Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για τη σαιζόν 2016-2017 στοχεύει στην ανάδειξη της δημιουργικότητας και της συνεργασίας, δίνει έμφαση στην εκπαίδευση, επιχειρεί να μιλήσει μέσα από την τέχνη για τις αγωνίες της κοινωνίας μας. Σημαντικοί καλλιτέχνες του θεάτρου μας, σπουδαία κλασικά και σύγχρονα κείμενα, έγνοια για την υψηλή αισθητική αξία των εκδηλώσεων και των παραγωγών συνθέτουν την καλλιτεχνική ταυτότητα του προγραμματισμού. Οι παραστάσεις που προτείνουμε αξιοποιούν το καλλιτεχνικό δυναμικό της Κοζάνης και της βόρειας Ελλάδας και απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα κοινού. Παραστάσεις σε περιοδεία αλλά και μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια και σεμινάρια για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, εκπαιδευτικούς αλλά και για επαγγελματίες του θεάτρου διαχέουν την πολιτιστική δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συνεχίζει τη δυναμική συνεργασία του με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας αλλά και με φορείς πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εγκαινιάζει μια συνέργεια σε επίπεδο συμπαραγωγής με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και σχεδιάζει καλλιτεχνικές δράσεις σε συνεργασία με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στον άξονα της Εγνατίας Οδού.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016
ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
Σκυριανό παραμύθι
Σκηνοθεσία: Ελένη Δημοπούλου
Η παράσταση θα παίζεται για σχολεία και για το κοινό στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.
Σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Κοζάνης για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Ειδομένης, Τα Σαράντα κλεδιά οργανώνουν μέσα στο Φεβρουάριο μία παράσταση για τους πρόσφυγες.
Τα Σαράντα κλειδιά, η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία – Κείμενα – Απόδοση : Ελένη Δημοπούλου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού
Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμός: Ρίτσαρντ Άντονυ
Βοηθός σκηνογράφου: Παρασκευή Ορφανίδου
Ζωγραφική εκτέλεση: Θάνος Στόκας
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Τα Σαράντα κλειδιά είναι μια πρόταση θεάτρου για θεατές κάθε ηλικίας βασισμένη σε ένα υπέροχο λαϊκό παραμύθι. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες: η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί το αφηγούνται και ταυτόχρονα το παίζουν, εκτελούν τα τραγούδια, φτιάχνουν μπροστά μας τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές. Επτά ηθοποιοί ερμηνεύσουν δεκάδες ρόλους σε μια παράσταση όπου η δημιουργική φαντασία συγκατοικεί με το χιούμορ, την ευαισθησία, τη θεατρική μαγεία. Με τα πιο απλά υλικά, οι ηθοποιοί μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, εξοικειώνοντας τους θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες της αφήγησης και κινητοποιώντας τη σκέψη αλλά και την ενσυναίσθηση.
Η παράσταση πραγματοποιείται και με αφορμή και τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Ιωάννου. Το παραμύθι αυτό, με τον τίτλο Η Μαρδίτσα, κατέγραψε η Νίκη Λ. Πέρδικα, η οποία και το δημοσίευσε στον τόμο Σκύρος, Β’, Αθήνα 1943. Αργότερα, ο Γιώργος Ιωάννου το περιέλαβε στην ανθολογία του Παραμύθια του λαού μας, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1973. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2004 και είναι διαθέσιμο σε βιβλιοπωλεία.
Η παράσταση θα ταξιδέψει σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2016.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2016
ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
«ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΚΡΥΦΤΩ»
Από τις μάσκες του καρναβαλιού, στις μάσκες της πραγματικής ζωής. Ένα δρώμενο διάρκειας είκοσι λεπτών, βασισμένο σε ένα ιστορικό γεγονός των απαρχών της κοζανίτικης αποκριάς, και σε ένα λαϊκό παραμύθι, διανθισμένο με στοιχεία αφηγηματικού θεάτρου και τεχνικές του τσίρκου και του θεάτρου του δρόμου.
