Μία ακόμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη των Σκοπίων, με αποκλειστικό θέμα συνάντησης τη διασυνοριακή διάβαση του Λαιμού Πρεσπών, έργο το οποίο φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες και αποτελεί αναπτυξιακή προοπτική για τις Πρέσπες και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Zoran Popoν, να ηγείται των γειτόνων και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, να είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές, στελέχη της ΑΝΚΟ, της Αποκενμτρωμένης Διοίκησης και Υπουργείων που εμπλέκονται με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι δύο επιτροπές οριοθέτησαν λεπτομέρειες οι οποίες καθυστερούσαν την εξέλιξη πορείας του έργου, με βασική αυτή του καθορισμού του σημείου «μηδέν» για τα σύνορα των δύο χωρών, κάτι που διευθετήθηκε με αντιπροσωπείες των μεθοριακών επιτροπών επιτόπια στο σημείο όπου θα γίνει η συνοριακή διάβαση, τον περασμένο Νοέμβριο.
Παράλληλα έγιναν οι ανταλλαγές μελετών για τα κτίρια τα οποία θα γίνουν στη συνοριακή διάβαση και ορίστηκε χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του 2022, ώστε να γίνουν αποδεκτές με τις όποιες παρατηρήσεις σημειωθούν.
Όπως όλοι προβλέπουν το έργο θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση την Άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι του 2023 και θα χρηματοδοτηθεί από το Interreg της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 με 8,5εκ. ευρώ.
Οι δύο επιτροπές έχουν συμφωνήσει πως οι συναντήσεις τους θα γίνονται κάθε 6 μήνες, με την επόμενη κατά πάσα πιθανότητα να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Ζήσης Πιτσιάβας