Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία της συνεργάτιδας του «e-ptolemeos.gr» Αρετής Παπαδοπούλου!!! Η συνταγή ΓΛΥΚΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ που πρωτοδημοσιεύθηκε στη στήλη «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ» του e-ptolemeos.gr δημοσιεύθηκε στο site του δημοφιλούς Έλληνα σεφ Άκη Πετρετζίκη.
Γλυκιά πλεξούδα με γέμιση καρυδιών και ψημένων αμυγδάλων, μαρμελάδα βερίκοκου και άρωμα πικραμύγδαλου! Οι κόκκοι ζάχαρης σε συνδυασμό με το γλάσο μαρμελάδας, απλά θα σας ξετρελάνουν τον ουρανίσκο!
Μία νόστιμη παραλλαγή του γερμανικού nusszopf για να συνοδεύσετε τον καφέ, το τσάι ή απλά να την σερβίρετε ως πρωινό!
Δείτε εδώ την συνταγή όπως δημοσιεύθηκε στο site https://akispetretzikis.com/el/categories/keik/glykia-plexoyda-me-karydia-kai-amygdala του Άκη!
Υλικά :
Για την ζύμη:
- 350 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
- ½ φακελάκι μπέικιν
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
Για την γέμιση :
- 250 γρ. καρύδια
- 100 γρ. ψημένα αμύγδαλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 ασπράδι αυγού
- 3-4 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο ή 1/2 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο
- 4 κουτ. σούπας νερό
- Μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο
Για την επικάλυψη :
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουτ. γλυκού γάλα
Διακόσμηση :
- 5 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο
- 5 κουτ. σούπας νερό
- Κόκκους χονδρής ζάχαρης
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση :
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν, το ρίχνουμε στον κάδο, προσθέτουμε την βανίλια και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα. Η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και γίνεται τρίμματα.
- Σταματάμε το μίξερ και μαζεύουμε την ζύμη σε μπάλα. Την βάζουμε σε διαφάνεια και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από τους ξηρούς καρπούς και τα ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν.
- Χτυπάμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο μούλτι, τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
- Βάζουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε σε 2 ίσα κομμάτια. Τα ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη σε 2 παραλληλόγραμμα, αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και αφήνουμε την μία ζύμη στην άκρη. Σε αυτό το σημείο, αν δεν έχουμε άνεση χώρου τα ανοίγουμε ένα – ένα.
- Αλείφουμε με μαρμελάδα την ζύμη και από επάνω βάζουμε την μισή γέμιση. Αφήνουμε περιθώρια από όλες τις πλευρές.
- Ξεκινάμε να κάνουμε ρολό την 1η ζύμη. Ρολάρουμε , διπλώνουμε τις άκρες της στενής πλευράς και το τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το άλλο κομμάτι ζύμης. Βάζουμε λαδόκολλα σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ, παίρνουμε τα δύο μπαστουνάκια, τα κάνουμε μία πλεξούδα και την τοποθετούμε μέσα στην φόρμα. Φτιάχνουμε με τα χέρια μας λίγο την πλεξούδα αν χρειάζεται για να διορθώσουμε το σχήμα της. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανοίξει η ζύμη και θα τρέξει η γέμιση, μην σας προβληματίσει, δεν επηρεάζει καθόλου το αποτέλεσμα!
- Έχουμε ανακατέψει το αυγό με το γάλα, το αλείφουμε στην πλεξούδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45-50 περίπου λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Λίγο πριν βγάλουμε την πλεξούδα από το φούρνο, βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι την μαρμελάδα με το νερό, ανακατεύουμε στο χαμηλό, ίσα που να ζεσταθεί η μαρμελάδα και να πάρει 1 βράση.
- Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο και με πινέλο αλείφουμε την μαρμελάδα σε όλες τις πλευρές της πλεξούδας να γλασαριστεί, εκτός από την κάτω πλευρά
- Πασπαλίζουμε με κόκκους ζάχαρης. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.