Στο πρώτο μέρος του δρώμενου θα γίνει αναφορά στα πρώτα ιστορικά στοιχεία της κοζανίτικης αποκριάς, που ξεκινά περίπου του 1650 με τα Ρογκατζάρια. Χωρίς να είναι στόχος η πιστή ιστορική αναπαράσταση, θα παρουσιαστεί η, γνωστή σε κάποιους, ιστορία «τς Μπήλιως τα νημόρια», όπου δυο αδέρφια αλληλοσκοτώθηκαν, «κρυμμένα» πίσω από τις μάσκες τους και τη μέθη του γλεντιού.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το λαϊκό παραμύθι «η τύχη της Λωλομαρίας» όπου δύο γεροντοκόρες αδερφές, 105 και 108(!) χρονών βάζουν στόχο να παντρευτούν τον βασιλιά, προσπαθώντας να γίνουν νέες και ωραίες! Μια σειρά κωμικών καταστάσεων, που επαληθεύουν την παροιμία «μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος», και αποκαλύπτουν την μάταιη τάση του ανθρώπου να αρνείται τη φυσική του ομορφιά και να κρύβεται πίσω από μάσκες ομορφιάς και τεχνητά φκιασίδια…
Στο τέλος του δρώμενου θα επιχειρηθεί ένα κλείσιμο του ματιού στους θεατές με ένα σχόλιο στις μάσκες της καθημερινής ζωής, τη διπροσωπία και την υποκρισία που υπάρχει συχνά γύρω μας.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2016
Σκηνή «Απ’ άκρη σ’ άκρη»
«ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ» ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ
Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τ με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Στο πλαίσιο της σκηνής «Απ’ άκρη σ’ άκρη» το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει την παράσταση Βρικόλακες που παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και τα εκθειαστικά σχόλια κοινού και κριτικής στην Κοζάνη και στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε κλειστούς χώρους σε πόλεις και κωμοπόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Φλώρινα, Καστοριά, Άργος, Σιάτιστα, Βελβεντός, Αιανή, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά. Επίσης σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων η παράσταση θα παρουσιαστεί 27 και 28 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα. Από τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τα «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού» η παράσταση «Βρικόλακες» θα επισκεφτεί τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του άξονα.
Βρικόλακες, η ταυτότητα της παράστασης
Απόδοση-σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Οδυσσέας Γκάλλιος
Φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονυ
Κατασκευή κοστουμιών: Παρασκευή Ορφανίδου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Τσιριγώτη
Διανομή: Ελένη Δημοπούλου (Κυρία Άλβινγκ), Δημήτρης Ναζίρης (Πάστορας Μάντερς), Δημήτρης Φουρλής (Όσβαλντ), Σοφία Αντωνίου (Ρεγγίνε). Όσβαλντ: Δημήτρης Φουρλής. Έγκστραντ: Γιώργος Φράγκογλου
Λίγα λόγια για το έργο:
Μπορούμε να ζήσουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε; Πόσο εύκολο είναι να απαλλαγούμε από το παρελθόν μας; Πόσο αιχμάλωτοι είμαστε στις κοινωνικές προκαταλήψεις και επιταγές; Στους Βρικόλακες (1881), το αριστούργημα του Ίψεν, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους συντηρητικούς κύκλους, όταν πρωτοπαίχτηκε, παρακολουθούμε τον αγώνα μιας γυναίκας να αποτινάξει τα δεσμά που της επιβάλλουν η κοινωνία, η εκκλησία και η οικογένεια, αλλά και το κόστος που καλείται να πληρώσει γι’ αυτή της την «επανάσταση».
