Το μεγάλο θέμα της εισόδου αλλά και της παραμονής εργατών γης στη Δυτική Μακεδονία, έθεσε στη Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη, το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θωμά Μάνου.
Το πρόβλημα των εργατών γης τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, αλλά και νέων διαδικασιών που υπάρχουν γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα ειδικά τη φετινή περίοδο οι ελλείψεις να είναι πάρα πολύ σοβαρές στις εργασίες του πρωτογενή τομέα στην περιοχή.
Η αντιπροσωπεία που συνάντησε την Υφυπουργό ζήτησε απλούστευση και επίσπευση διαδικασιών μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται να υπάρχουν εγκύκλιοι που λύνουν το πρόβλημα αλλά δεν μεταβιβάζονται άμεσα στους αρμοδίους.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στη Δυτική Μακεδονία χρειάζονται κάθε χρόνο 8-9.000 εργατικά χέρια για τον πρωτογενή τομέα, με τις απώλειες φέτος να είναι τεράστιες κάτι που φάνηκε σε παραγωγές όπως αυτές του κρόκου κ.α.
Στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε και το θέμα των… ελληνικών χεριών, με την πρόταση να έχει να κάνει με όσους λαμβάνουν κάποια όπως το ΚΕΑ και δεν επιλέγουν να πάνε σε ανάλογες εργασίες καθώς για λίγα μόνο μεροκάματα θα χάσουν το επίδομα.
Η πρόταση που κατατέθηκε είναι να γίνεται η παραχώρηση σε τέτοιες περιπτώσεις για 20-25 μεροκάματα, ώστε να βρίσκονται πιο εύκολα εργατικά χέρια και από την εγχώρια αγορά.
Ελληνοποιήσεις και αποζημιώσεις
Συναντήσεις υπήρξαν και για το ζήτημα των ελληνοποιήσων αγροτικών προϊόντων με το θέμα να έχει μεγάλες διαστάσεις και να πλήττει ανεπανόρθωτα τους παραγωγούς της περιοχής. Οι εισαγωγές από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι μαζικές, ακολουθούν οι ελληνοποιήσεις των προϊόντων τα οποία εξάγονται στη συνέχεια ως Ελληνικά!
Για το ζήτημα των αποζημιώσεων η αντιπροσωπεία έλαβε τη δέσμευση για καταβολή προκαταβολών τον Ιανουάριο, στους αγρότες που επλήγησαν από τις φετινές χαλαζοπτώσεις, ενώ ζητήθηκε επίσπευση διαδικασιών για διαδικασίες καταβολής ΠΣΕΑ από το 2019.