Η απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη να προχωρήσει στο κλείσιμο του ληξιαρχείου της Αιανής προκαλεί για μια ακόμα φορά αντιδράσεις εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής, όπως είχε συμβεί και πριν λίγο καιρό όταν και πάλι το ίδιο θέμα είχε βρεθεί στην επικαιρότητα.
Για το λόγο αυτό το θέμα της τύχης του ληξιαρχείου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως μας πληροφορεί το σχετικό ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, πέρα απ’ το ότι ο Δήμαρχος εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην αλλάξει την απόφαση του, παρά τις αντιδράσεις, έκανε και ένα ακόμα σχόλιο σχετικά με «… τις φωνές που ακούστηκαν στη λαϊκή συνέλευση οι οποίες ζητούσαν την επανασύσταση του Δήμου Αιανής, λέγοντας πως αν το θέλουν οι κάτοικοι ας το προχωρήσουν με υπογραφές…»
***
Πράγματι, στην πρόσφατη λαϊκή συνέλευση της Αιανής ακούστηκε και η πρόταση για την επανασύσταση του παλιού τους Δήμου, ο οποίος είχε συσταθεί με βάση το Νόμο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και είχε προκύψει μετά από τη συνένωση επτά παλιών Κοινοτήτων.
Λειτούργησε δε το χρονικό διάστημα από το 1999 έως το 2010.
Από το 2011 και με το Νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ συνενώθηκε με το Δήμο Κοζάνης και έκτοτε αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου, καθώς στην περιοχή του υπάρχει ο πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Βασιλείου της Ελιμιώτιδος, ένα από τα ισχυρότερα Βασίλεια της Άνω Μακεδονίας με πρωτεύουσα του την Αιανή,
Στην περιοχή, επίσης, υπάρχει σήμερα και λειτουργεί και το αρχαιολογικό Μουσείο.
***
Δεν ξέρουμε αν οι κάτοικοι της περιοχής θα σκέφτονταν την περίπτωση να προχωρήσουν και ν’ αρχίσουν να μαζεύουν υπογραφές για να επανασυσταθεί ο παλιός τους Δήμος.
Αν ναι, τότε θα προκύψει και το ερώτημα εάν και εφόσον σήμερα μπορεί και με την Αιανή να έχουμε μια ανάλογη εξέλιξη με αυτή του Βελβεντού, ο οποίος έδωσε το δικό του αγώνα για να ξαναγίνει αυτόνομος και το πέτυχε μετά από εννιά χρόνια!
***
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Βελβεντού, να θυμίσουμε πως με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ το 2011 είχε δημιουργηθεί ο Δήμος Σερβίων- Βελβεντού, με τη συνένωση των δύο υφιστάμενων Δήμων.
Μια απόφαση που, σχεδόν από την πρώτη μέρα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία του Βελβεντού, η οποία δεν ήθελε τη συνένωση αυτή.
Παρά τις αντιδράσεις και τις έντονες, πολλές φορές, διαμαρτυρίες των κατοίκων του Βελβεντού, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος ξεκίνησε την πορεία του, αλλά φαινόταν από την αρχή πως το πράγμα δύσκολα θα κολλούσε.
***
Παρόλα αυτά, ο Δήμος Σερβίων- Βελβεντού διατηρήθηκε για δύο αυτοδιοικητικές περιόδους, από το 2011 έως το 2014 και από το 2014 έως το 2019, πριν τελικά έρθει το Φεβρουάριο του 2019 η νομοθετική ρύθμιση που θα οδηγούσε στην ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων του Βελβεντού και την επανασύσταση του παλιού τους Δήμου, ο οποίος από το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς λειτουργεί ως αυτόνομος και είναι πλέον ο πέμπτος Δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Φυσικά, για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό, έγιναν αγώνες εκ μέρους των κατοίκων του Βελβεντού, οι οποίοι δεν έπαψαν ποτέ να δηλώνουν πως ήθελαν, με κάθε τρόπο, ν’ αποχωρήσουν από το Δήμο Σερβίων- Βελεντού.
***
Και επανερχόμαστε στο θέμα της Αιανής, θέτοντας κάποια, εύλογα πιστεύουμε, ερωτήματα.
Οι κάτοικοι της περιοχής το σκέφτονται προκειμένου να προχωρήσουν, κατ’ αρχήν, στη συλλογή των υπογραφών που χρειάζονται για να καταθέσουν, έπειτα, το αίτημα για την επανασύσταση του παλιού τους Δήμου;
Αν ναι, πόσο εύκολο είναι να ικανοποιηθεί σήμερα ένα τέτοιο αίτημα;
Κι αν ικανοποιηθεί, θα είναι πράγματι προς το συμφέρον των κατοίκων;
***
Αρκετά ερωτήματα μαζεύτηκαν, τα οποία ίσως μας απασχολήσουν στο μέλλον, εάν και εφόσον, υπάρξει τελικά η βούληση των κατοίκων της Αιανής προκειμένου να ξεκινήσουν μια τέτοια διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, αφού αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα, για ν’ αποφασίσουν ποιο θέλουν να είναι το μέλλον τους.