Η δίψα για την κατάκτηση της ελευθερίας στέκεται απέναντι στην υποκρισία, την άρνηση της σεξουαλικότητας και τις κοινωνικές συμβάσεις. Η διεισδυτική ματιά του Ίψεν δεν αφήνει τίποτα όρθιο σε ένα αγέραστο κείμενο υψηλής δραματικής έντασης και αξεπέραστης ψυχογραφικής αλήθειας που δίνει τη δυνατότητα για σπουδαίες ερμηνείες και μια σύγχρονη, καίρια σκηνική ανάγνωση.
Έγραψαν για την παράσταση
«Η Θεσσαλονίκη καμαρώνει για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. […] Μια σπουδαία στιγμή για την Ελένη Δημοπούλου, στην κυρία Άλβινγκ». Γιώργος Παπανικολάου, onlytheater
«Όλοι οι θεατές στην χθεσινή πρεμιέρα της παράστασης, βγαίνοντας είχαμε ένα κοινό χαρακτηριστικό: κοκκινισμένες παλάμες που έτσουζαν για αρκετή ώρα, από το δυνατό, θερμό, ατέλειωτο χειροκρότημα, πέρα από πολλά βουρκωμένα μάτια… […] Σε σχέση με τους ηθοποιούς, μόνο τα καλύτερα αρμόζουν σε μια ευτυχισμένη θεατρική στιγμή, μιλώντας για πέντε ταλαντούχα πρόσωπα». Π. Στασινοπούλου, kulturosupa
«Μια συγκλονιστική παράσταση, που καθήλωσε κυριολεκτικά επί δύο ώρες το κοινό και έδειξε πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας». Χρόνος Κοζάνης
«Η παράσταση έχει στοιχεία δραματικής έντασης με συναισθηματικές και ψυχογραφικές κορυφώσεις που καθηλώνουν, επιδρούν άμεσα ακόμη και στον αδιάφορο θεατή. Μην τη χάσετε!.» Vetonews
«Οι ερμηνευτές έχουν αλλάξει ταυτότητα και δεν βλέπεις παρά την κα. Άλβινγκ, τον Πάστορα Μάντερς, τη Ρεγγίνε, τον Έκστραντ, τον Όσβαλντ, τους ήρωες που έπλασε ο Νορβηγός δραματουργός. Βλέπεις, βέβαια, και κάτι άλλο. Τη δύναμη του καλού θεάτρου. Που σε καθηλώνει και αγκιστρώνεται πάνω σου όχι μόνο για όσο διαρκεί η παράσταση. Την παίρνεις μαζί σου, ένα κέρδος που αποκόμισες και ας το νιώθεις σα γροθιά στο στομάχι». Μιχάλης Πιτένης
ΜΑΡΤΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2016
«Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης προτείνει»
Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα φιλοξενήσει επιλεγμένες παραστάσεις που ξεχώρισαν για την αισθητική τους αξία. Με αυτόν τον τρόπο δίνει πολύτιμα ερεθίσματα στο κοινό της πόλης και εγκαινιάζει νέες δημιουργικές συνεργασίες με σημαντικές ομάδες και οργανισμούς.
Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία με το ΚΘΒΕ, το οποίο θα παρουσιάσει εκτός από τις παραστάσεις του κλιμακίου Μακεδονίας-Θράκης και την παραγωγή Σωτηρία με λένε του ΚΘΒΕ της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου με την συγκλονιστική Έφη Σταμούλη στο ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου. Μια παράσταση που υμνήθηκε από την κριτική και αγαπήθηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης. Τα συνεχώς εξαντημένα εισιτήρια είναι απλώς μια ένδειξη της αξιοσύνης αυτής της δουλειάς.
Το κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης τις παραστάσεις:
Ωχ τα νεφρά μου του Μπάμπη Τσικληρόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη αλλά και την παράσταση για παιδιά και νέους
Το αγόρι με την βαλίτσα του Μάικ Κένι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.
Φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης δέχτηκε πρόταση συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο της χώρας. Η παραγωγή Το ρολόι που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα θα παρουσιαστεί στην Κοζάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή. Πρόκειται για τη βραβευμένη παράσταση του θεσμού της “Ανοιχτής Πλατφόρμας”, που έγινε πολύ θερμά αποδεκτή από το κοινό.
Το ΔΗΠΕΘΕ θα φιλοξενήσει επίσης τις παραστάσεις:
Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ευγένιου Ιονέσκο από την ομάδα Θεάτρου ΔΕΝ.
Η Ωραία του Πέραν, του Δημήτριου Παπαδόπουλου σε σκηνοθεσία Θ. Καπράλου και Γ. Παπαγεωργίου.
“ΟΦΣΑΪΝΤ” του Σέρτζι Μπελμπέλ από την ομάδα This Famous Tiny Circus theater group.
Επάγγελμα Πόρνη, Μονόλογος της Λιλής Ζωγράφου
Θα υπάρξουν και άλλες μετακλήσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.
ΜΑΡΤΙΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
2016 Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Το 2016 το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης επιστρέφει δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην τοπική δημιουργία. Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στον Γιώργο Ιωάννου αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έκδοση της πρώτης του ανθολογίας παραμυθιών «Μαγικά παραμύθια του ελληνικού λαού». Με αυτό τον τρόπο το φεστιβάλ συνδέεται και με την παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ η οποία δραματοποιεί και παρουσιάζει ένα παραμύθι που έχει ανθολογήσει ο Θεσσαλονικιός φιλόλογος.
Το φεστιβάλ θα απλώσει τις εκδηλώσεις του στην Αιανή και την Πτολεμαίδα αλλά και θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις με ένα διήμερο ευέλικτο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εργαστήρια αφήγησης και παραστάσεις. Το φεστιβάλ μας έχει απλώσει ρίζες στην Κοζάνη και στην γύρω περιοχή και έχει καταξιωθεί πανελλήνια αλλά και στο εξωτερικό ως η πιο άρτια καλλιτεχνική προσπάθεια για την προστασία και ανάπτυξη της τέχνης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης.
Μέσα στους στόχους του είναι η σύνδεση με τις ήδη υπάρχουσες δομές του ΔΗΠΕΘΕ κυρίως με τα εργαστήρια θεάτρου για παιδιά και τις ερασιτεχνικές ομάδες. Θα φιλοξενήσει επίσης θεατρικές παραστάσεις που χρησιμοποιούν τεχνικές που επαναφέρουν το θέατρο στην ρίζα του –την προφορική αφήγηση.
Φέτος θα μετασχηματίσουμε την πετυχημένη προσπάθεια του διαγωνισμού αφήγησης σε μια ολονύχτια συμμετοχική αφήγηση με τίτλο «Όλη η πόλη αφηγείται». Αυτή την βραδιά με ένα ποτήρι κρασί και τραχανά θα ακούσουμε σύντομες αφηγήσεις από τους κατοίκους της πόλης, τους αφανείς αλλά και τους προβεβλημένους. Στην βραδιά αυτή θα υπάρχει διαγωνιστικό μέρος αλλά οι περισσότερες θα είναι ελεύθερες συμμετοχές.
Επίσης θα συνεχιστούν οι πετυχημένες εκδηλώσεις «Παραμύθια στο μπαρ», «Παραμύθια στο λεωφορείο», τα εργαστήρια- σεμινάρια καθώς και τα αναλόγια προφορικής λογοτεχνίας με σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς.
Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από προηγούμενες και επόμενες εκδηλώσεις που θα καλλιεργούν το ενδιαφέρον για την προφορική αφήγηση σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Ένας από τους βασικούς στόχους του είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη ενός ήδη υπάρχοντος φυτωρίου νεότερων τοπικών αφηγητών. Απώτεροι στόχοι είναι η καταγραφή, διάσωση και προβολή του κοζανίτικου προφορικού πολιτισμού με τις ιδιαιτερότητες του (τοπικό ιδίωμα, θέματα, χρήση του χιούμορ κ.λ.π.)
Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα προσφέρει για άλλη μια φορά την δυνατότητα σε ντόπιους αφηγητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να εξελιχθούν αλλά και σε επισκέπτες αφηγητές να δείξουν την ευελιξία και τον πλούτο της προφορικής αφήγησης. Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την συνέχιση των πετυχημένων αφηγήσεων για παιδιά και νέους ειδικής αγωγής σε συνεργασία με την Κιβωτό και τα ειδικά σχολεία. Με βάση τα επιτεύγματα της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε και την επίτευξη του οράματος ανάδειξης αφηγητών με νοητική αναπηρία σε ιστορίες που τους συγκινούν και τους αφορούν. Θα γίνει επίσης προσπάθεια επανάληψης των εκδηλώσεων με θέμα την ψυχική πάθηση όπως καθρεφτίζεται στους θρύλους όπως και των αφηγήσεων για τους νοσηλευόμενους στο Θεραπευτήριο Σπινάρη.
Παραστάσεις αφήγησης σε Αιανή και Πτολεμαϊδα
Περιοδεία εκδηλώσεων του φεστιβάλ (2ημερο ανά πόλη ή χωριό)
Εργαστήρια αφήγησης
Παραστάσεις για ενήλικες και μεγάλα παιδιά
Παραστάσεις για παιδιά
Θεατρική παράσταση βασισμένη σε έργο προφορικής λογοτεχνίας
Παραστάσεις αφήγησης για άτομα ειδικής αγωγής με απώτερο σκοπό την ανάδειξη αφηγητών με νοητικές αναπηρίες.
Θεατρικό αναλόγιο
Όλη η πόλη αφηγείται
Αφηγήσεις για ψυχικά πάσχοντες
ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ 2016
«Παραμύθι χωρίς όνομα»
Παράσταση από το εργαστήρι θεάτρου εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης διοργανώνει σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας ένα εργαστήρι για εφήβους με τελικό στόχο το ανέβασμα του έργου “Παραμύθι χωρίς όνομα” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας αναλαμβάνει τη διδασκαλία του μουσικού μέρους της παράστασης, στο οποίο θα συμμετέχουν η χορωδία, η ορχήστρα και μουσικά σχήματα του σχολείου.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού σε χωριά του νομού Κοζάνης
Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στο πλαίσιο της διάχυσης του εκπαιδευτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού ρόλου του θεάτρου διοργανώνει σε χωριά του νομού Κοζάνης σε συνεργασία με θεατρολόγους που ζουν στην περιοχή ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να παίζουν, να εκφράζονται, να δημιουργούν. Ήδη το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει συμφωνήσει με τα χωριά: Άγιος Δημήτριος, Δρέπανο, Κρόκος, Ξηρολίμνη, Λευκόβρυση.
Α. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Γ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Στα εργαστήρια των εφήβων συμμετέχουν παιδιά από την Άρσις Κοζάνης.
Δ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Παραρτήματα εργαστηρίων θεάτρου
Προγραμματίζονται παραρτήματα των εργαστηρίων θεάτρου με σκοπό τη διεύρυνσή τους σε μεγάλο φάσμα περιοχών της Περιφέρειας.
Κύκλος σεμιναριακών μαθημάτων με τίτλο «Τέχνη για όλους» σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κοζάνης
Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κοζάνης συνεχίζει τη διοργάνωση κύκλου σεμιναριακών μαθημάτων με τίτλο «Τέχνη για όλους». Τα σεμινάρια αυτά ακολουθούν το πλαίσιο της φιλοσοφίας του προγράμματος για χρήση και εφαρμογή εναλλακτικών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, οι οποίες στηρίζονται στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων.
