Η Τοπική Κοινότητα Σισανίου της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοϊου και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σισανίου διοργανώνουν την Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017, εκδήλωση τιμής για το έργο και την μεγάλη προσφορά του αείμνηστου αρχαιολόγου και ιστορικού της τέχνης Σωτήρη Κίσσα στο Σισάνι.
Ο Σωτήρης Κίσσας δέθηκε στενά με το Σισάνι και την ιστορία του γιατί στο ιδιαίτερα πλούσιο ιστορικο-αρχαιολογικό του έργο η ανασκαφή στο Σισάνι κατέχει πρωτεύουσα θέση. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν βιώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αγάπη του Σωτήρη Κίσσα για την ανασκαφή που έφερε στο φώς τον μεγαλοπρεπή Επισκοπικό Ναό αφού στον χώρο αυτόν είχε αφιερώσει από το 1992 τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 1994. Ο ναός της μεσοβυζαντινής περιόδου (11ος – 12ος αι.) που αποκαλύφθηκε δίπλα στο γνωστό Μοναστήρι της Παναγίας από τις ανασκαφές του Σωτήρη Κίσσα είναι, κατά τους ειδικούς, ένα κτήριο ιδιαίτερα μεγάλο σε διαστάσεις και μεγαλόπνοο σε σύλληψη τόσο για τον σπάνιο αρχιτεκτονικό τύπο ναού όσο και για τον ζωγραφικό του διάκοσμο.
Με βάση τη σπουδαιότητα του μνημείου για την εκκλησιαστική ιστορία και για τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και η 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υλοποίησε μετά το 1994 ειδικά προγράμματα ανάδειξης του μνημείου με την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου και την κατασκευή ειδικού στεγάστρου. Σήμερα το ενδιαφέρον της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κοζάνης επικεντρώνεται τόσο στη συντήρηση όσο και στην ανάδειξη και αξιοποίηση του σημαντικού αυτού μνημείου.
Η Τοπική Κοινότητα Σισανίου αποφάσισε τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης με διττό στόχο: Να τιμηθεί ο αρχαιολόγος Σωτήρης Κίσσας που αποκάλυψε ένα κομμάτι της σημαντικής ιστορίας του Σισανίου αλλά και ο γελαστός και καλωσυνάτος άνθρωπος Σωτήρης που δέθηκε με τους κατοίκους στενά μέχρι την τελευταία του στιγμή. Ευγνώμονες για την προσφορά του Σωτήρη Κίσσα ως αρχαιολόγου και ως ανθρώπου αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε και να δώσουμε το όνομά του στο δρόμο που συνδέει το χωριό με το Μοναστήρι της Παναγιάς για να μείνει ανεξίτηλη η μνήμη του και στις επόμενες γενιές.