ΕΡ: κ. Δάλλα ξεκίνησε η ενδεδειγμένη περίοδος για τον Αντιγριπικό Εμβολιασμο. Πόσο σημαντικός είναι?
ΑΠ: “ου μετανοείν αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν”. – Επίχαρμος
ΕΡ: εν όψει της επιδημίας γρίπης , ποια άτομα πρέπει να θωρακιστούν και ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου?
ΑΠ: Όλοι οι ενήλικες άνω των 60 ετών καθώς και ανεξαρτήτως ηλικίας οι ομάδες υψηλού κίνδυνου, δηλ ανοσοκατεσταλμένοι, ασθενείς με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί, νεφροπαθείς, έγκυες, λεχωιδες, θηλάζουσες, παχύσαρκοι, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας, άτομα που ανήκουν σε κλειστό πληθυσμό, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ευπαθών ομάδων, άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με παιδιά <6μηνων.
ΕΡ: Εφόσον χορηγηθεί το αντιγριπικό εμβόλιο, πόσος χρόνος απαιτείται για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης?
ΑΠ: Συνήθως 15 ημέρες.
ΕΡ: Ποια είναι τα ήδη του αντιγριπικού εμβολιασμού και πείτε μας εάν το τετραδύναμο γίνεται εφ άπαξ:
ΑΠ: Στις εύκρατες γεωγραφικές ζώνες, όπως η Ελλάδα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται αρχές έως τέλη Οκτώβρη, άπαξ ετησίως τετραδύναμο εμβόλιο σε σχέση με το τριδύναμο προσφέρει ευρύτερη αντιική κάλυψη (έναντι περισσότερων στελεχών γρίπης).
ΕΡ :Τελευταία έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος για τη χρήση των εμβολίων και οι θέσεις των επιστημόνων διίστανται. Ποια είναι η δική σας άποψη?
ΑΠ: Η θέση της παγκόσμιας ιατρικής επιστημονικής κοινότητας είναι ξεκάθαρη: ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος για την πρόληψη της γρίπης και των θανατηφόρων επιπλοκών της.
ΕΡ: Ποιες είναι οι αντενδείξεις του εμβολιασμού και ποιες οι ανεπιθύμητες ενέργειές του?
ΑΠ: Αντένδειξη έχουν όσοι παρουσιάζουν επιβεβαιωμένη υπερευαισθησία στα αυγά (επειδή το εμβόλιο παράγεται μέσα σε αυγά) .Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τον τοπικό ερεθισμό στο σημείο νυγμού και τις συστηματικές όπως ήπια συμπτωματολογία ιογενούς συνδρομής (δέκατα, μυαλγίες, αδιαθεσία).