Εργαστήριο θεάτρου μέσα στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας
Σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προγραμματίζει τη πραγματοποίηση εργαστηρίου θεάτρου μέσα στη Σχολή.
Εργαστήριο θεάτρου για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προγραμματίζει τη πραγματοποίηση εργαστηρίου θεάτρου που θα διδάσκεται μέσα στο Πανεπιστήμιο απευθυνόμενο στους φοιτητές του.
Συνεργασία με τα έξι ΔΗΠΕΘΕ του άξονα της Εγνατίας – Υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας
Τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., μεταξύ αυτών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν κοινές πολιτιστικές δράσεις με μικρότερο κόστος αλλά και να ανταλλάξουν γνώσεις κι εμπειρίες με στόχο να κάνουν τους φορείς τους πιο παραγωγικούς.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
Στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο, οι ηθοποιοί από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης θα συμμετέχουν στην παρουσίαση κειμένων με τη Νίνα Ράπη από το Άργος Ορεστικό.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2016
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
«ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ-ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ως φορέας που αντανακλά τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου Κοζάνης, θεωρεί αναγκαία και απαραίτητη την επέκταση και την εξάπλωση της πολιτιστικής και θεατρικής δραστηριότητας του. Για αυτό το λόγο δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού θεάτρου, στις πρωτοβουλίες και προσπάθειες ερασιτεχνικών ομάδων που στηρίζονται από την κοινωνία και εμπλουτίζουν το εγχώριο καλλιτεχνικό πολιτισμό του τόπου.
Με στόχο την τόνωση της τοπικής θεατρικής παραγωγής και την προβολή των θεατρικών ομάδων και σχημάτων της πόλης και της Περιφέρειας ,το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης προτείνει Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου με τίτλο «Θεατρικοί διάλογοι – Θέατρο για όλους». Το Φεστιβάλ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε Ερασιτεχνικές ομάδες του νομού Κοζάνης και της περιφέρειας να παρουσιάσουν το έργο τους. Στόχος είναι να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2016
«ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ»
Σκηνή «Απ’ άκρη σ’ άκρη»
Το απίθανο σκυριανό παραμύθι Τα σαράντα κλειδιά ταξιδεύει …απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ (ART CAMP)
Μετά την επιτυχία της περσινής καλλιτεχνικής κατασκήνωσης που δίδαξαν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες Αλεξάνδρα Καζάζου και ο Κάρολ Γιάρεκ ο θεσμός αυτός συνεχίζει την πορεία του. Το φετινό πρόγραμμα και οι διδάσκοντες καλλιτέχνες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η καλλιτεχνική κατασκήνωση στοχεύει στην άρση των κοινωνικών, οικονομικών ή πολιτιστικών φραγμών μέσα από την τέχνη, δηλαδή μέσα από τη συνάντηση των ανθρώπων μέσα σε μια καλλιτεχνική διαδικασία. Η γλώσσα του σώματος, της φωνής, της μουσικής και του χώρου γίνονται φορείς επικοινωνίας, συνομιλίας, ανταλλαγής.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΟΥΝΑΣΑ» ΤΟΥ ΜΠΡΑΪΑΝ ΦΡΙΕΛ
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Το «Χορεύοντας στη Λούνασα» είναι το αριστούργημα του Μπράιαν Φρίελ, ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Βρισκόμαστε στο 1936 την εποχή του θερισμού στην επαρχία Ντόνεγκαλ. Ένα οκτάχρονο αγόρι μεγαλώνει περιτριγυρισμένο από την ανύπαντρη μητέρα του και τις τέσσερις θείες του, σ’ ένα σπίτι από το οποίο απουσιάζει η αντρική παρουσία. Κάθε μία από τις πέντε γυναίκες, που μοιράζονται πολλές ομοιότητες, αλλά έχουν και πολλές διαφορές, αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο της οικογένειας με τη μεγαλύτερη να υπερβαίνει συχνά πυκνά τα όρια, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προστάτη για τις υπόλοιπες. Η καθημερινότητά τους αλλάζει ξαφνικά, όταν επιστρέφει στην οικογενειακή εστία μετά από απουσία 25 χρόνων ο μεγαλύτερός τους αδελφός, ο οποίος συμμετείχε σε ιεραποστολή στην Αφρική… Έργο αναπόλησης, το Χορεύοντας στη Λούνασα περιβάλλεται από την αχλύ του παρελθόντος χρόνου, όπου όλα υπακούουν στους ρυθμούς της μουσικής. Εγκλωβισμένα στη μνήμη ενός αφηγητή τα πρόσωπα και τα γεγονότα, διαποτίζονται από την τρυφερότητα και την οδύνη μιας καρδιάς που παλεύει να συμφιλιωθεί με την απόδρασή της από τον τόπο της αγάπης και της αλήθειας. Μοναδική ανακούφιση η λυτρωτική κίνηση του χορού, που συμφιλιώνει το όνειρο με την πραγματικότητα και καταργεί τα στεγανά ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους θεούς· ο χορός γεννά τον έρωτα και άρα τη ζωή.
