Την ευκαιρία να μάθουν λίγα πράγματα για το άθλημα της τοξοβολίας είχαν όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή του PtolemeoSports το βράδυ της Δευτέρας εκεί όπου καλεσμένοι ήταν η προπονήτρια και αθλητές των Τοξόκλυτων Κοζάνης.
Η τοξοβολία είναι ένα άθλημα που πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον καιρό της πανδημίας γνώρισε μια άνθηση (ατομικό σπορ γαρ) ενώ στην πόλη της Κοζάνης «ανθεί» από το Δεκέμβριο του 2013 αλλά τα 4 τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχίζει.
Ο σύλλογος διαθέτεθει 2 προπονητήρια (κλειστού και ανοιχτού Χώρου) , εξοπλισμό και στόχους. Έχει διοργανώσει 2 αγώνες, το 2018 στο ΔΑΚ Κοζάνης αγώνας Ανοιχτού Χώρου και φέτος τον Μάρτη στη Λευκόβρυση, Κλειστού Χώρου.
Ο όμιλος είναι ένας από τους 22 αναγνωρισμένους από την ΓΓΑ στη χώρα και ένας από τους πολυπληθέστερους στην Ελλάδα.
Μιλήσαμε με την προπονήτρια των Τοξόκλυτων Αναστασία Κωνσταντινίδου, καθώς και τους αθλητές Μιχάλη Γερονάτσιο και Θεόδωρο Πετκίδη που προσπάθησαν με απλά λόγια να μας μυήσουν στο άθλημα της τοξοβολίας.
Ο Μιχάλης ο Γερονάτσιος τόνισε ότι ο σύλλογος έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ότι μπορεί όποιος θέλει να τους επισκεφθεί στο γήπεδο της Κάτω Κώμης και να έρθει σε μια πρώτη γνωριμία με το άθλημα ενώ ο Θεόδωρος ο Πεκτίδης από την πλευρά του μας είπε ότι για να ξεκινήσει κάποιος την τοξοβολία χρειάζεται μόνο να είναι στην ηλικία της Γ΄ Δημοτικού η μικρότερη ενώ στο ανώτερο δεν υπάρχει όριο με τον σωματότυπο να μην παίζει κανένα απολύτως ρόλο και ότι στους Τοξόκλυτους μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και με τα 3 είδη τόξων που υπάρχουν που είναι το παραδοσιακό, το σύνθετο και το Ολυμπιακό.
Επίσης συμπλήρωσε πως όταν κάποιος έρθει για πρώτη φορά ο σύλλογος για το πρώτο διάστημα του παρέχει ότι χρειάζεται αλλά στην συνέχεια θα πρέπει να πάρει ότι χρειάζεται για αυτόν και το βασικό πόσο θέλει να ασχοληθεί με αυτό.
Τη διαφορά ενός προπονητή στην τοξοβολία από ένα οποιοδήποτε άλλο άθλημα μας εξήγησε η Νατάσα Κωνσταντινίδου που ανέφερε «η μόνη διαφορά από όλα τα άλλα αθλήματα είναι η ψυχική ηρεμία που πρέπει να βρίσκεται ο αθλούμενος και έτσι στην προπόνηση προσπαθούμε να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοτούρες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των βολών είτε σε προπόνηση είτε σε αγώνα προσπαθούμε να ήμαστε ήρεμοι και να διαχειριζόμαστε όλα τα συναισθήματα εσωτερικά ή εξωτερικά (καιρικές συνθήκες) για να πετύχουμε το «κίτρινο» που είναι το 9 και το 10. Στην Τοξοβολία ο αθλητής πρέπει να είναι ήρεμος έτσι ώστε να πετύχει το άριστο και να γίνει καλύτερος και να το «άριστο» να του γίνει ρουτίνα».
Στη συνέχεια οι άνθρωποι των Τοξόκλυτων ανέλυσαν πως γίνονται οι αγώνες όπου ανάλογα με το αν είναι εσωτερικά οι βολές γίνονται από τα 18 μέτρα όπου ρίχνονται 60 βέλη ενώ στον ανοιχτό χώρο ρίχνονται 6 6αδες από βέλη από τα 70 μέτρα οι ενήλικες ενώ μας εξήγησαν πως διεξάγεται και το άθλημα στην ολυμπιάδα όπου γίνεται σε 2 γύρους.
