Με τοπικές ενέσεις αντιμετωπίζεται καίρια η αρθρίτιδα του αντίχειρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι επιστήμονες στο από κοινού συνέδριο που οργάνωσαν πριν λίγες μέρες η αμερικανική και η ρουμανική Εταιρεία Χεριού, στο ΚΛΟΥΖ της Ρουμανίας.
Μεταξύ των μελετών που παρουσίασαν σημαντικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο ήταν και αυτή για την αρθρίτιδα του αντίχειρα. Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί έχει διαπιστωθεί από τελευταίες μελέτες ότι η αρθρίτιδα του αντίχειρα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά όταν είναι στα αρχικά στάδια με τοπικές ενέσεις με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς.
Η πρωτοποριακή θεραπεία τοπικών ενέσεων με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς είναι πλέον βασική θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση των αρχικών σταδίων της βασικής αρθρίτιδας.
Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Μικροχειρουργός Χεριού και τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού-Άνω Άκρου κ. Ιωάννης Ιγνατιάδης, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο με θέματα όπως: οι ακρωτηριασμοί στα παιδιά, οι τοπικοί μισωτοί κρημνοί στα τραύματα χεριού, τραύμα από πυροβολισμούς και εκρήξεις, οι επιπλοκές πλαστικών επεμβάσεων του διαβητικού ποδιού, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη μελέτη, τόνισε ότι η θεραπεία εφαρμόζεται και στη χώρα μας και έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού απομακρύνεται η εκδοχή του χειρουργείου για αρκετά χρόνια, αρκεί η νόσος να μην έχει εγκατασταθεί.
Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε, είναι μια θεραπεία απλή και γρήγορη με άμεσα αποτελέσματα, η οποία μπορεί να γίνει σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ξεκινά με λήψη αίματος από τον ασθενή στο οποίο αίμα γίνεται ειδική επεξεργασία για να ληφθεί το πλάσμα που πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι εδράζουν στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχουν αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, γίνεται έγχυση του πλάσματος στο σημείο του πόνου ή σε 5 σημεία πέριξ του πόνου.
Κάθε θεραπεία χρειάζεται 1-3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έγχυση του διαλύματος, το χέρι πρέπει να μείνει ακίνητο και αχρησιμοποίητο και χωρίς καταπόνηση τουλάχιστον 2 βδομάδες, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις θεραπείας με κορτιζόνη.
Αναφορικά με την αρθρίτιδα στον αντίχειρα, ο γιατρός επεσήμανε ότι πρόκειται για μια μορφή οστεοαρθρίτιδας που προσβάλλει τα χέρια ατόμων 35-52 χρόνων και ιδιαίτερα τις γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι προσβάλλει μέχρι και το 7% των γυναικών της καυκάσιας φυλής.
Ξεκινά με πόνο ο οποίο και επιδεινώνεται συνεχώς και το αντίχειρας πρήζεται και σε προχωρημένο στάδιο ο αντίχειρας ακινητοποιείται και το άτομο δεν μπορεί να κάνει ακόμα και βασικές καθημερινές κινήσεις. Στα τελικά στάδια ο αντίχειρας υπεξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του, ενώ σχεδόν αχρηστεύεται, οπότε η επέμβαση είναι πλέον αναπόφευκτη.