Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Τάσο Φούντογλου, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας.
Για τη συζήτηση που ξεκίνησε για το άνοιγμα του φακέλου του υγειονομικού χάρτη στη Δυτική Μακεδονία και την πιθανή ατολμία της κυβέρνησης στο θέμα, ο κ. Φούντογλου κάνει λόγο για πολύ παλιά υπόθεση, καθώς θα αναδιοργανωθεί ένα αποτυχημένο σύστημα υγείας της χώρας, όπως σημείωσε. Αναφέρθηκε στις έντονες πολιτικές πιέσεις, τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που λογικά υπάρχουν στο θέμα και στις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν.
«Η μοναδική μας έγνοια δεν πρέπει να είναι το πολιτικό κόστος. Το να εγείρεις τέτοιο θέμα στη Δ. Μακεδονία δεν είναι πολιτικά συνετό, αλλά επίκεντρο μας είναι ο ασθενής, ώστε να βρίσκει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές αντιδράσεις, είναι το τελευταίο που σκέφτομαι», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως υπηρετεί το ΕΣΥ και θλίβεται για την κατάσταση του στη Δ. Μακεδονία.
Αναφέρθηκε στην στρατηγικού τύπου επιλογή της περιφέρειας, ώστε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνει για το σύστημα υγείας της περιοχής για τα επόμενα 40-50 χρόνια, προκειμένου ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Τόνισε πως το πολιτικό προσωπικό μέχρι σήμερα απλώς διεκδικούσε πράγματα για να ενισχύσει – επεκτείνει δομές, που οδηγούσε σε άναρχο τρόπο ανάπτυξης, ερήμην της κοινωνίας. Η περιφέρεια θα αναλάβει την κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη, όχι ως περιφέρεια γιατί είναι «άσχετη», αλλά θα καλέσει επιστήμονες του χώρου, προκειμένου να πάνε στο Υπ. Υγείας και να ζητήσουν αυτή την αρμοδιότητα κατάρτισης του χάρτη, όπως και γίνεται.
«Αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία της συνάντησης. Η συζήτηση εξαντλήθηκε στο Μποδοσάκειο αν θα γίνει τριτοβάθμιο και κακώς. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια που ανοίγει το θέμα του χάρτη και θα το προχωρήσουν. Θα διεκδικήσουμε τις προτάσεις που θα έχουν επιστημονικά ερείσματα», είπε επίσης.
Τι θα εξετάσει ο υγειονομικός χάρτης
Εξήγησε τι σημαίνει υγειονομικός χάρτης, που δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία, αλλά και με ζητήματα ευρύτερου σχεδιασμού, πρωτίστως για τι το ανάγκες υγείας έχει η πληθυσμός και πως θα ανταποκριθεί. Θα καταγράψει τι γίνεται στην πρωτοβάθμια υγεία και τα 13 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν, για το πώς μπορούν να αναδιοργανωθούν προς όφελος των πολιτών. Ο χάρτης θα απαντήσει για το ποια και πόσα νοσοκομεία χρειάζονται, αν χρειάζεται τριτοβάθμιο νοσοκομείο η ύπαρξη του οποίου θα οδηγήσει στην αφυδάτωση των υπολοίπων (πλην του Μαμάτσειου), όπως τόνισε. Ή μπορεί να προταθεί ένα νοσοκομειακό σύμπλεγμα, που μπορεί να οδηγήσει στη διαφοροποίηση του ρόλου κάποιου νοσοκομείου της περιοχής, είπε. Τέλος, ο χάρτης θα δώσει απάντηση στις ανάγκες φροντίδας χιλιάδων πολιτών που δεν καλύπτονται από τα νοσοκομεία (αποκατάσταση κ.α. συστήματα φροντίδας). Επίσης, θα φανούν οι δυνατότητες δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο κ. Σουλιώτης αρχικά θα καταγράψει το έργο των δομών υγείας και θα φανούν τα κλινικά τους αποτελέσματα. Τόνισε πως θα ακολουθήσουν συναντήσεις του ιδίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ η ομάδα Σουλιώτη θα εργάζεται, μέχρι να καταλήξουμε σε δέσμη προτάσεων.
