Κάθε Παρασκευή ο master chef Μιχάλης Καλαβρινός, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Αισθήσεις” μέσω του e-ptolemeos.gr θα παρουσιάζει μια δική του μοναδική συνταγή!
Γλυκός τραχανάς με ντομάτα, δυόσμο, λουκάνικο κόκκορα και τουλουμίσιο τυρί
Συνταγή (για 4 άτομα):
Για τον τραχανά:
350 γρ. τραχανάς
750 ml ζωμό κοτόπουλο
50 γρ. Πεκορίνο Αμφιλοχίας (τριμμένο)
60 γρ. Βούτυρο φρέσκο
300γρ σάλτσα ντομάτα
10 γρ. Δυόσμο ψιλοκομμένο
Για το λουκάνικο:
600 γρ. κιμά κόκκορα
100 γρ. κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο) σωταρισμένο σε ελαιόλαδο
50 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
2 γρ. πάπρικα καπνιστή
2 γρ. Ρίγανη
50 γρ. Ελαιόλαδο
ξύσμα πορτοκάλι
Για σάλτσα ντομάτα:
150 γρ. κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
50 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
2 κόκκους μπαχάρι
1 κιλό ντομάτες
2 γρ. ρίγανη]
Εκτέλεση για το λουκάνικο:
Μαρινάρουμε τον κιμά για μία ημέρα με όλα τα υλικά. Αν έχουμε μηχανή για λουκάνικα, τα φτιάχνουμε μόνοι μας. Ειδάλλως, ζητάμε από τον κρεοπώλη της γειτονιάς μας να μας τα κάνει.
Εκτέλεση για τη σάλτσα ντομάτας:
Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε την ντομάτα που την έχουμε τρίψει. Βάζουμε το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και τη ρίγανη. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Εκτέλεση για τον τραχανά:
Βράζουμε το ζωμό κοτόπουλο, ρίχνουμε τον τραχανά και τη σάλτσα ντομάτας. Αφού μαλακώσει ( ο τραχανάς) και απορροφήσει όλο το ζωμό, αποσύρουμε την κατσαρόλα απ΄ τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πεκορίνο, το βούτυρο και το δυόσμο.
Στο τέλος προσθέτουμε το τουλουμίσιο (200γρ.), το οποίο δένει με τον πλέον καλύτερο τρόπο με τα παραπάνω υλικά.
Καλή σας όρεξη!