Το ξωκλήσι της αγίας Τριάδας βρίσκεται εννιακόσια περίπου μέτρα δυτικά του κέντρου του οικισμού των Κομνηνών. Η Παρθένα Τσοκτουρίδου στο έργο της «Η Προγονική Ιστορία του Δήμου Βερμίου» (βλ. πηγές) αναφέρει πως χτίστηκε από τον εκ Κωνσταντινούπολης πρόσφυγα Κουλουμπρίδη Ιωάννη. Μνημονεύει επίσης ένα ιδιαίτερο λαογραφικό στοιχείο της εποχής σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι του Περδίκκα κατέφθαναν κάθε χρόνο στη γιορτή της αγίας Τριάδας και έξυναν μια πέτρα που υπήρχε κοντά στο ναό και την οποία θεωρούσαν θαυματουργή. Μετά το ξύσιμο, κρατούσαν την ξυμένη σκόνη και τη χρησιμοποιούσαν στο πόσιμο νερό για να ποτίζουν τα οικόσιτα ζώα τους.
Ο ναός είναι από τους ομορφότερους των Κομνηνών. Ανήκει στην κατηγορία της μονόκλιτης βασιλικής. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια και στην κορυφή της υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Η κεντρική θύρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά και είναι κατασκευασμένη από σίδερο. Το καμπαναριό είναι έξεργο, κατασκευασμένο από σίδερο και τοποθετημένο τρία μέτρα νοτιοδυτικά της κεντρικής εισόδου του ναού. Περιμετρικά υπάρχει περίφραξη από τσιμεντόλιθους και σιδερένια κάγκελα. Συνολικά έχει ύψος περίπου ένα μέτρο και πενήντα εκατοστά. Πάνω από την σιδερένια κεντρική θύρα της περίφραξης υπάρχει ημικυκλική μεταλλική ταμπέλα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
Πάνω από την ταμπέλα υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Στην καγκελόπορτα σώζεται επιγραφή πάνω σε μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:
ΔΑΠΑΝΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΑΝΣΟΤΡΕΚΙ
ΚΑΙ ΣΟΥΜΕΛΑΣ Χ.Ρ. 6
1969
Εάν λοιπόν η καγκελόπορτα χτίστηκε το 1969 τότε ο ναός είναι σίγουρα μεταγενέστερος.
Πηγές
- Παρθένα Τσοκτουρίδου, Η προγονική Ιστορία του Δήμου Βερμίου, Έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, 2002
Υγ: Αναφορικά με το άρθρο της προηγούμενης Πέμπτης που έκανε λόγο για το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ελευθερίου στον ίδιο οικισμό, η Παρθένα Τσοκτουρίδου (βλ. πηγές) αναφέρει πως χτίστηκε από την Δέσποινα Λαγοπούλου και τον σύζυγο της Ιωάννη ως ναός αφιερωμένος αποκλειστικά στον άγιο Ελευθέριο. Μετέπειτα έγιναν εργασίες αναστήλωσης από την τότε Κοινότητα Κομνηνών και την εκκλησία και φαίνεται πως τότε ο ναός αφιερώθηκε και στη Ζωοδόχο Πηγή. Επομένως, η εντοιχισμένη πλάκα πάνω από την κεντρική θύρα είναι ελλιπής πληροφοριών αφού παραλείπει τη μνημόνευση των χορηγών και δεν αναφέρει την ορθή ημερομηνία κτίσης του ναού που ορίζεται από τους κατοίκους πολύ πριν το αναγραφόμενο 1990 το οποίο προφανώς είναι το έτος της αναστήλωσης.