Επίσης, ο κ. Φούντογλου αιτιολόγησε την επίμαχη δήλωσή του για «λολοστεφανάκηδες», σημειώνοντας πως ήθελε να πει πως τον υγειονομικό χάρτη δεν θα τον κάνουν άσχετοι, λέγοντας πως τον δημόσιο διάλογο τον μονοπωλούν άσχετοι και η εν λόγω συζήτηση πρέπει να μείνει έξω από τοπικισμούς.
Για τη συζήτηση περί τριτοβάθμιου νοσοκομείου, είπε πως είναι το πλέον εύκολο να ζητηθεί, ωστόσο είπε πως τα ζητήματα υγείας είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Είπε πως το σύστημα υγείας πάσχει: «Αν αλλάξουμε την ταμπέλα στο Μποδοσάκειο ή στο Μαμάτσειο και το ονομάσουμε τριτοβάθμιο, αυτό θα καταργήσει τα μικρά και μεγάλα μαγαζάκια στο ΕΣΥ; Θα καταργήσει τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός ΕΣΥ; Θα αποτελέσει πόλο έλξης γιατρών;», αναρωτήθηκε.
Για τον αριθμό κατοίκων στην περιοχή και τα νοσοκομεία που πρέπει να υπάρχουν, απάντησε πως στη Δ. Μακεδονία βάση πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν δύο (μέχρι 300.000 κατοίκους), αλλά αναπτύχθηκαν πέντε για ευνόητους λόγους. Σε όλα πλην του Μαμάτσειου υπάρχει πληρότητα κάτω από 50% ενώ στης Κοζάνης υπάρχει πληρότητα άνω του 70%. «Η συζήτηση μπορεί να είναι διπλή: Είτε ότι δεν χρειαζόμαστε κάποια νοσοκομεία ή κλινικές είτε να πούμε γιατί να μην αξιοποιήσουμε πλήρως το σύστημα και να γίνουμε εμείς πόλος έλξης για τις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδος», είπε, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή διάσταση που πρέπει να αναπτυχθεί.
Κάνει λόγο για ανάγκη αναδιοργάνωσης του συστήματος των πέντε νοσοκομείων της περιοχής, για ένα νοσοκομειακό μοντέλο που θα λειτουργεί πόλο έλξης, καθώς το να κλείσεις νοσοκομεία ή κλινικές είναι η εύκολη λύση.
Μίλησε για την ανάγκη διεκδίκησης ειδικού καθεστώτος για τη Δ. Μακεδονία, προκειμένου να έρθουν γιατροί, λέγοντας πως η χρηματοδότηση δεν μπορεί να πάει οριζόντια σε όλους, καθώς τα κίνητρα πρέπει να είναι στοχευμένα για την προσέλκυση γιατρών.
«Θέλουμε ΜΕΘ, αναισθησιολόγους, παθολόγους, κρίσιμες ειδικότητες και εκεί να δώσουμε κίνητρα», είπε σχετικά.
Τέλος, κάνοντας την αποτίμηση της επίσκεψης Γεωργιάδη στη Δ. Μακεδονία, ο κ. Φούντογλου, απάντησε πως ήταν θετική η επίσκεψη καθώς άκουσε τους φορείς, παρότι ο υπουργός ήρθε εδώ για πολιτικούς κυρίως λόγους αλλά και για ακούσει τους φορείς.
«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε είναι να λάβουμε τη δέσμευση ότι θα μας επιτρέψει να κάνουμε τον υγειονομικό χάρτη», είπε ακόμη, λέγοντας πως επέλεξαν να διεκδικήσουν το σημαντικό και αυτό το πέτυχαν. «Η Δ. Μακεδονία θα πάρει τις τύχες στα χέρια της για να δουλέψει πάνω στο αύριο της περιοχής», κατέληξε.