Υλικά: (για 4 άτομα)
Για πανσέτα:
1,5 κιλό πανσέτα
300 ml μπύρα
30 γρ. μέλι
φρέσκο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Για γλυκοπατάτα:
1 κιλό γλυκοπατάτες
200 ml ζωμό κοτόπουλο
100 ml κρέμα γάλακτος
50 ml βούτυρο
20 ml χυμό λεμόνι
Για σάλτσα πετιμέζι:
100 ml κόκκινο κρασί
50 ml πετιμέζι
φρέσκο δενδρολίβανο
μισό κρεμμύδι ξερό
100 gr καρότο
100 gr πράσο
200 ml βαλσάμικο μαύρο
200 ml ζωμός πανσέτας
Εκτέλεση για πανσέτα:
Βάζουμε όλα τα υλικά για την πανσέτα και μαρινάρουμε για 12 ως 24 ώρες. Τοποθετούμε την πανσέτα στη λαδόκολλα (με όλα τα υλικά) και ψήνουμε για 4 ώρες στους 150 βαθμούς.
Εκτέλεση για πουρέ γλυκοπατάτας:
Τυλίγουμε τις γλυκοπατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Αφού ψηθούν, ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, βράζουμε τη κρέμα με το ζωμό και τις αλέθουμε στο μπλέντερ. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμόνι με το βούτυρο.
Εκτέλεση για σάλτσα πετιμέζι:
Σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το πράσο (αφού τα έχουμε ψιλοκόψει). Σβήνουμε με το βαλσάμικο και το κόκκινο κρασί. Αφού εξατμιστεί, βάζουμε πετιμέζι και 200 ml από το ζωμό που έχει το ταψί με την πανσέτα και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος κόβουμε το ξινόμηλο σε τετράγωνα κομματάκια. Τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο, βούτυρο και λίγο ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν.
Καλή σας όρεξη!