Η διανομή είναι σε εξέλιξη.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
Παιδική σκηνή
Μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με την ομάδα Patari Project
To έργο θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η ταλαντούχα σκηνοθέτης Σοφία Πάσχου, που έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα στο θέατρο για παιδιά και νέους αναλαμβάνει την παιδική σκηνή.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
Νεανική σκηνή
«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» ΤΟΥ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ
Ένα από τα πιο σπουδαία έργα μεγάλου ποιητή Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας είναι ένα κείμενο μεστό, αγέραστο, αξεπέραστο. Κάτω απ’ το φως του φεγγαριού, μέσα σ’ ένα μαγεμένο δάσος, νέοι ερωτεύονται, ξωτικά μπερδεύονται σε ένα γαϊτανάκι μοναδικής θεατρικής μαστοριάς. Μια νύχτα γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές και χιούμορ. Έρωτας και θέατρο, τα δύο βασικά θέματα του έργου σε ένα έργο με απίθανη σκηνική ποίηση.
Ο σκηνοθέτης και η διανομή θα ανακοινωθεί σύντομα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
«ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΕΪ ΑΡΜΠΟΥΖΟΦ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Τ
Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή της παράστασης Βρικόλακες του Ίψεν το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ανανεώνει τη συνεργασία του με το Θέατρο Τ.
Διανομή: Ελένη Δημοπούλου (Λύντια), Δημήτρης Ναζίρης (Ροντιόν).
Λίγα λόγια για το έργο:
Δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι, βυθισμένοι στη μοναξιά τους συναντώνται σ’ ένα παραθαλάσσιο νοσοκομείο στη Γιουρμαλά της Βαλτικής Θάλασσας. Ο χήρος χειρούργος Ροντιόν καλεί στο γραφείο τη νεώτερή του τρόφιμο του ιδρύματος και ταμία, την Λύντια, μια πρώην θεατρίνα, επειδή έχει ενοχληθεί από την διαρκή της περιφρόνηση προς τους κανονισμούς που καθορίζουν τη λειτουργία του. Εκείνος είναι συντηρητικός και πιστός οπαδός της τάξης ενώ εκείνη παραδίδεται με ευκολία στις παρεμβατικές συμπεριφορές που έχουν καθορίσει την «άτακτη» νεότητά της. Η διαπραγμάτευση της ψυχοσύνθεσης της τρίτης ηλικίας που βασανίζεται από την φθορά του χρόνου, την αθέλητη ενίοτε μοναχικότητα και την πίεση από την συντριπτική επέλαση ενός νέου, καταιγιστικού κόσμου, η ανάγκη για επικοινωνία, ερωτισμό και τρυφερότητα, είναι τα βασικά θέματα που θέτει αυτό το σημαντικό θεατρικό έργο.