Φθινόπωρο η εποχή της νόστιμης μελιτζάνας και σήμερα στην Κανελόριζα φτιάχνουμε «Παπουτσάκια».
Η συνταγή που συνδιάζει ιδανικά, την Ανατολίτισσα μελιτζάνα και την Παριζιάνα μπεσαμέλ .
Η μελιτζάνα μας έρχεται από τη νότια Ασία, πιθανόν από την Ινδία και έφτασε στα τραπέζια του Βυζαντίου μετά τον 11ο αιώνα.
Η μελιτζάνα αγαπήθηκε πολύ από εμάς τους Έλληνες που την μαγειρεύουμε με διάφορους τρόπους .
Υπάρχει ένας θρύλος πως το 1917 η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε, όταν πήρε φωτιά το τηγάνι με τις μελιτζάνες μιας νοικοκυράς στην οδό Ολύμπου!
Τα παπουτσάκια είναι ελληνική επινόηση και ακολουθούν την συνταγή του μουσακά, που εμφανίζεται το 1892 στο βιβλίο του Νικόλαου Βασιλάκη
«Η σημερινή μαγειρική, ήτοι λεπτομερείς οδηγίαι των νέων μαγείρων» με τον τίτλο «Μουσακά α λα Τούρκα».
Στην Κανελόριζα μαγειρεύουμε σήμερα και
Τηγανιά κοτόπουλο με ρύζι
Φασολάδα
Σκιουφηχτά με μανιτάρια