Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην ξεγελαστεί κανείς από τις σχετικά καλές συνθήκες οι οποίες επικρατούν αυτήν την περίοδο στη χώρα, έστειλε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, από την Κοζάνη όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας.
Μάλιστα έδωσε το παράδειγμα των 1350 ενάρξεων πυρκαγιών το μήνα Μάρτιο, όπου οι θερμοκρασίες ανέβηκαν κάποιο διάστημα, καίγοντας 4.100 στρ. γης.
«Η προστασία των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών είναι το κύριο μέλημά μας», επισήμανε ο Υπουργός ζητώντας από τον καθένα να δώσει τον καλύτερο του εαυτό στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο τρίπτυχο του φετινού σχεδίου το οποίο είναι λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση, ολιστική προσέγγιση όταν υπάρξει επέκταση της φωτιάς.
Στη Δυτική Μακεδονία το 2024 σημειώθηκαν 9.000 στρ. καμμένης γης αλλά παρόλο που χαρακτηρίζεται περιοχή χαμηλής επικινδυνότητας εφίσταται ιδιαίτερα η προσοχή σε όλους.
Ο Υπουργός τόνισε πως φέτος θα δώσουν τη μάχη 548 άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής στη Δυτική Μακεδονία, 125 εθελοντές πυροσβέστες, 64 εθελοντές της πολιτικής προστασίας ενώ εκπαιδεύονται άλλοι 52 από 8 εθελοντικές ομάδες.
Δεν παρέλειψε να ζητήσει τον καθαρισμό οικοπέδων, με τους αριθμούς να καταγράφουν πέρυσι 830.000 περιπτώσεις, ενώ σημείωσε πως δόθηκε παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου.
«Θα υπάρξουν καταστροφές, να περιορίσουμε τις καταστάσεις», ήταν το τελικό μήνυμα του Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Στη χώρα φέτος τη μάχη θα δώσει το ο μεγαλύτερος διαχρονικά αριθμός πυροσβεστών, 15500 μόνιμοι και 2500 εποχικοί, ενώ από 45 drone φέτος στη διάθεση των υπηρεσιών θα είναι 82. Επίσης 5000 εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές οργανώσεων διπλάσιοι(5700) από πέρυσι και σωστή συνεργασία με όλους τους φορείς, είναι μέρος του σχεδίου αντιμετώπισης των φαινόμενων.
Στην Κοζάνη βρέθηκε και ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, ζητώντας συντονισμό όλων των δυνάμεων, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, παρουσίασε το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης.
Ξεκινώντας από την περσινή χρονιά υπογράμμισε πως οι φωτιές δεν άφησαν το αποτύπωμά τους στο φυσικό κάλος της περιοχής, επεσήμανε τη συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες, τη δημιουργία ομάδα εργασίας αντιμετώπισης κρίσης, ενώ αναφέρθηκε και στα συστήματα παρακολούθησης περιοχών με ιδιαίτερη σημασία όπως η Βάλια Κάλντα.
Η Δυτική Μακεδονία κατέθεσε προτάσεις ύψους 3εκ. ευρώ στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για την παροχή εξοπλισμού, με τον Περιφερειάρχη να θέτει και ζητήματα υποδομών στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, όπως το εποχικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο Βελβεντό, το μόνιμο κλιμάκιο στο Αμύνταιο, τη διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών στα Γρεβενά, αλλά και τη μεταφορά των δυνάμεων από την πόλη της Κοζάνης, σε οικόπεδο το οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Κοζάνης.
Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, ζήτησε να μην υποτιμηθεί κανένα φαινόμενο και καμία κατάσταση στην περίοδο της αντιμετώπισης πυρκαγιών, ενώ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Θόδωρος Βάγιας, μίλησε αλλαγή συμπεριφοράς των πυρκαγιών λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.
«Στη Δυτική Μακεδονία οι δυνάμεις είναι έτοιμες, έχουμε ορίσει τις δυνάμεις στις θέσεις διασποράς, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και στηριζόμαστε στους εθελοντές».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Π.Υ. στη Δυτική Μακεδονία, οι ένοπλες δυνάμεις, η Αστυνομία, εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες.