθώς ναι μεν το 38% εστιάζει στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά το υπόλοιπο 62% βάζει στο κάδρο και τις προηγούμενες με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
***
Η συνηθισμένη απάντηση που δίνουν τα κόμματα, διαχρονικά, όταν καλούνται να σχολιάσουν κάποια μέτρηση της κοινής γνώμης είναι πως πρόκειται για «φωτογραφία της στιγμής».
Μόνο που φωτογραφίες σαν αυτή που προκύπτει απ’ την προαναφερόμενη έρευνα είναι πολλές τώρα τελευταία και όλες συνηγορούν για μια κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται.