Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και βαθειά συγκίνηση, διεξήλθαμε τις 324 σελίδες, του βιβλίου ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, του συμπατριώτη μας +Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη.
Αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας ‘’Ποντιακά Παράφυλλα’’ και εκδόθηκε το 2018 στην Αθήνα, με την επιμέλεια της επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
Πρόκειται για ένα ιστορικό αφήγημα, γεγονότων που σε μεγάλο βαθμό αφορούν την οικογένεια του συγγραφέα και αρκετά έζησε ο ίδιος αποτυπώνοντάς τα με τον δικό του τρόπο.
Με τις διηγήσεις του, φωτίζει την Ιστορία των απογόνων του Αμοιρά και του Αράπ, στις πατρογονικές εστίες του Πόντου, με τις συνεχείς διώξεις εκ μέρους των Οθωμανών.
Είναι τόσο δυνατή η πλοκή, η ακρίβεια των Ιστορικών γεγονότων και των γεωγραφικών χώρων από την Συρία έως την περιοχή Ματσούκας και Τραπεζούντας που κρατούν σε αγωνία τον αναγνώστη ώσπου να τελειώσει το βιβλίο.
Εντυπωσιάζει όμως το γεγονός, ότι εκτός από ένα Ιστορικό βιβλίο, είναι παράλληλα και ένα εγχειρίδιο της σωστής Ποντιακής γλώσσας.
Στις αριστερές σελίδες του βιβλίου υπάρχει η απόδοση του αφηγήματος στην Ποντιακή την οποία γνωρίζει άριστα ο συγγραφέας, που μάλιστα φοίτησε επί έξη χρόνια στον Πόντο, καθ’ ότι είναι γεννηθείς το 1905.
Στις δεξιές σελίδες του βιβλίου, υπάρχει η νεοελληνική απόδοση του κειμένου, προκειμένου να το καταλάβουν και όσοι δεν έχουν ευχέρεια ομιλίας της Ποντιακής γλώσσας.
Επιπρόσθετα στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει αλφαβητικό λεξιλόγιο 60 σελίδων, με τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στο ποντιακό κείμενο, για εκμάθηση και κατανόηση από τον αναγνώστη.
Ακόμη, υπάρχει ένα 7σέλιδο παράρτημα με συνήθεις εκφράσεις της Ποντιακής γλώσσας καθώς και απόδοσής τους στην νεοελληνική.
Τέλος υπάρχουν 3 αναλυτικοί χάρτες περιοχών του Πόντου, με απεικονιζόμενα όλα τα Ελληνικά χωριά και τις Ιστορικές τους ονομασίες.
Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο, και αξίζουν συγχαρητήρια στην εταιρεία Ποντιακών Μελετών, αλλά και στους απογόνους του συγγραφέα Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη, που φρόντισαν για την έκδοση του βιβλίου και μάλιστα 34 χρόνια μετά την απώλειά του.