«Να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στην περιοχή» – “Να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα”
Για την ανάγκη που υπάρχει σήμερα όσο ποτέ, για έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, με απτές προτάσεις και σχέδιο, μίλησε μεταξύ άλλων στον Αντώνη Πουγαρίδη και το e-ptolemeos.gr ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς Μπάμπης Καραταγλίδης, με αφορμή την πρώτη ψηφιακή συζήτηση με παραγωγικούς φορείς και επιχειρηματίες, που έκανε η ΝΔ σε περιφερειακό επίπεδο, και η οποία εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου και αφορούσε τις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Πρόκειται για έναν κύκλο ψηφιακών τραπεζιών με τίτλο: «Αντιμετωπίζουμε τις ιστορικές προκλήσεις της εποχής. Οικοδομούμε με σιγουριά το αύριο» που ανοίγει διάλογο με την κοινωνία.
Για τα ψηφιακά τραπέζια διαλόγου τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, στην οποία συμμετείχε και ο γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ συμμετείχαν και επιχειρηματικοί φορείς, παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής.
Σκοπός ήταν η αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων και τι πρέπει να γίνει, αναδεικνύοντας τα τοπικά θέματα, αλλά και ακριβή πληροφόρηση με νούμερα και ποσά τόσο για την ΠΕ Καστοριάς αλλά και τη Δ. Μακεδονία και γνώμονα την επόμενη ημέρα. Παρόντες ήταν τόσο επιμελητηριακοί, επιχειρηματίες, αλλά και βουλευτές.
«Δεν θα μπορούσαμε πριν 2-3 χρόνια να πιστέψουμε ότι μια κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει τόσο γρήγορα, τόσα πολλά μέτρα, που δεν απαντούν καθολικά στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, ωστόσο υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο σχέδιο για την ΠΕ Καστοριάς, που πλήγεται περισσότερο από τη μονοκαλλιέργεια του κλάδου της γούνας, ένας κλάδος που βρίσκεται στο 100% σε lockdown, με τον κ. Καραταγλίδη να παραθέτει νούμερα και ποσοστά.
«Προέχει να είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός τόσο για τον κλάδο της γούνας αλλά και γενικότερα για την ΠΕ Καστοριάς. Εμείς ως επιμελητήριο έχουμε μελέτες για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο και προέχει να ανοίξει συζήτηση σε περιφερειακό επίπεδο, κάτι που είναι σημαντικό τώρα να γίνει ενόψει νέου ΠΕΠ και ενώ υπάρχει μια διαβούλευση για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Πρέπει τα επιμελητήρια να μας βρουν έτοιμους για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για την Καστοριά και όλη τη Δ. Μακεδονία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς έκανε, επίσης, λόγω για την τεράστια καθυστέρηση που σημειώθηκε στον τομέα της επιχειρηματικότητας τα προηγούμενα χρόνια και την έλλειψη σχεδιασμού που υπήρξε. Εχθρός της επιχειρηματικότητας ήταν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά σήμερα γίνεται «φιλότιμη προσπάθεια» για να σχεδιαστεί ο επιχειρηματικός σχεδιασμός από την περιφέρεια.
«Υπάρχει μια υπόνοια ότι θα υπάρχουν χρήματα αλλά δεν θα είμαστε έτοιμοι. Εμείς το βλέπουμε αυτό και προσπαθούμε σε επίπεδο παρεμβάσεων να είναι καλύτερο το ΕΣΠΑ αλλά και σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού. Αν δεν υπάρχει όραμα είναι δύσκολο να πάρεις λεφτά», τόνισε, λέγοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο «τραπέζι».
Ο ίδιος, κατέληξε, λέγοντας πως βασικό είναι να υπάρχουν προτάσεις με βιωσιμότητα για το μέλλον της περιοχής.