Όσοι γνωρίζουν το χώρο όπου μίλησε προχθές στην Κοζάνη, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ο βουλευτής και εκ των υποψηφίων Προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κ. Παύλος Πολάκης, το αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, λένε πως εκεί μέσα δεν υπάρχουν πάνω από εκατόν πενήντα καθίσματα.
Όσοι, επίσης, έριξαν χθες μια ματιά στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που κάλυψαν το γεγονός, το βλέμμα τους, υποθέτουμε πως, θα έπεσε στις φωτογραφίες που απεικόνιζαν άδεια καθίσματα!
Το ίδιο κάναμε κι εμείς.
***
Αν ήταν λίγα ή πολλά τα άδεια καθίσματα δεν μπήκαμε στον πειρασμό αλλά ούτε και στον κόπο για να τα μετρήσουμε.
Ούτε και υπάρχει λόγος να το κάνουμε.
Η γενική εικόνα είναι που μετράει σ’ αυτές τις περιπτώσεις και αυτή είναι που κερδίζει ή χάνει τις εντυπώσεις (σ. σ. χρήσιμες και απαραίτητες και αυτές στην πολιτική, ό,τι και να λέμε…) και όχι τα ακριβή νούμερα.
Και η προχθεσινή γενική εικόνα απ’ αυτή την ομιλία, υποθέτουμε πάλι εμείς, θα πρέπει να δημιούργησε έντονο προβληματισμό στα τοπικά στελέχη και τα μέλη του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
***
O κ. Πολάκης, βέβαια, δεν είναι ένα απλό πολιτικό στέλεχος που απλά κλήθηκε για ν’ αναπτύξει κάποιες από τις θέσεις του κόμματος για ένα συγκεκριμένο θέμα.
Είναι εκ των υποψηφίων Προέδρων του κόμματος, ο οποίος μάλιστα και σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει καλές πιθανότητες για να περάσει και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου θα μπορέσει να διεκδικήσει την εκλογή του.
Άρα, θα περίμενε κανείς, να προσελκύσει περισσότερο κόσμο.
***
Κάπως έτσι και αναπόφευκτα, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα.
Γιατί υπήρξε αυτή η εικόνα των άδειων καθισμάτων;
Η ευθύνη βαρύνει τον ομιλητή, τον κ. Παύλο Πολάκη, εξ αιτίας του οποίου δεν υπήρξε και η προσδοκώμενη ανταπόκριση;
Ή μήπως ευθύνονται τα όσα γίνονται εδώ και καιρό στο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν «παγώσει» και αποκαρδιώσει τον κόσμο του;
Συνοψίζοντας τα παραπάνω ερωτήματα αναρωτιόμαστε αν τελικά, ο κ. Πολάκης ή το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε… απέναντι σε άδεια καθίσματα;
***
Για να είμαστε δίκαιοι, εκτιμούμε πως θα ήταν άδικο να χρεώσουμε εξ ολοκλήρου στον κ. Πολάκη την εικόνα αυτή.
Γιατί όσο και αν υπάρχουν κάποιοι σύντροφοι του που διαφωνούν μαζί του, κάτι φυσιολογικό και ανθρώπινο, αν η γενικότερη κατάσταση στο κόμμα ήταν διαφορετική μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε πως η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη καθώς θα προσέρχονταν και ορισμένοι, πολλοί ή λίγοι, και από εκείνους που έχουν αποφασίσει να μην τον ψηφίσουν για Πρόεδρο.
***
Κάτι τέτοιο το είδαμε να συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο πριν από λίγο καιρό εξελισσόταν μια ανάλογη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου.
Όλοι οι υποψήφιοι του πέρασαν και από τα μέρη μας και έκαναν τις ομιλίες τους.
Σε όλες τις ομιλίες, αλλά κυρίως σ’ αυτές που έκαναν ο επανεκλεγείς Πρόεδρος, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Χάρης Δούκας, όπου είχαμε και τη μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου, στελεχών, μελών ή απλών φίλων του ΠΑΣΟΚ, είδαμε πολλά πρόσωπα που έδωσαν το παρόν σε όλες.
***
Προφανώς, όλοι αυτοί δεν ψήφισαν όλους τους υποψηφίους Προέδρους.
Η συμμετοχή τους όμως στις ομιλίες- συγκεντρώσεις δεν πιστεύουμε πως υπαγορεύτηκε τόσο από το ότι ήθελαν ν΄ ακούσουν τι θα πει ο καθένας για να τον αξιολογήσουν και να αποφασίσουν ανάλογα, καθώς θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως οι περισσότεροι είχαν ήδη προαποφασίσει.
Πιστεύουμε όμως πως τους τράβηξε το γενικότερο κλίμα που είχε διαμορφωθεί, το οποίο γεννούσε την προσδοκία ότι το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει και μπορεί να αναδειχθεί στο βασικό αντίπαλο δέος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Μια προσδοκία που δείχνει να επιβεβαιώνεται, για την ώρα, μέσω των πρόσφατων μετρήσεων της κοινής γνώμης που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ πολύ κοντά στο 20% και στη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
***
Βέβαια, όσα ισχύουν για το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ισχύουν για το ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους γνωστούς και χιλιοειπωμένους.
Και αυτοί οι λόγοι είναι που εξηγούν, τελικά, την εικόνα με τα άδεια καθίσματα που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Πολάκη στην Κοζάνη.