Ο Μίλτος Τεντόγλου μία ημέρα μετά το εκπληκτικό άλμα του στα 8,60 μ. μίλησε στο SPORT 24 και τη Μαρία Καούκη. Είναι σίγουρος ότι θα προσγειωθεί ξανά τόσο μακριά. Ακολουθούν τα Βενιζέλεια.
Από τις 5 Μαρτίου που ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, μέχρι τη στιγμή που πέτυχε ατομικό ρεκόρ και παράλληλα τη 16η επίδοση στην ιστορία του αγωνίσματος και δεύτερη κορυφαία στην Ελλάδα, πέρασαν δύο μήνες και 21 ημέρες.
Το εκπληκτικό είναι ότι από εκείνη την ημέρα που στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με 8 μέτρα και 35 εκατοστά έως το τρομερό 8,60 μ. που έγραψε ο πίνακας στην Καλλιθέα πραγματοποίησε ελάχιστα άλματα στην προπόνηση. “Από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μετά, έχω κάνει μόνο 8 άλματα στην προπόνηση. Δεν δοκίμασα περισσότερα και αυτά δεν ήταν μεγάλα, για παράδειγμα γύρω στα 7,60μ., 7,70μ. και 7,80 μ.. Γι’ αυτό είχα αυτή την αντίδραση, χθες.
Βέβαια, δεν ήταν προσπάθειες “μέσα όλα”. Εννοώ, δεν πήγαινα για την επίδοση στην προπόνηση, αλλά για να δω τεχνικά θέματα, ενώ ήθελα να προστατέψω και το γόνατό μου. Σήμερα (σ.σ. 27/5), με πονάει λίγο. Όμως, πάντα αυτό γίνεται. Με πονάει την επόμενη μέρα από κάποιο άλμα και μετά ηρεμεί, με αφήνει”.
Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, μετά το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας είχε ερμηνεύσει τεχνικά το 8,35 μ. στο SPORT24. “Κατάλαβα ότι βελτίωσα τη γωνία απογείωσής μου σε αυτό το άλμα. Δεν ξέρω ακόμη πόσο, αλλά έφυγα πιο ψηλά απ’ ό,τι άλλες φορές. Συνήθως, απογειώνομαι στις 20 μοίρες. Τώρα, πήγα πιο ψηλά. Ιδανική είναι η γωνία των 24 μοιρών”, είχε πει τότε.
Το άλμα του Τεντόγλου στο Τορούν EUROKINISSI
“Δεν ξέρω τη γωνία απογείωσης από τη βαλβίδα, στο άλμα της Καλλιθέας. Δεν βοηθάει το βίντεο που έχουμε και θέλω να βλέπω τα άλματά μου. Αυτή είναι η δουλειά μου και πρέπει να προσέχω και τη λεπτομέρεια. Πάντως, δεν ήταν πολύ ψηλό. Όμως, έτσι κι αλλιώς η τεχνική μου είναι περίεργη. Έχει το ίδιο το σώμα μου κλίση προς τα μέσα την ώρα του άλματος και αυτό μού δίνει μεγαλύτερες επιδόσεις.
Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι οι αθλητές αυτό. Ο Πομάσκι που καθόταν απέναντι, κατάλαβε αμέσως ότι είναι ένα καλό άλμα αυτό της Καλλιθέας. Όμως, μπορώ να το ξανακάνω. Θα το δω στα Βενιζέλεια το Σαββατοκύριακο. Θα το ξανακάνω αυτό το άλμα. Είναι πιο εύκολο να το πετύχω στην Ελλάδα που έχει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τους αθλητές. Είναι και ωραίο το στάδιο, στα Χανιά. Οι μύες λειτουργούν εξαιρετικά σε θερμοκρασίες από τους 30 βαθμούς Κελσίου έως και τους 35.
Πολλοί μπορεί να πιστεύουν το αντίθετο και ότι ίσως να μην αντέχουμε, λόγω της υπερβολικής ζέστης, όμως δεν είναι έτσι. Θυμάμαι, σ’ έναν αγώνα στη Σουηδία, δεν μπορούσα να κάνω άλμα ούτε με τις φόρμες, λόγω του κρύου. Μετά έπεφτε κρύα βροχή στα πόδια μου και αδυνατούσα να λειτουργήσω. Βέβαια, για έναν Σουηδό είναι πιο εύκολο. Έχει συνηθίσει αλλιώς το σώμα του”. Τα Βενιζέλεια διεξάγονται στις 29 – 30 Μαΐου και το μήκος αρχίζει στις 18.00 την Κυριακή.
“Αθλητική ευφυΐα λέγεται αυτό”
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η τεχνική του θυμίζει αυτή του Παναμέζου χρυσού Ολυμπιονίκη του Πεκίνου, Έρβινγκ Σαλαντίνο. “Θα σου πω γιατί το λένε αυτό. Και οι δύο φαίνεται ότι τρέχουμε αργά στο διάδρομο, αλλά στην πραγματικότητα τρέχουμε πολύ γρήγορα. Οι κινήσεις είναι μαλακές, μετρημένες. Δεν κινούμαστε άτσαλα. Φαίνεται κάτι ισορροπημένο”. Με απλά λόγια ανήκουν στην κατηγορία των αθλητών που κάνουν τα δύσκολα να μοιάζουν εύκολα. “Γι’ αυτό μ’ αρέσει να εξηγώ τεχνικά το μήκος. Για να καταλάβει ο κόσμος που το παρακολουθεί ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγάλεις ένα μεγάλο άλμα. Πρέπει να είναι τα πάντα στο max”.
O Μίλτος Τεντόγλου κοντρολάρει και την τελευταία ικμάδα της δύναμής του στον αγώνα, κάθε ιστό του κορμιού του. Προσπαθούσα να ερμηνεύσω τους σπάνιους αθλητές, σαν την περίπτωσή του, που έχουν “καταπιεί” μοιρογνωμόνιο και διαβήτη και διαφέρουν με κάθε κοινό θνητό που δεν είναι το ίδιο ακριβής στις κινήσεις του. Με βοήθησε ο ίδιος: “Αθλητική ευφυΐα λέγεται αυτό. Έτσι νομίζω. Το μυαλό μου δίνει διαρκώς εντολές στο σώμα μου. Δεν σταματάω να το κάνω αυτό στον αγώνα και στην προπόνηση. Σκέφτομαι συνέχεια. Δεν κάνω μηχανικές κινήσεις.
Ο Τεντόγλου κατά την άφιξή του μετά απ’ το χρυσό μετάλλιο στο Τορούν EUROKINISSI
Καταλαβαίνω αν το άλμα μου θα είναι άκυρο ή έγκυρο από την ώρα που τρέχω, πριν πατήσω στη βαλβίδα. Όμως, δεν γίνεται να κόψω και ελπίζω να σωθεί στα χιλιοστά. Με βοηθάει η εμπειρία μου. Δεν μπορείς να κοιτάξεις στη βαλβίδα την ώρα που πατάς ή κατευθύνεσαι σε αυτή, επειδή θα χάσεις σε ταχύτητα. Βέβαια, με άκρη του ματιού σου το καταλαβαίνεις”.
Ο Τεντόγλου προσπαθεί να εξηγήσει στο μέσο θεατή το αγώνισμά του, για να κατανοήσει καλύτερα την προσπάθειά του. Η αλήθεια είναι ότι διαθέτει εξαιρετική μεταδοτικότητα. Παράλληλα, κατανοούμε όλοι πόσο επαγγελματίας είναι ο 23χρονος από τα Γρεβενά που ψειρίζει τη λεπτομέρεια.
Πηγή: sport24