Oι έξι Γενικές Διευθύνσεις μειώνονται σε τρεις, σύμφωνα με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έρχεται στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Τετάρτης, με εισήγηση του Εκτελεστικού Γραμματέα Παντελή Αργυριάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», οι τρεις νέες Γενικές Διευθύνσεις που δημιουργούνται και οι παλιές που καταργούνται είναι:
1.Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, η οποία προκύπτει από τη συγχώνευση της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών με τη Γενική Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών
2. Γενική Δ/νση Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η οποία προκύπτει από τη συγχώνευση της Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με τη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης
3. Γενική Δ/νση Οικονομικών, Εσωτερικής Λειτουργίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία προκύπτει από τη συγχώνευση της Γενικής Δ/νσης Εσωτερικής Λειτουργίας με τη Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Σύμφωνα με τον εισηγητή, «η οργανωτική αναδιάρθρωση της Περιφέρειας αποτελεί ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την Περιφερειακή Αρχή. Αποτελεί το θεμελιώδες βήμα για την εκπλήρωση της αποστολής της, όπως διαμορφώνεται στις νέες συνθήκες, μέσα από την επίτευξη του Στρατηγικού της Στόχου για ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής της ικανότητας και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Ζητούμενο είναι οι νέες οργανωτικές δομές να λειτουργήσουν ως σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης με στόχο τη μέγιστη προσφορά στον πολίτη και στην τοπική κοινωνία. Έχουμε ανάγκη από δομές ικανές να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις, που να αξιοποιούν την τεχνολογία και τις νέες μεθόδους διοίκησης, που να εμπλέκονται δυναμικά στον αναπτυξιακό προγραμματισμό και να παρέχουν αναβαθμισμένες, πιο ευέλικτες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιβαρύνοντας όσο το δυνατό λιγότερο τα δημόσια οικονομικά.
Ταυτόχρονα, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο Διοικητικής Αναδιάρθρωσης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί το βασικό βήμα για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό να αποκτήσει η χώρα έναν διοικητικό μηχανισμό, λειτουργικό, ορθολογικά οργανωμένο και αποτελεσματικό, με επίκεντρο τον πολίτη». Επίσης, κατά τον Π. Αργυριάδη, «οι σαφείς στόχοι της αναδιάρθρωσης, είναι: Διοίκηση ριζικά και ορθολογικά αναδιαρθρωμένη, ευέλικτη, αποτελεσματική και αποδοτική, προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα και στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, με βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, μετά από ανάλυση της οργάνωσης και λειτουργίας της Περιφέρειας, με ουσιαστική συμμετοχή του συνόλου των υπαλλήλων. Πολιτική επιλογή ήταν η πρόταση για το νέο Οργανισμό της Περιφέρειας να ετοιμαστεί και να σχεδιαστεί από την ίδια την Διοίκηση, από υπηρεσιακά στελέχη που γνωρίζουν τη δομή και λειτουργία της από μέσα. Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας, με 11μελή σύνθεση, για την εξασφάλιση της αντιπροσώπευσης των λειτουργιών της Περιφέρειας αλλά και διατήρηση του λειτουργικού της μεγέθους, με συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων και νομικού συμβούλου.
Το προτεινόμενο Σχέδιο Οργανισμού συνθέτει το σύνολο των νέων αναγκών, αναγνωρίζοντας τα θετικά στοιχεία της προηγούμενης διοικητικής και λειτουργικής αναδιάταξης του διοικητικού συστήματος κατά «Καλλικράτη» και αντιμετωπίζοντας τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν. Οι αλλαγές αφορούν το σύνολο σχεδόν των οργανικών μονάδων και μεταφράζονται σε ανακατανομή των δομών, μέσω συγχώνευσης και κατάργησης μονάδων αλλά και δημιουργίας νέων, με μεταφορά/ανακατανομή των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων.
Ο σχεδιασμός των νέων δομών βασίστηκε σε δύο κύριους άξονες, τη διασφάλιση του διοικητικού συντονισμού και την αξιοποίηση του Ανθρώπινου Κεφαλαίου της Περιφέρειας.
Στην εισήγηση γίνεται σαφές ότι: καμία αλλαγή δεν προχωρά χωρίς εμπόδια και δυσχέρειες. Είναι όμως κρίσιμο να μπορούμε να τις εντοπίσουμε με ειλικρίνεια, χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς αποσιωπήσεις, ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, αναζητώντας λύσεις με τρόπο δημιουργικό και τεκμηριωμένο. Τέτοιοι ανασταλτικοί παράγοντες είναι σίγουρα η πολυνομία και ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων κυρίως της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ο πιο περιοριστικός όμως παράγοντας είναι η υποστελέχωση του φορέα, η οποία επιδεινώνεται από την προβλεπόμενη αποχώρηση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση με τους λιγότερους δυνατούς πόρους και με ελάχιστες δυνατότητες ανανέωσης του προσωπικού της διοίκησης, αλλά διαφυλάσσοντας και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών απέναντι στις αυξημένες, λόγω κρίσης, ανάγκες της κοινωνίας.