Δύο ανεξάρτητες επιτροπές πραγματογνωμόνων ορίστηκαν τελικά για τη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς η αποκατάσταση ή μη των ζημιών θα κριθεί από το χρόνο που θα απαιτηθεί, αφού ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έχει ορίζοντα λειτουργία έως τέλος του 2015.
Η πρώτη, όπως δήλωσε στον «Π» ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες το πρωί στην περιοχή και ενημερώνεται από το διευθυντή και τα στελέχη του σταθμού για το συμβάν, θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς. «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι έγινε και πως έγινε και να δώσουμε απάντηση στα ερωτηματικά μας», ανέφερε ο κ. Κοπανάκης.
Η δεύτερη επιτροπή θα διερευνήσει το χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών και το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών, που όπως παραδέχθηκε και ο κ/ Κοπανάκης, είναι πράγματι τεράστιες.
«Ήθελα να έχω μια προσωπική εικόνα για το συμβάν και να δούμε τα επόμενα βήματα που έχουμε να κάνουμε», δήλωσε στον «Π », αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Ανέφερε ειδικότερα ότι «η εικόνα που έχω είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο συμβάν. Εγώ τουλάχιστον τα 30 χρόνια που έχω στην εταιρεία δεν έχω δει κάτι ανάλογο. Μας αιφνιδιάζει η ένταση του συμβάντος και η ταχύτητα με την οποία επεκτάθηκε. Δεν είναι κάτι το οποίο το είχαμε ξαναδεί».
Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα κατάθεσης των πορισμάτων των δύο επιτροπών που ορίστηκαν, είπε ότι η πρώτη επιτροπή (διερεύνησης του συμβάντος) πρέπει να καταθέσει το πόρισμά της μέχρι 20 Δεκεμβρίου, ενώ από τη δεύτερη επιτροπή ζήτησε να έχει μια πρώτη τουλάχιστον εκτίμησή της εντός του Νοεμβρίου. «Η επιτροπή αυτή θα εκτιμήσει τις ζημίες και θα αποφανθεί για το τεχνικό και το χρονικό κομμάτι, έχοντας δηλαδή υπόψη το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες 4 και 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, διότι οι περιβαλλοντικοί όροι επιτρέπουν τη λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μέχρι το τέλος του 2015. Πρέπει να δούμε κατ’ αρχήν εάν προλαβαίνουμε. Αυτό είναι το πρώτο. Και εάν προλαβαίνουμε, να δούμε εάν συμφέρει η αποκατάσταση, ποιο είναι το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών. Γιατί χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη, με κυριότερη όμως παράμετρο το χρόνο. Γιατί αν ο χρόνος δεν επιτρέπει, το οικονομικό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Οπότε οι τεχνικοί πρέπει να δώσουν την πρώτη εκτίμηση γρήγορα, εάν δηλαδή μπορεί και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η αποκατάσταση.»