Το θέμα των Βαλτονέρων συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης. Η κατάρρευση αποθήκης στο χωριό στάθηκε αφορμή για να ανοίξει νέος κύκλος συζητήσεων για το μέλλον του οικισμού.
Το θέμα έθιξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Θεοδωρίδης, προσάπτοντας στη δημοτική αρχή πως δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για να πάει το θέμα «μπροστά». Αναφέρθηκε στην επιλογή να ανατεθούν μελέτες σε ΤΕΕ και ΙΓΜΕ, κάνοντας λόγο για σκέψεις που και επί θητείας του δεν απέδωσαν, ενώ τόνισε πως το θέμα είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι, «πιο ζεστά», λέγοντας πως δεν αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες από τη δημοτική αρχή.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης απάντησε, παραθέτοντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ευθής εξαρχής η δημοτική αρχή, λέγοντας πως όταν παρέλαβαν βρήκαν ετοιμόρροπα σπίτια και προβληματισμό ως προς την κατεδάφισή τους ή όχι. «Δεν έπρεπε να αφεθούν στη μοίρα τους οι άνθρωποι», σχολίασε, λέγοντας πως έπρεπε να απευθυνθούν σε έναν σύμβουλο, να τεκμηριώσει ικανότητα κατεδάφισης και αξία κτίσματος και κάποιες οικογένειες προστρέχουν σε αυτή την οδό.
Είπε, ακόμη ότι είχε ζητήσει από την περιφέρεια την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κάτι που απορρίφθηκε, ενώ το σημαντικότερο, αναφέρθηκε στη μελέτη βιοσημότητας της ΑΝΚΟ, που παραλήφθηκε (το σχέδιο αυτής) μέσα στο ’21, προ λίγων ημερών και αυτό κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο Κοινότητας, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Περιφερειάρχη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η μελέτη δεν καταλογίσει σαφέστατα ευθύνες, αλλά κάνει λόγο για εξορυκτική δραστηριότητα και αντλήσεις που συνέβαλαν στο φαινόμενο. Ο κ. Μπιτάκης τόνισε πως πρέπει να προστρέξουν στο ΤΕΕ, ώστε να γίνει γεωτεχνική μελέτη, γιατί το κατολισθικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.
Επίσης, αναφέρθηκε στην επικοινωνία που υπήρξε με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αντωνιάδη, ώστε εντός της εβδομάδος να γίνει ραντεβού με τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ενώ ετοιμάζεται και σχετικό έγγραφο, αναλύοντας την κατάσταση.
«Παραμένει το ζητούμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη. Μόνο έτσι μπορούν να πυροδοτηθούν εξελίξεις. Αν πάμε στη λογική μετεγκαταστάσεων – βλέπε Ακρινή ακόμη και Αναργύρων, μετα βιας δεν έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση. Να πάμε στη δικαιοσύνη γιατί η ΔΕΗ θα πει ότι δεν φταίμε εμείς. Η δικαιοσύνη ας αποφασίσει ποια βήματα πρέπει να γίνουν. Το θέμα είχε συζητηθεί στο ΠΣ, ο αντιπεριφερειάρχης μάλιστα τότε έκανε σε βύθιση εδάφους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών. Θα αντιμετωπίσουμε δυσκολία. Η μελέτη δεν αποδίδει ξεκάθαρες ευθύνες στη ΔΕΗ», σημείωσε επίσης ο κ. Μπιτάκης για το θέμα.
Για τη μείωση δικαιωμάτων ρύπων
Επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη μείωση του ποσοστού των δικαιωμάτων ρύπων, από το 6% στο 1%, λέγοντας πως χάνονται σημαντικοί πόροι από τον τόπο, με τον κ. Μπιτάκη να απαντάει ότι συνεδρίασε άμεσα το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και αποφασίστηκε προσφυγή στη δικαιοσύνη και ζητήθηκε άμεσα ραντεβού με τον νέο υπουργό κ. Σκρέκα, ώστε να ακυρώσει την απόφαση.
Βάσω Σάφη