«Μέσα σε ένα γενικευμένο περιβάλλον ψεύδους, το να λες την αλήθεια αποτελεί επαναστατική πράξη». Την παραπάνω φράση του Friedrich Schiller χρησιμοποίησε ο πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης προσπαθώντας να εκφέρει την αντιδημοφιλή αλλά αυτονόητη άποψη του για το αναγκαίο συμμάζεμα των ελληνικών ΑΕΙ. Η φράση αυτή μπορεί βεβαίως να χρησιμοποιηθεί, στη συζήτηση περί εξορθολογισμού όλων των τμημάτων του Δημοσίου Τομέα.
Εδώ και μια δεκαετία, ακούμε τον τραγέλαφο περί “υγειονομικού χάρτη” που σχεδιάζουν υποτίθεται οι κυβερνήσεις. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας, μόνο απλές καταγραφές. Τίποτα εκτός από κάτι πολιτικά ατυχήματα, του τύπου “μεταφοράς” κλινών, διασύνδεσης και αποδιασύνδεσης Νοσοκομείων, και “εντέλλεσθε” στους επιστήμονες του ΕΣΥ να καλύψουν τα κρατικά κενά.
Τη στιγμή που κανείς δεν τολμά να πει το αυτονόητο και επιλέγει να συντηρεί μια διοικητικά νοσηρή κατάσταση φοβούμενος το πολιτικό κόστος, έρχεται ο Πρωθυπουργός από το πουθενά και σε νεκρό πολιτικό χρόνο, και ανοίγει ένα θέμα ταμπού περί αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του συστήματος υγείας με τη σημερινή του δομή. Φυσικά και πρόκειται για επαναστατική πράξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέδριο για την Υγεία την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ άλλων είπε:”Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας [..]”. Κατευθείαν οι διάφοροι αυτόκλητοι “προστάτες” της περιοχής έσπευσαν να πουν ότι φωτογραφίζεται η Δυτική Μακεδονία, και ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει τα Νοσοκομεία. Σχετικά με αυτούς, μπορεί κανείς να πει πως υπάρχει μια σχετική λαϊκή παροιμία που αναφέρει ότι “όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται”.
Από την άλλη πλευρά, η παρέμβαση του Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Ν. Σαμαρά με τίτλο “Κύριε Πρωθυπουργέ καλωσορίσατε στην πραγματική ζωή”, αφαίρεσε κάθε επιχείρημα από τους αυτόκλητους προστάτες και τις δυνάμεις της αδράνειας, δημοσιεύοντας σοκαριστικά στοιχεία. Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε πως σήμερα η Δυτική Μακεδονία διαθέτει 800 νοσοκομειακές κλίνες, όταν οι πάνω από 500 εξ αυτών είναι μόνιμα κενές, και όταν τα δύο βασικότερα νοσοκομεία της Περιφέρειας είναι σε ‘δεινή λειτουργική κατάσταση’.
Τα στοιχεία αυτά βάρεσαν ένα ακόμα ηχηρό καμπανάκι για τη διάρθρωση των κλινικών και των νοσοκομείων της περιοχής. Πόσο πιο απλά μπορεί κανείς να εξηγήσει ότι προσπαθούμε να καθιστούμε λειτουργικές χωρίς αποτέλεσμα, κλινικές και νοσοκομεία που δεν έχουν ασθενείς; Διερωτάται κανείς: γιατί δεν κατασκευάζουμε άλλα 5 νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία μετά να προσπαθήσουμε να στελεχώσουμε;
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι σαφές πως το σύστημα με τα 5 νοσοκομεία δεν δουλεύει και δεν μπορεί να δουλέψει. Είναι δε κοινό μυστικό, πως αν γίνει εξορθολογισμός, η περιοχή θα αποκτήσει μεγάλο πλεόνασμα ιατρικού προσωπικού, τηρουμένης των προϋποθέσης, η αναλογία “γιατροί / χιλιάδες πολιτών” να είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Δευτερευόντως είναι αποδεκτό κοινώς, ότι ο βασικότερος πυλώνας της λειτουργίας των δημόσιων Νοσοκομείων είναι το επαρκές ιατρικό προσωπικό, το οποίο αναζητούμε με τα κιάλια. Συμβαίνει όμως παντού το ίδιο; Ή τα κεντρικά νοσοκομεία είναι πιο ελκυστικά; Βλέπουμε όμως ότι δεκάδες προκηρύξεις κηρύσσονται άγονες. Γιατί οι γιατροί στη Δυτική Μακεδονία έρχονται …”μέχρι να φύγουν”; Δεν σκέφτηκε κανείς πως όλες οι λύσεις που εφαρμόζονται είναι οριζόντιες και δεν λαμβάνουν ειδική μέριμνα για προβληματικές περιοχές όπως η Περιφέρεια μας; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ικανή κινητροδότηση, ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση υπηρεσίες δημόσιας υγείας;
Αντιλαμβανόμαστε πως απαιτείται τεράστια τόλμη από τις κυβερνήσεις ώστε να γίνει το αυτονόητο. Σίγουρα όποιος τολμήσει να κάνει τομές, θα έχει και πολιτικό κόστος από τις αντιδράσεις κάποιων πόλεων, αλλά οι τομές που θα κάνει θα είναι ευεργετικές. Έως τότε, ας αξιοποιήσουμε την επαναστατική πράξη του Πρωθυπουργού και ας ενεργοποιήσουμε το δημόσιο διάλογο για το σοβαρότατο αυτό θέμα, στα πλαίσια του μετασχηματισμού της Ελλάδας σε κανονικό κράτος.