ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ –ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΔΕΥΑΚ – ΑΠΘ
- «Προσπάθειες συγκάλυψης» καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης που θα προσδιορίσει τη μεταβολή της ρύπανσης στα υπόγεια νερά στη Λεκάνη Σαριγκιόλ, με εξασθενές χρώμιο, προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 29 Αυγούστου. Πρόκειται για σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης)-Δήμου Κοζάνης-ΔΕΥΑΚ και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα έχει διάρκεια 36 μήνες, με ποσό σύμβασης 30.000 ευρώ με ΦΠΑ.
Για μια «στοιχειώδη υποχρέωση» να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσης της ρύπανσης και για να εξακριβωθεί η μεταβολή της ρύπανσης στα υπόγεια νερά της Λεκάνης Σαριγκιόλ, έκανε λόγο ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, υποστηρίζοντας την ανάγκη να διαλευκανθεί η υπόθεση, τη στιγμή που υπάρχουν σε εξέλιξη νομικά μέτωπα στην υπόθεση, τόσο από τη ΔΕΥΑΚ, όσο και από τους κατοίκους. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ Νεραντζής Καζακής αναφέρθηκε στις πιο εξιδικευμένες μετρήσεις που πρέπει να επαναληφθούν στην περιοχή με την εν λόγω προγραμματική σύμβαση, για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου, λέγοντας πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα κοινοποιούνται ανά εξάμηνο.
Καταγγελίες από τον Ηλία Τεντζογλίδη
Ποια έργα προστασίας έχουν γίνει από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης στον Άγιο Δημήτριο και Ρυάκιο, ρώτησε την περιφερειακή αρχή, ο γραμματέας του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Ηλίας Τεντζογλίδης, ζητώντας να πάνε τα χρήματα στις περιοχές όπου υποβαθμίζονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και λέγοντας μάλιστα ότι ο σύλλογος έχει κάνει πολλές αιτήσεις για περιβαλλοντικά έργα. Επίσης, κατήγγειλε συγκάλυψη, αναρωτώμενος για το ποιος φταίει για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου και ότι οι κάτοικοι έπιναν μολυσμένο νερό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μάθαμε το 13 ότι δίναμε στα παιδιά μας δηλητηριασμένο νερό, το πίναμε και εμείς χωρίς να το γνωρίζουμε . Από τότε έως και σήμερα όσες διαδικασίες έγιναν είναι για να κερδηθεί χρόνος και από εκεί και πέρα όσοι φωνάζουν τιμωρούνται». Μάλιστα, κατήγγειλε ότι επιχειρείται «συγκάλυψη από όλους για το εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής» , λέγοντας ότι οι κάτοικοι δεν θα το αφήσουν έτσι. Επίσης, κατήγγειλε μια «βιομηχανία διώξεων κατά κατοίκων», λέγοντας χαρακτηριστικά «πως με ψεύδη η ΔΕΗ τιμώρησε κατοίκους εργαζόμενους και εργολάβους και τους πέρασε από πειθαρχικά».