Η Αναστασία Κωνσταντινίδου μας διευκρίνισε πως γίνονται οι προπονήσεις στην τοξοβολία και τις διαφορές από τα άλλα αθλήματα όπου κάθε αθλητής έχει το δικό του στυλ (ο τρόπος που κρατάει κάποιος το τόξο, πως ρίχνει) ενώ τόνισε πως πρέπει να είναι καλά γυμνασμένο όλο το σώμα και όχι μόνο τα χέρια ή οι ώμοι. Επίσης τόνισε πως κάθε αθλητής ανάλογα με την «δομή» του ρίχνει ορισμένο αριθμό από βέλη στην προπόνηση έτσι ώστε να μπορέσει να αποκτήσει μια αρμονία στις κινήσεις και να βρίσκει πιο εύκολα το στόχο και ότι γενικά χρειάζονται χέρια, πόδια, μυαλό και ψυχή».
Ο Μιχάλης Γερονάτσιος και η Αναστασία Κωνσταντινίδου είπαν ακόμα πως όσοι γνωρίζουν για πρώτη φορά το άθλημα της τοξοβολίας θέλουν να ξαναέρθουν αφού όλοι στο σύλλογο (από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο αθλητή που γράφτηκε) τους μεταδίδουν το πάθος και την αγάπη για αυτό που κάνουν και δίνουν στο κάθε αρχάριο τη πίστη και τη δυνατότητα ότι μπορεί να ρίξει και ότι σε λίγες βολές θα μπορέσει να πετύχει το στόχο.
Σε ερώτηση μας πόσο ακριβό είναι το άθλημα της τοξοβολίας ο Θεοδώρος Πετκίδης μας είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και συμπλήρωσε «αν θες το κάνεις ακριβό ανάλογα με τι τόξο θες να αποκτήσεις. Ο σύλλογος δουλεύει μη κερδοσκοπικά και όλα τα έσοδα πάνε στο σύλλογο για να αγοράζουμε ότι χρειάζεται καθώς και στους προπονητές και γενικά όλοι δουλεύουμε για το σύλλογο.
Όποιος έρχεται στο σύλλογο πληρώνει 35 ευρώ στην συνέχεια κάθε μήνα δίνει 25 ευρώ και κάθε χρόνο 15 ευρώ για την άδεια αθλητή.
Το πρώτο καιρό δίνουμε όλο τον εξοπλισμό αλλά στη συνέχεια πρέπει κάθε αθλητής να πάρει τα δικά του»
«Αυτή τη στιγμή στον σύλλογο υπάρχουν 45 αθλητές που κάνουν τοξοβολία και γύρω στους 30 που αγωνίζονται μέσα στην ομοσπονδία όπου είναι όλες οι ηλικίες και έχουμε αθλητές στην Α΄ Κατηγορία και εντός και εκτός» μας είπε ο Θεόδωρος Πετκίδης ενώ για το πόσο κάνει ένα τόξο μας απάντησε ότι «ένα μικρό εκπαιδευτικό ξύλινο κοστίζει 100 ευρώ αλλά όταν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το άθλημα θα πρέπει να πάρει ένα κανονικό τόξο που κοστίζει 300 ευρώ και έχει τα πάντα μέσα και μπορεί να κατέβει με αυτό σε αγώνες».
Για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ένας αθλητής ο Μιχάλης Γερονάτσιος μας είπε ότι εξαρτάται από την θέληση και το μεράκι του σε ένα άθλημα όπου θέλει τεχνική και προπόνηση και όχι ταλέντο και υπακοή στον προπονητή. Η τοξοβολία παρέχει επίσης πολλούς τρόπους για πάρει μόρια ένας αθλητής για τις πανελλήνιες μέσω διαφόρων αγώνων.
Τέλος και οι 3 μας τόνισαν πως όλο και περισσότεροι θέλουν να «δοκιμάσουν» αρχικά το άθλημα, που είναι απολύτως ασφαλές και πως αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί όλοι στον σύλλογο θα τον βοηθήσουν να κάνει τις πιο σωστές επιλογές όσο αφορά τον εξοπλισμό και να μην προβεί σε άσκοπα έξοδα ενώ ο Θεόδωρος Πετκίδης τόνισε ότι το άθλημα δεν έχει και την κατάλληλη προβολή από τα ΜΜΕ για αυτό και δεν το ξέρει ο πολύς κόσμος.
Τέλος ο Μιχάλης Γερονάτσιος μας έδωσε και την είδηση λέγοντας ότι ο σύλλογος θα κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε το γήπεδο της Κάτω Κώμης να βγάλει τις απαραίτητες άδειες και να γίνει το 2ο γήπεδο τοξοβολίας μετά από αυτό της Κατερίνης στην Ελλάδα.